Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Powiększone węzły chłonne

Autor: Dominik • 18.04.2008 09:31 • 7 odpowiedzi

Dominik

18.04.2008 09:31

Odpowiedz

Witam. Od dość dawna tj. ok 2-3 lat mam powiększone węzły chłonne - nad żuchwami. Nie przeszkadza mi to, ani wizualnie ani w żaden inny sposób. Nie odczuwam także żadnego bólu związanego z powiększeniem się tych węzłów. Mają one wielkość mniej więcej 2x3mm. Ostatnio wysłano mnie jednak na USG. Stwierdzono, że powiększone węzły mam także gdzieś z boku szyi, po obu stronach, pod szczęką także. Największy ma wielkość 7x8mm. Są one dość rozsiane, ale żaden nie przeszkadza w niczym. Nie mam żadnych zaczerwienień na ciele, żadnych innych objawów. Niebawem mam umówioną wizytę u hematologa, jednak taka niepewność jest gorsza od świadomości. Miałem pobieraną krew - pół roku temu przeszedłem operację usunięcia wodniaka. Wtedy robiono badania pod kątem komórek rakotwórczych. Badania krwi nie wykazały żadnych nieprawidłowości. Teraz mam mieć pobieraną raz jeszcze krew. Czy takie coś jest normalne, czy może jest to objaw jakiejś choroby ? Może ktoś spotkał się już z podobnym problemem ? Dziękuję bardzo z góry za wszystkie odpowiedzi.

baldi

18.04.2008 10:02

Odpowiedz

O 11:31, dnia 2008-04-18 Dominik napisał(-a):

Ostatnio wysłano mnie jednak na USG.

..wynik? ..echogenicznosc?

Dominik

18.04.2008 10:11

Odpowiedz

Jeszcze nie widziałem wyników. Dowiedziałem się tylko od znajomej pielęgniarki, że hematolog, który obejrzał moje USG powiedział, ze chce mnie zobaczyć, wszystko skonsultować, zrobić wszelkie badania itp. Dodam, że jestem alergikiem - uczulony na wszystko, od urodzenia tj. 21 lat. Czy to może mieć jakiś wpływ na powiększone węzły ?

O 12:02, dnia 2008-04-18 Baldi napisał(-a):

O 11:31, dnia 2008-04-18 Dominik napisał(-a):

Ostatnio wysłano mnie jednak na USG.

..wynik? ..echogenicznosc?

madzia1

18.04.2008 11:34

Odpowiedz

O 12:11, dnia 2008-04-18 Dominik napisał(-a):

Dodam, że jestem alergikiem - uczulony na wszystko, od urodzenia tj. 21 lat. Czy to może mieć jakiś wpływ na powiększone węzły ?

Pewnie, że może mieć - katarek ból gardła i już się powiększają węzły podżuchwowe.

Dominik

18.04.2008 12:02

Odpowiedz

Te wyczuwalne dla mnie mam po obu stronach twarzy, na wysokości szóstek w szczęce. Nie bolą, a przemieszczają się kiedy dotykam. Katar mam rzadko, ból gardła też ;-) Jeśli już coś dokucza to czasami leczona kanałowo dawno temu szóstka. Coż, myślę że po wizycie u hematologa dowiem się wszystkiego. Najgorsze jest jednak czekanie i niewiedza.

O 13:34, dnia 2008-04-18 Madzia1 napisał(-a):

O 12:11, dnia 2008-04-18 Dominik napisał(-a):

Dodam, że jestem alergikiem - uczulony na wszystko, od urodzenia tj. 21 lat. Czy to może mieć jakiś wpływ na powiększone węzły ?

Pewnie, że może mieć - katarek ból gardła i już się powiększają węzły podżuchwowe.

Andrzej

18.04.2008 12:33

Odpowiedz

O 14:02, dnia 2008-04-18 Dominik napisał(-a):

Największy ma wielkość 7x8mm.

Węzły na szyi mogą mieć do 1 cm. i to jest ich prawidłowy rozmiar. W każdym razie tak mi powiedział radiolog z instytutu onkologii w moim mieście. Jak robiłem USG to powiedział, że mi nawet nie będzie opisywał wyczuwalnych węzłów mniejszych niż 1 cm.(a mam co najmniej kilka takich w różnych miejscach) bo są to węzły prawidłowe.

No chyba, że jak Baldi pisał węzły są hypoechogeniczne to może wtedy jest powód do jakiejś dalszej diagnostyki.

Dominik

18.04.2008 12:58

Odpowiedz

Właśnie dopiero w poniedziałek mam się dowiedzieć jaki jest dokładnie opis USG. Wtedy mam też wizytę u hematologa. Tych węzłów na szyi nie wyczuwam w ogóle. Wyczuwalne dla mnie są tylko te nad żuchwą. Dwa większe po obu stronach i jeden maluteńki. Nie bolą, ... Po prostu są. Na szyi mam ich dużo i dlatego zostałem wezwany do hematologa - tak mi przynajmniej powiedziano. Co dalej, to okaże się po wizycie

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.

O 14:33, dnia 2008-04-18 Andrzej napisał(-a):

O 14:02, dnia 2008-04-18 Dominik napisał(-a):

Największy ma wielkość 7x8mm.

Węzły na szyi mogą mieć do 1 cm. i to jest ich prawidłowy rozmiar. W każdym razie tak mi powiedział radiolog z instytutu onkologii w moim mieście. Jak robiłem USG to powiedział, że mi nawet nie będzie opisywał wyczuwalnych węzłów mniejszych niż 1 cm.(a mam co najmniej kilka takich w różnych miejscach) bo są to węzły prawidłowe.

No chyba, że jak Baldi pisał węzły są hypoechogeniczne to może wtedy jest powód do jakiejś dalszej diagnostyki.

Dominik

22.04.2008 15:36

Odpowiedz

Dzisiaj byłem u lekarza. Badania krwi - morfologia i biochemia wyszły bardzo dobrze. Nie ma żadnych zaburzeń, poza podniesionym trochę poziomem białka. Czekają mnie kolejne badania : białko całkowite + proteinogram, kwas moczowy, bilirubina itp itd ;-) Jeszcze troszkę mnie czeka... Mam nadzieję jednak że wszystko będzie w porządku. Mam jednak pytanie - dostałem skierowanie na USG jamy brzusznej i na rozpoznaniu jest mniej więcej napisane coś takiego - lymph...upt ? Nie mogę się właśnie doczytać... Czy ktoś mógłby coś doradzić ?