Wojtku :)
Jaka jest wartość diagnostyczna tego badania?
Zarówno OB jak i CRP są badaniami nieswoistymi, ani ich wynik w normie, ani wynik nie w normie nie przesądza o niczym.
CRP jest dobrym badaniem do monitorowania stanu zapalnego. Czy na przykład mamy do czynienia z infekcją bakteryjną czy wirusową. Przy infekcjach wirusowych CRP jest ujemne, albo nieznacznie podwyższone. Przy bakteryjnych rośnie wysoko. Jak działa antybiotyk to równie szybko spada. Ale też to nie jest nigdy 100% regułą. Coraz popularniesze są w gabinetach lekarskich testery CRP - obniża to ilość wypisanych niepotrzebnie antybiotyków, które są często przepisywane na infekcje wirusowe z powodu braku głębszej diagnostyki.
Ale bywa też, że CRP przez jakiś czas jest ujemne mimo ciężkiej infekcji bakteryjnej. Moja córka miała sepsę, była w ciężkim stanie, zaintubowana i podłączona do respiratora - a CRP było ujemne... dopiero po tygodniu w ciągu jednej doby urosło z 0,25 - na 80...
Czy jest lepsze niż OB (w diagnozowaniu ZZ), czy powinno >się je stosować zamiast OB czy raczej jednocześnie z OB?
CRP bywa podwyższone w przypadku chorób nowotworowych, ale nie musi.
Wiem, że Baldi pewnie powie, że "NIC NIE WYKLUCZA ZZ >OPRÓCZ BADANIA WYCIĘTEGO WĘZŁA!" ale może CRP jednak wnosi >jakąś istotną informację...
Chyba jednak Baldi nie zawsze tak mówi, na mnie tylko pokrzyczał "PO CO" ;), bo się nie pocę bardzo mocno ;).
CRP jest jednym z elementów układanki jaką jest diagnostyka. Ważny jest całoksztł.
Pozdrawiam, Mysza