Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Raczej nie ziarnica, ale co ??

Autor: Michał • 02.03.2008 18:47 • 11 odpowiedzi

Michał

02.03.2008 18:47

Odpowiedz
Witam wszystkich.
Około rok temu zauważyłem powiekszone węzły chłonne w pachwinach. Poza tym żadnych niepokojących objawów.
W grudniu ubiegłego roku poszedłem do lekarza (internisty) ten przepisał antybiotyk o nazwie Curam oraz Mycosyst.
Po tygodniowej kuracji tymi specyfikami węzły nie znikły, za to ja zacząłem czuć się źle. Dostałem stanów podgorączkowych, które z przerwami utrzymują sie do dzisiaj. Równierz zaczął mi doskwierać ból plecach, ramionach i górnej części klatki piersiowej. Poszedłem do onkologa z tymi węzłami (w pachwinach), wycięto mi jeden i wynik biopsji to "węzeł chłonny odczynowy".

"Wyskoczyły" mi jednak nowe węzły, tym razem pod żuchwą i na szyi, podobnie jak tamte nie są bolesne. Do lekarza jakiej specjalności powinienem się z tym zgłosić ?

Badania krwi mam ok, jedynie procentowa zawartość neutrocytów lekko ponad norme. RTG klatki piersiowej też ok.
Innych badań nie miałem robionych.

Anika

05.03.2008 11:28

Odpowiedz

O 19:47, dnia 2008-03-02 Michał napisał(-a):

Witam wszystkich.

Około rok temu zauważyłem powiekszone węzły chłonne w pachwinach. Poza tym żadnych niepokojących objawów.

W grudniu ubiegłego roku poszedłem do lekarza (internisty) ten przepisał antybiotyk o nazwie Curam oraz Mycosyst.

Po tygodniowej kuracji tymi specyfikami węzły nie znikły, za to ja zacząłem czuć się źle. Dostałem stanów podgorączkowych, które z przerwami utrzymują sie do dzisiaj. Równierz zaczął mi doskwierać ból plecach, ramionach i górnej części klatki piersiowej. Poszedłem do onkologa z tymi węzłami (w pachwinach), wycięto mi jeden i wynik biopsji to "węzeł chłonny odczynowy".

"Wyskoczyły" mi jednak nowe węzły, tym razem pod żuchwą i na szyi, podobnie jak tamte nie są bolesne. Do lekarza jakiej specjalności powinienem się z tym zgłosić ?

Badania krwi mam ok, jedynie procentowa zawartość neutrocytów lekko ponad norme. RTG klatki piersiowej też ok.

Innych badań nie miałem robionych.

Cześć

Myśle że powinienieś jeszcze raz odwiedzić onkologa, u mnie pierwsza wizyta też nic nie stwierdziała dopiero po roku okazało się że mam ziarnicę, jeste po 1 chemii i czuję jak zdrowije.

Powodzenia

Michał

05.03.2008 17:27

Odpowiedz
No i trafiłem do laryngologa, z tamtąd na prześwietlenie zatok i wyszło że mam w nich jakieś zmiany polipowate.
Wiem, że to niezwiązane z tematyką tej witryny, ale wie ktoś z Was może co to jest ?? i czy powoduje to przewlekłe stany podgorączkowe ??

Poza tym chce sobie zrobić prywatnie usg węzłów chłonnych, jednak gdy usłyszałem cene - prawie 200zł lekko mnie ona zirytowała. Czy to zwykle tyle kosztuje czy trafiłem na jakiś wyjątkowo sie ceniący gabinet ??

madzia1

05.03.2008 18:00

Odpowiedz

O 18:27, dnia 2008-03-05 Michał napisał(-a):

No i trafiłem do laryngologa, z tamtąd na prześwietlenie zatok i wyszło że mam w nich jakieś zmiany polipowate.

Wiem, że to niezwiązane z tematyką tej witryny, ale wie ktoś z Was może co to jest ?? i czy powoduje to przewlekłe stany podgorączkowe ??

