Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pakiety wezlow

Autor: piotr12 • 15.05.2008 08:05 • 20 odpowiedzi

piotr12

15.05.2008 08:05

Odpowiedz
witam.

poltora roku temu bylem tutaj z prosba o pomoc. okazalo sie ze mam sarkoidoze. 4 tygodnie temu zauwazylem powiekszony wezel chlonny w prawej pachwinie. zaczalem go rozgniatac i wyszlo troche krwi i troszke ropy. od tamtego czasu wezel sie nie zmniejszyl. mam wrazenie, ze to jest pakiet wezlow. jeden wezel jest twardy (wielkosc okolo ziarnka grochu) a reszte moge rozgniatac. biore od 4 dni antybiotyki ale nic nie daja. prosze o informacje jak wygladaja pakiety wezlow chlonnych - jak to wyczuc.
robilem badania krwi i ob w normie, granulocycy 79% (norma 40-70), limfocyty 18% (norma od 20-40).
wezel jest umiejsciowiony nisko - miedzy nogami w pachwinie - nie w zagieciu pachwinowym ale duzo nizej.

baldi

15.05.2008 08:26

Odpowiedz

O 10:05, dnia 2008-05-15 Piotr12 napisał(-a):

powiekszony wezel chlonny w prawej pachwinie. zaczalem go rozgniatac i wyszlo troche krwi i troszke ropy.

da sie cos takiego zrobic..?

piotr12

15.05.2008 08:33

Odpowiedz

O 10:26, dnia 2008-05-15 Baldi napisał(-a):

powiekszony wezel chlonny w prawej pachwinie. zaczalem go rozgniatac i wyszlo troche krwi i troszke ropy.

da sie cos takiego zrobic..?

baldi

15.05.2008 08:51

Odpowiedz

izi, izi.

O 10:33, dnia 2008-05-15 Piotr12 napisał(-a):

2 lata temu pisalem na to formu dosc obficie, ale zapomnialem hasla na swoje stare konto

spoko, przypomnienie hasla..

co do wezlow to wiem ze jest to wezel napewno.

wiesz, mnie sie wydaje, ze to niemozliwe, zebys z wezla chlonnego wycisnal sobie krew/rope czy cokolwiek innego. serio. moge sie mylic, niech mnie Ci, ktorzy sie znaja na anatomii poprawia.

tyle, ze nie wiem jak rozpoznac te pakiety

wyjda w obrazie USG, wiec DO LEKARZA!

piotr12

15.05.2008 08:55

Odpowiedz

O 10:33, dnia 2008-05-15 Piotr12 napisał(-a):

2 lata temu pisalem na to formu dosc obficie, ale zapomnialem hasla na swoje stare konto

spoko, przypomnienie hasla..

nie pamietam na jakie konto je rejestrowalem. nie ma problemu.

wiesz, mnie sie wydaje, ze to niemozliwe, zebys z wezla chlonnego wycisnal sobie krew/rope czy cokolwiek innego. serio. moge sie mylic, niech mnie Ci, ktorzy sie znaja na anatomii poprawia.

no juz teraz nic nie moge wydusic. jak go rozgniatam to ten guz jest mniej wyczuwalny, ale potem znowu sie zrasta.

Piotr12

15.05.2008 10:40

Odpowiedz
moim poprzednim nickiem byl sylwiatal
http://tinyurl.com/6xy2bk

Piotr12

15.05.2008 13:28

Odpowiedz

jesli chodzi o ilosc krwinek bialych to mam ich 10.000

madzia1

15.05.2008 14:39

Odpowiedz

4 tygodnie temu zauwazylem powiekszony wezel chlonny w prawej pachwinie. zaczalem go rozgniatac i wyszlo troche krwi i troszke ropy.

dusilem go do tego stopnia, ze polowe nogi była sina i odrobina czegos wyszla.

o ludu, to mi podchodzi pod samookaleczanie sie ;/

czy to wiesz od lekarza? bo ja nigdy nie słyszałam o tym żeby się dało wygnieść węzeł, ani w żadnej książce o takim przypadku nie przeczytałam, ani w szkole o czymś takim nie słyszałam. Może to jakiś guzek jest - włókniak na przykład. Zasięgnę dziś na dyżurze opinii mojego lekarza, ale dla mnie to jakaś paranoja.

