Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

JAK WYGLĄDA ŚWIĄD SKÓRY

Autor: GOSHA • 14.05.2008 06:24 • 29 odpowiedzi

marcin

03.04.2012 18:26

Odpowiedz
Witam,
od ponad roku mam powiększone węzły chłonne podżuchwowe do 22x8mm, zauszne i szyjne do 7mm, w USG niepodejrzane.
Teraz pojawiło się swędzenie całego ciała i stąd pytanie,
czy świąd ciała przy ZZ jest ciągły czy ma raczej charakter napadowy, w moim przypadku występuje głównie wieczorem i rano, w dzień jest lepiej, pojawia się w różnych miejscach ciała bez wyraźnych zmian na skórze.

Gizmo

03.04.2012 19:01

Odpowiedz

Ja miałam okresowy:(

dzieciaczki123

26.05.2012 02:08

Odpowiedz
Witam,czy istnieje mozliwosc,by wyniki z krwi , z rozmazem, ktore srednio raz na 10 dni powtarzam, byly prawidlowe, a dolegliwosci jakie mam oznaczaly chorobe krwi/chloniaki/bialaczke /i inne....?

( nawracajace co jakis czas bole kosci , a od 3 dni uporczywy świąd skóry, reszta OK, brak innych objawów.*Dzisiejsza morfologia bez zarzutow ..., zrobilam ja w 2 niezaleznych laboratoriach.....Lekarze rozkładaja rece , bo badania OK - doppler konczyn, proby reumatolog. z krwi OK, osteoporozy, tarczycy brak. ...)
Pomozcie

mikee80

26.05.2012 12:36

Odpowiedz

uczulenie , bakterie, choroby zakaźne ?

dzieciaczki123

27.05.2012 06:52

Odpowiedz

Nie daje juz rady wytrzymac tego świądu...Mam ogromne rany na nogach i rękach. Przeraźliwie swędzą mnie dłonie. Dziś cała noc nieprzespana. Proszę o radę , jak sobie ulżyć w tym świadzie. Smarowałam sie wodą utlenioną , nastepnie octem , ale nic to nie daje....

Tilia

27.05.2012 10:17

Odpowiedz

O 08:52, dnia 2012-05-27 dzieciaczki123 napisał(-a):

Nie daje juz rady wytrzymac tego świądu...Mam ogromne rany na nogach i rękach. Przeraźliwie swędzą mnie dłonie. Dziś cała noc nieprzespana. Proszę o radę , jak sobie ulżyć w tym świadzie. Smarowałam sie wodą utlenioną , nastepnie octem , ale nic to nie daje....

Polecam wizytę u dermatologa. Da odpowiednie maści i będzie ok.

A smarowanie wodą utlenioną i octem to chyba na wzmożenie dolegliwości?

Alex

27.05.2012 11:47

Odpowiedz

Mi osobiście pomaga gorąca kąpiel. Przynajmniej wtedy, kiedy siedzę w wannie nie mam świądu. Staram się tez jak najwięcej pić wody, bo pomyślałam sobie, ze jeśli mój świąd jest faktycznie chłoniakowy (tego jeszcze nie wiem), to jest spowodowany przez substancje wydzielane do krwiobiegu przez komórki nowotworowe i trzeba je jak najbardziej rozcieńczać.

MIRO

10.10.2013 08:18

Odpowiedz
Witam.

Troszke odswiezam bo chcialem o cos zapytac.

Jak wiadomo , swedzenie skory nie jest charakterystyczne dla ZZ(bo moze byc wiele innych powodow swedzenia) ale wnioskujac tutaj po wypowiedziach zdarza sie , ze wystepuje w ziarnicy.

Moje pytanie jest takie. Czy swedzenie jako jeden z objawow (ktory zdarza sie ze wystepuje)chloniakow jest charakterystyczne tylko dla Ziarnicy czy np moze to tez byc chloniak nieziarniczy czy np bialaczka?

I czy rzeczywiscie jest to tak mocny swiad gdzie nie mozemy sie powstrzymac ?

Rodzynka

12.10.2013 20:16

Odpowiedz

Polecam lekturę tego wątku - znajdziesz odpowiedzi na temat rodzaju świądu. U mnie był mocny, cały czas przez trzy lata się drapałam, szczególnie na stopie, gdzie miałam swędzące wybroczyny. To jak mocno - jest kwestią indywidualną.

Świąd jest charakterystyczny nie tylko dla zz, ale i innych chłoniaków

O 10:18, dnia 2013-10-10 MIRO napisał(-a):

Witam.

Troszke odswiezam bo chcialem o cos zapytac.

Jak wiadomo , swedzenie skory nie jest charakterystyczne dla ZZ(bo moze byc wiele innych powodow swedzenia) ale wnioskujac tutaj po wypowiedziach zdarza sie , ze wystepuje w ziarnicy.

Moje pytanie jest takie. Czy swedzenie jako jeden z objawow (ktory zdarza sie ze wystepuje)chloniakow jest charakterystyczne tylko dla Ziarnicy czy np moze to tez byc chloniak nieziarniczy czy np bialaczka?

I czy rzeczywiscie jest to tak mocny swiad gdzie nie mozemy sie powstrzymac ?

Miro

12.10.2013 20:33

Odpowiedz
Dziekuje za odpowiedz.

3 lata Cie swedziala skora i dopiero potem rozpoznano u Ciebie ZZ ?

byly jakies inne objawy?