Oczywiście, że może to powodować stany podgorączkowe. Zatoki to takie piękne, ciche i ciemne miejsce gdzie bakterie mają wspaniałe środowisko na to żeby się namnażać... I dobrze by było zrobić z tym porządek bo ja sobie to olałam i skończyło się na punkcji zatok, a to nic przyjemnego...

Poza tym chce sobie zrobić prywatnie usg węzłów chłonnych, jednak gdy usłyszałem cene - prawie 200zł lekko mnie ona zirytowała. Czy to zwykle tyle kosztuje czy trafiłem na jakiś wyjątkowo sie ceniący gabinet ??

Myślę, że to usg jest zbędne bo na mój gust i niewielką wiedzę to te węzły, które masz powiększone pod żuchwą są właśnie winą zatok bo z nich pewnie spływa Ci wydzielina i nadkaża gardło. Nie napisałeś nic co Ci zasugerował laryngolog, więc jak możesz to dopisz to.

BART

05.03.2008 18:53

Odpowiedz

O 19:00, dnia 2008-03-05 Madzia1 napisał(-a):

W Krakowie robiłem za 50 zł USG szyi pod okiem radiologa z onkologii. Nie wiem o co Ci dokładnie chodzi jak chcesz USG wszystkich węzłów (czyli pachwiny, pod pachami, itp.) to może jest to droższe.

Michał

05.03.2008 21:43

Odpowiedz

Nie napisałeś nic co Ci zasugerował laryngolog, więc jak możesz to dopisz to.

Dostałem lek o nazwie buderhin stosowany donosowo, płyn odkażający do płukania gardła i do kontroli za 2 tygodnie.

Mam nadzieje że do tego czasu węzły znikną ...

Michał

05.03.2008 22:00

Odpowiedz

Lekarka stwierdziła też węzły są tak małe (w dotyku wielkości ziarna fasoli) że jej zdaniem nie budzą obaw o nowotwór i skierowania na USG mi nie da, jak chce to moge sobie prywatnie zrobić.

madzia1

05.03.2008 22:19

Odpowiedz

O 22:43, dnia 2008-03-05 Michał napisał(-a):

Dostałem lek o nazwie buderhin stosowany donosowo, płyn odkażający do płukania gardła i do kontroli za 2 tygodnie.

Acha! Czyli jednak coś z gardłem jest nie tak?

Mam nadzieje że do tego czasu węzły znikną ...

No ja też myślę, że Ci znikną. Wyleczysz infekcję gardła i będzie ok.

Andrzej

05.03.2008 22:37

Odpowiedz

O 23:19, dnia 2008-03-05 Madzia1 napisał(-a):

No ja też myślę, że Ci znikną. Wyleczysz infekcję gardła i będzie ok.

Nie byłbym takim optymistą węzły powiększone od stanu zapalnego mogą się utrzymywać powiększone miesiącami bo wyleczeniu.

Madzia1

05.03.2008 22:46

Odpowiedz

O 23:37, dnia 2008-03-05 Andrzej napisał(-a):

Nie byłbym takim optymistą węzły powiększone od stanu zapalnego mogą się utrzymywać powiększone miesiącami bo wyleczeniu.

Jak wyleczy zatoki to powinny zniknąć, stety czy niestety, ale znam to z autopsji.

Andrzej

06.03.2008 01:26

Odpowiedz

O 23:46, dnia 2008-03-05 Madzia1 napisał(-a):

Jak wyleczy zatoki to powinny zniknąć, stety czy niestety, ale znam to z autopsji.

Z naciskiem na słowo "powinny". ;) A tak na marginesie to węzłami szyjnymi o wielkości ok. 1 cm. to się chyba nie ma co przejmować.

madzia1

06.03.2008 04:41

Odpowiedz

O 02:26, dnia 2008-03-06 Andrzej napisał(-a):

Z naciskiem na słowo "powinny". ;)

;)))

A tak na marginesie to węzłami szyjnymi o wielkości ok. 1 cm. to się chyba nie ma co przejmować.

no dokładnie