Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

PROSZĘ O RADĘ....

Autor: GOSH • 29.04.2008 12:54 • 6 odpowiedzi

GOSH

29.04.2008 12:54

Odpowiedz
WITAM...CZUJĘ SIĘ NIEZRĘCZNIE...BO MÓJ PROBLEM NIE JEST JEDYNY...I PEWNIE BŁAHY...ALE WOLĘ SIĘ UPEWNIĆ....OD KILKU MIESIĘCY- PONAD PÓŁ ROKU MAM POWIĘKSZONY WĘZŁ CHŁONNY POD ŻUCHWĄ...DOPIERO GDY ZASZŁAM W CIĄŻĘ I PORONIŁAM ZACZĘŁAM SIE BARDZIEJ INTERESOWAĆ ZDROWEIM...WTEDY PO MIESIĄCU WYSKOCZYŁ MI WIDOCZNY WĘZĘŁ CHŁONNY NA SZYI. mIAŁAM TEZ POWIEKSZONE WĘZŁY ZA USZAMI, ALE JUŻ NIE TAK BARDZO. pO ANTYBIOTYKU WĘZEŁ NIEZNACZNIE SIE ZMINIEJSZYŁA, ALE CAŁY CZAS JEST POWIĘKSZONY, TAK JAK INNE..WĘZĘŁ POD ZUCHWA BEZ ZMIAN.OBRAZ USG: dOŁY NADOBOJCZYKOWE WOLNE, OBUSTRONNIE POWIEKSZONE WĘZŁY CHLÓŁNNE PODZUCHWOWE PO PRAWEJ 17,X7,5MM PO LEWEJ DWA 19, 7X6,6MM I 12X10MM. OBUSTRONNIE POWIEKSZONE 3-4 WĘZŁY CHŁONNE PRZYUSZNE DO 10MM WĘZŁY O BUDOWIE ZATOKOWEJ HYPOECHOGENICZNEJ WYDŁUŻONE ZE WZMOŻONYM PRZEPŁYWEM W ZATOCE O TYPIE ODCZYNOWYM, ZAPALNE?
DODAM ŻE POJAWIŁ MI SIĘ RUMIEŃ NA PRZEDRAMIENIACH I UDACH. WALCZĘ ZE ZMĘCZENIEMCZASAMI MAM STAN PODGORĄCZKOWY, CZASMAI NIE....INNYCH OBJJAWÓW NIE ZAUWAŻYŁAM...CZY TO TO?LEKARZ KAZAŁ OBSERWOWAĆ.

baldi

29.04.2008 13:25

Odpowiedz
na poczatek to:
http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=6271
akapit "WIELKIE litery"

zastanawiajace, ze przy tak duzych wezlach lekarz kazal obserwowac.. jak dlugo? nie dal kolejnego antybiotyku? kiedy kazal zglosic sie ponownie na kontrole?

przy najblizszej okazji pogadaj z nim o ewentualnym pobraniu wycinka.

Mysza

29.04.2008 18:48

Odpowiedz
Witaj

Współczuję straty :(. U mnie pod koniec ciąży pojawił się problem powiększonych węzłów chłonnych. Niestety urodziłam przedwcześnie i córka spędzila miesiąc na OIOMie walcząć o życie. Bogu dziękuję, że żyje, choć ma wiele problemów.
Też jestem w trakcie diagnostyki, bo węzły się powiększają. Ale nie robiono mi USG węzłów, także nie mam miarodajnych pomiarów.
Jak masz rumień to warto też porobić badania w kierunku boleriozy. Wiele osób, które ma boleriozę w ogóle nie pamięta ukąszenia kleszcza, a przez lata lub miesiące nie są dobrze zdiagnozowani. Niestety testy robione w labach też na 100% nie wykluczą borelki, ale warto się nimi zainteresować.

Pozdrawiam, Mysza

madzia1

29.04.2008 19:22

Odpowiedz
Czytając to co napisałaś mam przed oczami historie mojej bardzo dobrej koleżanki, z którą się leczyłam. Ona była w podobnej sytuacji. Najpierw poroniła, przy tym oczywiście czuła się słaba, przemęczona i miała popowiększane węzły chłonne. Kiedy znów po trzech latach zaszła w ciążę czuła się coraz gorzej. Zamiast tyć - chudła, a jej szyja urosła w obwodzie bardzo dużo centymetrów. Przeszła bardzo długą drogę zanim rozpoznano u niej ziarnicę - była już wtedy w ósmym miesiącu ciąży, a guzka miała w śródpiersiu wielkości pięści...
Nie lekceważ całej tej sytuacji, tym bardziej, że masz wynik usg i pisze w nim o hypoechogeniczności. Dziwię się, że lekarz na to nie zareagował. Może po prostu musisz go przycisnąć porządnie (tak jak to niektórzy z nas robili) i da Ci skierowanie na pobranie wycinka.
Pozdrawiam cieplutko - M1

andrzej 1508

30.04.2008 18:45

Odpowiedz

lekarz idiota bezwlocznie zmien lekarza i jak naj szybciej idz na wizyte do specjalisty ja tesz mialem guza na szyji i powiekrzone tam wezly

gosha

01.05.2008 16:38

Odpowiedz

O 20:45, dnia 2008-04-30 andrzej 1508 napisał(-a):

lekarz idiota bezwlocznie zmien lekarza i jak naj szybciej idz na wizyte do specjalisty ja tesz mialem guza na szyji i powiekrzone tam wezly

no więc lekarka powiedziała , że jak chce to może jedynie dac mi skierowanie do onkologa chirurga on mi wytnie węzeł i da do badania- "jak chę, żebym się uspokoiła" A ja nie chcę sobie dla swojego spokoju wyciąć czegokolwiek, jeśli nie mam pewności, że to jest absolutnie konieczne....Bo przecież nie mam nocnych potów..wyniki też mam dobre, tyle, że rumień, zmęczenie no i te węzły...

ale naprawdę bardzo Wam wszystkim dziekuje za pomoc i wszelkie informacje...po porornieniu wiem, że jak sama sie o siebie nie zatroszczę to lekarze za mnie tego nie zrobią...tyle, że ja nie potrafię cisnąć lekarzy, bo jak idę do jakiegokolwiek lekarza...to od razu czuje, że jestem zdrowa i właściwie to na pewno przesadzam.

GOSHA

01.05.2008 16:43

Odpowiedz

O 15:25, dnia 2008-04-29 Baldi napisał(-a):

na poczatek to:

http://ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=6271

akapit "

WIELKIE litery

"

zastanawiajace, ze przy tak duzych wezlach lekarz kazal obserwowac.. jak dlugo? nie dal kolejnego antybiotyku? kiedy kazal zglosic sie ponownie na kontrole?

przy najblizszej okazji pogadaj z nim o ewentualnym pobraniu wycinka.

antybiotyku drugiego nie dał ( to jeden z lepszych lekarzy pierwszego kontaktu), jeszcze raz mam zrobic badania krwi zCRP i OB i na rumień dostałam Amertil i wapno. I jeszcze jedno usg..