Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

USG - mam wyniki

Autor: asdfa • 09.04.2008 13:27 • 12 odpowiedzi

asdfa

09.04.2008 13:27

Odpowiedz
Witam. Dzisiaj byłem na USG i mam taki opis obrazu:

Obustronnie, na przebiegu mięśni m.-o.-s.- widoczne są powiększone węzły chłonne, większe po stronie lewej o dł. do 16 mm. Budowa warstwowa zachowana, co przemawia za ich odczynowym charakterem. W okolicy potylicznej prawej (wyczuwalne zgrubienia) widać dwa węzły chłonne o dł. 8 i 6 mm.

Spytałem się czy mają prawidłowe echo - pani powiedziała, że tak i że nie ma czym się martwić. Zapomniałem jeszcze poprosić o zbadanie węzłów podżuchwowych, o ile to co wyczuwam to są węzły.

Jestem już trochę uspokojony, ale nie do końca - poczekam kilka dni, czy będę miał jakieś powiększające się objawy i zobaczymy, co będzie. Na razie troszkę boli mnie klatka piersiowa/plecy przy skręcaniu w lewo, ale to chyba po wczorajszym WF - rzadko ćwiczę.

baldi

09.04.2008 13:39

Odpowiedz
wezly odczynowe.
luzik.

asdfa

09.04.2008 13:50

Odpowiedz

O 15:39, dnia 2008-04-09 Baldi napisał(-a):

wezly odczynowe.

luzik.

Czyli mogę być już spokojny? Świąd jest od czegoś innego?

toffie

09.04.2008 15:29

Odpowiedz
Ja się tam na tym dokładnie nie nzam, ale świąd dkóry wynikać może z różnych przyczyn - najczęściej jest ona po prostu wysuszona (brak odpowiedniej pielęgnacji), a poza tym przyczyna może leżeć w gormadzeniu się toksyn (bilirubina, glukoza) - może warto oznaczyć enzymy wątrobowe, bilirubinę we krwi i poziom glukozy.

Druga sprawa, że jak stale będziesz myąlał, że Cię swędzi, to tak będzie - to taka trochę psychosomatyka.

asdfa

09.04.2008 15:42

Odpowiedz

O 17:29, dnia 2008-04-09 toffie napisał(-a):

Ja się tam na tym dokładnie nie nzam, ale świąd dkóry wynikać może z różnych przyczyn - najczęściej jest ona po prostu wysuszona (brak odpowiedniej pielęgnacji), a poza tym przyczyna może leżeć w gormadzeniu się toksyn (bilirubina, glukoza) - może warto oznaczyć enzymy wątrobowe, bilirubinę we krwi i poziom glukozy.

Druga sprawa, że jak stale będziesz myąlał, że Cię swędzi, to tak będzie - to taka trochę psychosomatyka.

Zauważyłem, że to swędzenie pojawia się rano, jak np. siadam na kanapie. Oprócz tego także wtedy, jak się schylam - gdy naciąga się skóra na plecach (tam mnie właśnie swędzi).

toffie

09.04.2008 16:12

Odpowiedz
No to ja bym raczej tego swędzenia nie wiązała z jakimś procesem ogólnym. Swędzenie w chorobach ogólnoustrojowych to uciążliwe, męczące swędzenie skóry całego ciała.

Myślę, że problem może leżeć dokładnie w skórze - nowym proszku do prania, uczuleniu na płyn do płukania, przesuszeniu skóry. Nie wiem czy powinieneś się doszukiwać jakiegoś problemu. Może po prostu przestań o tym myśleć - jak na jakiś czas zapomnisz, to potem się zastanów czy widzisz różnicę. Za dużo myślenia nie pomaga w niczym...

Poza tym swędzenie skóry jest związane z większym zaawansowaniem procesu chorobowego. Myślę, że miałoby to odbicie w morfologii.

asdfa

10.04.2008 17:17

Odpowiedz

Dzisiaj mnie jeszcze boli klatka piersiowa. Czy to możliwe, że ziarnica rozwija się tylko w klatce piersiowej, nie dając znaków w postaci niepokojących węzłów na szyi? Czyli czy mam się czym nie pokoić?

dorota

10.04.2008 22:09

Odpowiedz

O 19:17, dnia 2008-04-10 asdfa napisał(-a):

Dzisiaj mnie jeszcze boli klatka piersiowa. Czy to możliwe, że ziarnica rozwija się tylko w klatce piersiowej, nie dając znaków w postaci niepokojących węzłów na szyi? Czyli czy mam się czym nie pokoić?

niestety możliwe:( u mojego męża rozwinęła się do IV stopnia nie atakując żadnego węzła obwodowego (szyja, pachy, pachwiny).

asdfa

11.04.2008 08:46

Odpowiedz

O 00:09, dnia 2008-04-11 dorota napisał(-a):

niestety możliwe:( u mojego męża rozwinęła się do IV stopnia nie atakując żadnego węzła obwodowego (szyja, pachy, pachwiny).

W takim razie pewnie czeka mnie jeszcze RTG... :(

ola

11.04.2008 12:21

Odpowiedz

O 10:46, dnia 2008-04-11 asdfa napisał(-a):

O 00:09, dnia 2008-04-11 dorota napisał(-a):

W takim razie pewnie czeka mnie jeszcze RTG... :(

zrób rtg dla WŁASNEGO psychicznego spokoju. :-)

Olcia

11.04.2008 12:42

Odpowiedz

Mam pytanie... Czy to normalne, żeby czekać cały miesiąc na BCJ w prywatej klinice...? USG wykazało powiększenie węzłów na szyi, ale żeby dokładnie wiedzieć dlaczego muszę czekać cały miesiąc... Nie zniose tej niepewności...

baldi

11.04.2008 13:50

Odpowiedz

zamiast biopsji cienkoiglowej zasugeruj pobranie wezla w calosci.

Olcia

11.04.2008 15:34

Odpowiedz

O 15:50, dnia 2008-04-11 Baldi napisał(-a):

zamiast biopsji cienkoiglowej zasugeruj pobranie wezla w calosci.

Onkolog powiedziała, że wytnie węzeł w całośći jak będą złe/czy coś takiego/ wyniki. Dlaczego lepiej wyciąć cały...? Krócej się czeka na taki zabieg...?