Misiek
19.03.2008 17:58
Z góry przepraszam was wszystkich, że jestem kolejnym, który pyta was: czy mam ziarnice / chłoniaka ? ale jak wiadomo każdy szuka wszystkich dróg by się dowiedzieć, czy panikuje czy też problemy są realne. Powiem Wam co wiem na temat moich problemów.
Mniej więcej rok temu wykryłem guzek na szyi po prawej stronie pod uchem, ale zniknął po paru tygodniach więc dałem sobie spokój. Teraz gdzieś w styczniu/lutym problemy powróciły - mniej więcej do marca guzek na prawej części szyi pod uchem występował, ale nie bolał mnie w ogóle. Od marca mogę już mówić o powiększeniu po obu stronach szyi i częstych aczkolwiek krótkich bólach tych węzłów.
Postanowiłem jednak wybrać się do lekarza - zrobiłem badania:
wiek 21 lat
OB 2;
rozmaz:
segementowane 54%
kwasochłonne 1
limfocyty 28
monocyty 7
Całej morfologii może nie będę przepisywał, ogólnie powiem, że wyniki w normie i lekarz to potwierdził. Laryngolog po oglądnięciu gardła i pewno węzłów za pomocą tych swoich lusterek itp. stwierdził, że "nie wygląda to źle" i zapisał antybiotyk.
Jutro idę do kontroli, ale węzły nie zmalały, bolą nadal więc antybiotyk nie pomógł.
Jeśli chodzi o inne objawy, o których tu czytałem: gorączki brak, pocenia nocnego brak, jakiś bólów po alkoholu nie zanotowałem, natomiast mniej więcej też od roku czasem boli mnie głowa krótkotrwale, aczkolwiek mam przypuszczenia, że to nerwy bo zbiega się to ze stresującymi momentami.
Ostatnie co chciałem napisać: w tamtym roku była istotna utrata wagi, może nie 10% ale blisko tego z tym, że istnieją inne przyczyny, które tłumaczą tą utratę: zmieniłem miejsce zamieszkania, tryb życia, mniej jadłem, więcej miałem stresów itp. a po jakimś czasie kg tak szybko wróciły jak wcześniej zniknęły.
Bardzo proszę Was o pomoc w diagnozie, widzę tu różne podobne tematy, ale postanowiłem na ich podstawie zebrać to wszystko razem. Szczególnie ciekawi mnie, czy bóle tych węzłów wskazują raczej na raka czy odwrotnie, no i czy te parametry krwi mimo, ze w normie mogą w tym przypadku wskazywać, coś pozytywnego czy nie ??