piotr12

15.05.2008 17:29

Odpowiedz

czy to wiesz od lekarza? bo ja nigdy nie słyszałam o tym żeby się dało wygnieść węzeł, ani w żadnej książce o takim przypadku nie przeczytałam, ani w szkole o czymś takim nie słyszałam. Może to jakiś guzek jest - włókniak na przykład. Zasięgnę dziś na dyżurze opinii mojego lekarza, ale dla mnie to jakaś paranoja.

madzia troche anatomie znam, bo juz mialem problemy z sarkoidoza (podejrzenia chlonniaka, pol roku w szpitalu wszyscy najlepiej wiecie jak to jest byc chory i interesowac sie swoim zdrowiem, bo kazdy sie pewno interesowal). jest to napewno wezel. byla mala przetoka to nacisnalem ile mialem sil i troche wyszlo. do tamtego momentu nie daje sie nic wyciskac. daje sie troche rozgniatac, ale po pwenym czasie robi sie znowu twarde. od kilku miesiecy mam problem z nerkami. ciemny mocz - zreszta pisalem o tym wyzej. znowu zaczynam miec drgawki na mysl, ze to jest najgorsze, przerzut, chlonniak. zapytaj lekarza jesli mozesz, bede Ci wdzieczny.

umiejscowienie jest tutaj - miedzy udami.

http://tinyurl.com/45nopn

baldi

15.05.2008 21:03

Odpowiedz

O 19:29, dnia 2008-05-15 Piotr12 napisał(-a):

jest to napewno wezel.

lekarz Ci to powiedzial po obejrzeniu tego?

madzia1

16.05.2008 05:46

Odpowiedz

jest to napewno wezel.

Ja dalej podtrzymuje to co wcześniej napisałam - nie jest to węzeł. Tym bardziej, że pani doktor powiedziała mi to samo.

wytłumaczyłam jej, w którym miejscu masz ten "niby" powiększony węzeł i powiedziała, że jest to nie możliwe. Może to być jakiś guzek, narośl, włókniak - obojętnie co, ale nie węzeł. Żadnego węzła nie da się od tak wyciskać, nawet jeśli byłby płytko umiejscowiony pod skórą.

Ja Ci proponuję, żebyś sie wybrał do lekarza i żeby to on Ci to zobaczył, tym bardziej teraz jak go tak gnieciesz i dusisz, żeby on Ci się nie sprzeciwił i żebyś nie narobił sobie jeszcze większego problemu.

Pozdrawiam

M1

Piotr12

16.05.2008 06:20

Odpowiedz

wytłumaczyłam jej, w którym miejscu masz ten "niby" powiększony węzeł i powiedziała, że jest to nie możliwe. Może to być jakiś guzek, narośl, włókniak - obojętnie co, ale nie węzeł.

ale to ze wzgledu na umiejscowienie nie jest to wezel?

dziekuje Madzia.

Piotr12

16.05.2008 06:21

Odpowiedz

O 23:03, dnia 2008-05-15 Baldi napisał(-a):

jest to napewno wezel.

lekarz Ci to powiedzial po obejrzeniu tego?

nie po prostu sam to stwierdzilem. sami napewno tez znacie swoja anatomie po tym co przeszliscie w swoim zyciu, czytaliscie, studiowaliscie. opieram sie na swojej wiedzy.

madzia1

16.05.2008 06:30

Odpowiedz

O 08:20, dnia 2008-05-16 Piotr12 napisał(-a):

ale to ze wzgledu na umiejscowienie nie jest to wezel?

nie ze względu na umiejscowienie, po prostu jest niemożliwe wygniatanie węzłów w żadnym miejscu na ciele człowieka.

dziekuje Madzia.

ależ proszę bardzo :>

piotr12

16.05.2008 17:20

Odpowiedz

dziekuje Madzia.

ależ proszę bardzo :>

a jeszcze zapytam o jedno - moze nie w temacie.

