Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pogorszenie wzroku

Autor: Ania • 14.04.2005 20:40 • 2 odpowiedzi

Ania

14.04.2005 20:40

Odpowiedz
Witam!
Proszę o informacje, czy pogorszenie wzroku lub jakieś zmiany w widzeniu mogą mieć coś wspólnego z ziarnicą? Czy mogą występować przed, po lub w trakcie leczenia? Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

baldi

14.04.2005 21:10

Odpowiedz

2005-04-14 22:40... Ania napisał(a):

Proszę o informacje, czy pogorszenie wzroku lub jakieś zmiany w widzeniu mogą mieć coś wspólnego z ziarnicą?

raczej nie. problemy z widzeniem MOGA dotyczyc innych chorob - takze leczonych chemioterapia badz sterydami.

Czy mogą występować przed, po lub w trakcie leczenia?

problemy z widzeniem mozesz miec przy podawaniu leku o nazwie Busulfan. co prawda coraz rzadziej sie go stosuje, no ale jednak..

po przeszczepie szpiku mozna zaczac regularnie tracic wzrok, co nie jest na szczescie regula.

Ali

15.04.2005 18:41

Odpowiedz
A ja niestety mialem problemy ze wzrokiemm.
Nie wiem czy spowodowane one byly ziarnica, ale ziarnice mam a wzrok jest OK - przynajmniej tak wierdzi okulista.

Na 4 miesiace przed zdiagnozowaniem zz mialem dwukrotnie w przeciagu mieciaca zanik ostrosci widzenia na obrzezach "obrazu". Trwalo to okolo 20 minut. Potem przeszlo i juz sie nie powtarzalo.

Moze to wynikalo z przepracowania - nie wiem. W kazdym razie okulista nic nie stwierdzil. Cisnienie i inne sprawy OK.

Ali