Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

zmiany w płucach

Autor: Anka • 04.03.2005 13:08 • 4 odpowiedzi

Anka

04.03.2005 13:08

Odpowiedz

Witam! Mam pytanie. Po jakim czasie od pojawienia się powiększonych węzłów na szyi następują zmiany w płucach i czy można je wykryć zwykłym prześwietleniem płuc, czy też trzeba robić TK? Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Piotr

05.03.2005 01:40

Odpowiedz

2005-03-04 14:08... Anka napisał(a):

Witam! Mam pytanie. Po jakim czasie od pojawienia się powiększonych węzłów na szyi następują zmiany w płucach i czy można je wykryć zwykłym prześwietleniem płuc, czy też trzeba robić TK? Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie w płucach, lecz w śródpiersiu, zmiana jest z reguły na tyle duża, że można ją wykryć zwykłym RTG.

Moja dziewczyna miała w śródpiersiu w chwili rozpoczęcia leczenia monstrualny guz wielkości 13x15(?)cm (a może i więcej, sięgał aż do przełyku).

Jeśli ziarnica umiejscowiła się w węzłach szyjnych, może się przerzucić do śródpiersia po tygodniu, miesiącu, roku albo w ogóle - nie ma reguły.

Tak czy siak przy stwierdzonej ziarnicy powinno się standardowo robić TK klatki piersiowej i USG jamy brzusznej.

hela

05.03.2005 09:59

Odpowiedz

zmiana duza moze byc wykryta zwyklym rtg ale jesli mowimy o naciekach lub wezlach rzedu do 15mmm to rtg raczej nie pokaze tego (ale i tu umiejetnosci radiologa opisujacego rtg takze maja znaczenie:/)...tak bylo u mnie - rtg 2 razy nic a tk pokazalo kilka malych wezlow i naciek. wiec zawsze najlepiej naciskac do bolu o tk a jak sie nie da no to wtedy i tak trzeba zrobic rtg

pozdroofka

Eliza

29.03.2005 05:03

Odpowiedz

2005-03-05 02:40... Piotr napisał(a):

Nie w płucach, lecz w śródpiersiu, zmiana jest z reguły na tyle duża, że można ją wykryć zwykłym RTG.

Moja dziewczyna miała w śródpiersiu w chwili rozpoczęcia leczenia monstrualny guz wielkości 13x15(?)cm (a może i więcej, sięgał aż do przełyku).

Jeśli ziarnica umiejscowiła się w węzłach szyjnych, może się przerzucić do śródpiersia po tygodniu, miesiącu, roku albo w ogóle - nie ma reguły.

Tak czy siak przy stwierdzonej ziarnicy powinno się standardowo robić TK klatki piersiowej i USG jamy brzusznej.

Jesli wykryto zmiany na plucach czy jest jakakolwiek szansa na powstrzymanie tego?? prosze o pomoc

Ali

12.04.2005 15:10

Odpowiedz
Wiesz, mnie lekarz mowil ze chemia dziala na wszystko bez wyjatku - tzn takze i na pluca

Ali