Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Prośba o interpretację-LDH u 4-latka

Autor: bratek • 12.05.2008 23:12 • 1 odpowiedzi

bratek

12.05.2008 23:12

Odpowiedz
Witam!
Trafiłam tu przypadkiem, bo szukałam w necie informacji o normach LDH.
Kilka słów o sobie- jestem mamą 4- letniego Misia- którego od 2 tygodni diagnozujemy z powodu nietypowych wyników badań krwi, powięklszonych węzłów chłonnych, zlewnych potów nocnych i krwawień z nosa.
Wyniki wykonywanywane pod koniec kwietnia pokazały bardzo wysoką leukocytosę (prawie 22 tys.) z limfocytozą (ponad 80%). Hematolog uznał, że to początek mononukleozy. Na początku maja wykonałam testy i wiszło, że to nie mononukleoza ani cytomegalia. Na szczęście wyniki minimalnie się poprawiły.
Czekaliśmy tydzień- dziś powtarzałam badania. Zrobiłam je na własną rękę w 2 laboratoriach + dodatkowo wykonałam LDH (tak poradziła mi znajoma, której dziecko miało białaczkę).
Leukocytoza w normie, Limfocyty też nieco spadły. Ale LDH 1092 U/l
Zaczęłam grzebać w necie... znalazłam Was. Podajecie na forum całkiem inne normy niż ja mam na wyniku. Na odczycie mam podane [313-618] zakres referencyjny dla wieku: 470-900.

I co myślicie? Już się ucieszyłąm, że wyniki się poprawiły, więc to nie białaczka, tylko jakaś nietypowa infekcja, a tu taki news...
Staram się sobie tłumaczyć, że skoro miał wysoką leukocytoze, która teraz spadła, to to LDH obrazu obumieranie nadmiarów, ale.....

Acha- jutro mam USG węzłów chłonnych (Misiek ma 7 na karku, 1 szczególnie duży i 6 wielkości ziarenek groszku)

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje, bo bardzo się boję....

bratek

16.05.2008 05:45

Odpowiedz
Podciągam watek i przy okazji doprecyzowuję pytanie- bo mam nieco więcej danych:))
Czy poziom LDH 1092 (przy normie do 900) można wytłumaczyć powiększoną wątrobą i śledzioną? (Tak wyszło w badaniu USG).
Czy może powinnam szukać innych przyczyn?