Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

krwawienie z nosa

Autor: olga • 09.05.2008 16:33 • 3 odpowiedzi

olga

09.05.2008 16:33

Odpowiedz
Witam. Obecnie jestem w trakcie procesu diagnostycznego mającego, mam nadzieję, wykluczyć zz. Tzw. objawów ogólnych nie mam. Ostatnio pojawiła się jednak krew w moim nosie - budzę się rano i znajduję drobne grudki zaschniętej krwi. Czy to objaw wskazujący na ziarnicę? Taki stan utrzymuje się już ponad 2 tygodnie. Przeglądałam różne wątki i o zgrozo... zobaczyłam, że niektórym z Was przed diagnozą leciała krew z nosa. Napiszcie proszę jak to wygladało u Was? Zdrowia życzę!
I jeszcze pytanie do fachowców - czy krwawienie z nosa jest w ziarnicy związane z anemią, a może mieliście prawidłową morfologię i mimo tego leciało Wam z nosa?

ewelka

09.05.2008 18:05

Odpowiedz

O 18:33, dnia 2008-05-09 olga napisał(-a):

Ostatnio pojawiła się jednak krew w moim nosie - budzę się rano i znajduję drobne grudki zaschniętej krwi. Czy to objaw wskazujący na ziarnicę? Taki stan utrzymuje się już ponad 2 tygodnie. Przeglądałam różne wątki i o zgrozo... zobaczyłam, że niektórym z Was przed diagnozą leciała krew z nosa. Napiszcie proszę jak to wygladało u Was?

krwawienie z nosa jest z przemęczenia; suchego powietrza. Mi przed diagnoza bardzo długo leciała krew z nosa (tzn takie skrzepy przeważnie rano i wieczorem), ale przyczyną była mononukleoza jak mi później wyjaśnili, nie ziarnica. Po wyleczeniu znów wróciły te krwawienia i bardzo sie martwiłam, ale tym razem okazało się, że to właśnie z suchego powietrza, ze słabych naczynek które pękały. Krople nawilżające załatwiły sprawę raz na zawsze, dość długo je stosowałam ale pomogły.

baldi

10.05.2008 07:39

Odpowiedz

czy krwawienie z nosa jest w ziarnicy związane z anemią

krwawienie z nosa moze byc zwiazane z anemia niezaleznie od

ZZ.

olga

10.05.2008 09:58

Odpowiedz

O 09:39, dnia 2008-05-10 Baldi napisał(-a):

czy krwawienie z nosa jest w ziarnicy związane z anemią

krwawienie z nosa moze byc zwiazane z anemia niezaleznie od

ZZ.

Dzięki bardzo za odpowiedź. Anemii raczej nie mam:

RBC 4,6

Hemoglobina 14,5

Hematokryt 43,7

(wszystko w normie), reszta morfologii też, OB - 8. To wyniki z tego tygodnia.

Napiszcie proszę co o tym sądzicie:

Listopad: - zauważyłam powiększone węzły chłonne pod żuchwą (póżniej okazało się, że są powiększone również pod pachami i w pachwinach), stany podgorączkowe do 37.3 (raczej w drugiej połowie cyklu miesiączkowego) ale bywały wyjątki. Badania: OB, morfologia w normie, CT klatki ok, usg - węzły do 20mm odczynowe bez podejrzenia onkologicznego.

Grudzień - operacja wyrostka, utrata masy ciała o około 8% ale szybko odzyskałam wagę wyjściową.

Styczeń - ob, morfologia ok, stany podgorączkowe dalej są, poci mi się klatka piersiowa w nocy, PET - nie stwierdza się aktywnego metabolicznie procesu rozrostowego.

Luty - pobranie węzła spod pachy - węzeł odczynowy o dużej ilości plazmocytów, konsultacja w CO (Warszawa) - nie stwierdza się nowotworu.

Maj - usg węzłów - powiększone węzły podżuchwowe do 15/7 HYPOECHOGENICZNE po stronie prawej (pytałam Panią radiolog wykonująca usg i powiedziała, że wyglądają jak zapalne). Czy węzęł zapalny jest hypoechogeniczny???

W ciągu 3 miesięcy - 3 infekcje. Stany podgorączkowe okresowo też są np. przez 2 dni i potem tydzień spokoju.

Obecnie ciągle swędzi mnie gardło i rano ta krew w nosie

Sama nie wiem co dalej robić - wycinać kolejnego węzła pod żuchwą?

Oczywiście między listopadem a majem zrobiłam stos innych badań - wirusowe i bakteryjne podłoże powiększenia węzłów wykluczono (teczka z badaniami to uwaga ponad 100 stron wydruków).

Co robić? Czy węzęł hypoechogeniczny zawsze wiąże się z nowotworem?

Pozdrawiam serdecznie.