czy to normalne ze 2 dni temu w badaniach morfologii mialem 10.000 WBC, a teraz mam 5.6 WBC - w ciagu 2 dni tak spadly?

piotr12

16.05.2008 18:25

Odpowiedz
przepraszam popelnilem blad
2 dni temu - 10.000 krwinek bialych
dzisiaj - 5.600 krwinek bialych

madzia1

16.05.2008 20:13

Odpowiedz

O 19:20, dnia 2008-05-16 piotr12 napisał(-a):

a jeszcze zapytam o jedno - moze nie w temacie.

czy to normalne ze 2 dni temu w badaniach morfologii mialem 10.000 WBC, a teraz mam 5.6 WBC - w ciagu 2 dni tak spadly?

nie wiem czy tak spadły, czy któreś badanie było źle zrobione, nie mam pojęcia. Jeden i drugi wynik jest w porządku więc nie ma się czym martwić.

Piotr12

28.05.2008 09:25

Odpowiedz

nie wiem czy tak spadły, czy któreś badanie było źle zrobione, nie mam pojęcia. Jeden i drugi wynik jest w porządku więc nie ma się czym martwić.

witam.

jakiej wielkosci powinny byc wezly tak naprawde? bo z tego co macam to pachowe mam duzo wieksze niz ten, ktorym sie przejmowalem (pachwinowy). mam 186cm wzrostu - czy ich wielkosc moze zalezec od postury? wiec jak pisze te pod pachami (praktycznie wszystkie) mam okolo 1cm (kulki). czy to jest tak, ze jesli juz sie powiekszaja to wszystkie do pewnych rozmiarow? czy po prostu jeden lub dwa powinien sie powiekszyc i na niego powinno sie zwrocic uwage.

dziekuje.

madzia1

30.05.2008 21:07

Odpowiedz

O 11:25, dnia 2008-05-28 Piotr12 napisał(-a):

witam.

;>

jakiej wielkosci powinny byc wezly tak naprawde?

wielkość zdrowych węzłów chłonnych waha się od 2 do 4 mm.

bo z tego co macam to pachowe mam duzo wieksze niz ten, ktorym sie przejmowalem (pachwinowy).

a co na to lekarz?

mam 186cm wzrostu - czy ich wielkosc moze zalezec od postury?

nie sądzę, a raczej to pewne, że wzrost nie ma nic wspólnego z wielkością zdrowych węzłów.

wiec jak pisze te pod pachami (praktycznie wszystkie) mam okolo 1cm (kulki).

:>

czy to jest tak, ze jesli juz sie powiekszaja to wszystkie do pewnych rozmiarow?

co to znaczy do pewnych rozmiarów? ;>

czy po prostu jeden lub dwa powinien sie powiekszyc i na niego powinno sie zwrocic uwage.

może się jeden powiększyć może kilka na raz.

dziekuje.

proszę ;>

piotr12

31.05.2008 15:50

Odpowiedz

jakiej wielkosci powinny byc wezly tak naprawde?

wielkość zdrowych węzłów chłonnych waha się od 2 do 4 mm.

bo z tego co macam to pachowe mam duzo wieksze niz ten, ktorym sie przejmowalem (pachwinowy).

a co na to lekarz?

nie bylem jeszcze. za dwa tygodnie bede u swojego pulmunologa od sarkoidozy to mu powiem. w tej chwili mam sprawe rozwodowa powoli zaczyna mnie to przerastac.

mam 186cm wzrostu - czy ich wielkosc moze zalezec od postury?

nie sądzę, a raczej to pewne, że wzrost nie ma nic wspólnego z wielkością zdrowych węzłów.

wiec jak pisze te pod pachami (praktycznie wszystkie) mam okolo 1cm (kulki).

to znaczy moze nie 1cm - ciezko wyczuc, bo one przylegaja jeden do drugiego i jak sciskam to lapie dwa lub trzy. po obydwu stronach pach takiej samej wielkosci i umiejscowienia . czy to mozliwe, zeby od razu powiekszaly sie wszystkie?

czy to jest tak, ze jesli juz sie powiekszaja to wszystkie do pewnych rozmiarow?

co to znaczy do pewnych rozmiarów? ;>

7mm.

dziekuje.