Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy zdrowe węzły są wyczuwalne?

Autor: Paula • 15.05.2008 06:40 • 3 odpowiedzi

Paula

15.05.2008 06:40

Odpowiedz

Witam. Pytanie jak w temacie. Zastanawia mnie, czy zdrowe węzły można wyczuć w badaniu palpacyjnym, szczególnie gdy osoba badana jest bardzo szczupła. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

madzia1

16.05.2008 06:34

Odpowiedz

O 08:40, dnia 2008-05-15 Paula napisał(-a):

Witam. Pytanie jak w temacie. Zastanawia mnie, czy zdrowe węzły można wyczuć w badaniu palpacyjnym, szczególnie gdy osoba badana jest bardzo szczupła. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie sądzę ponieważ wielkość zdrowych węzłów chłonnych waha się od 2 do 4 mm.

Paula

16.05.2008 06:47

Odpowiedz

Nie sądzę ponieważ wielkość zdrowych węzłów chłonnych waha się od 2 do 4 mm.

Też mi się tak wydawało ale gdzieś obiło mi się o uszy, że u osób szczupłych można wyczuć zdrowe węzły, stąd też moje pytanie. Myślałam, że ktoś również słyszał coś na ten temat. Pozdrawiam.

Andrzej

16.05.2008 12:09

Odpowiedz

O 08:40, dnia 2008-05-15 Paula napisał(-a):

Niektóre można wyczuć, zwłaszcza na szyi. A ponadto piszesz o "zdrowych węzłach". Jeśli chorowałaś to spokojnie mogły Ci pozostać powiększone po jakiejs infekcji wezly o wielkosci ponad te 4 mm. Ja mam pelno wyczuwalnych wezlow, a nie jestem osoba bardzo szczupla.