Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

NIEPOKOJĄCA MORFOLOGIA

Autor: zumala • 22.02.2008 14:46 • 8 odpowiedzi

zumala

22.02.2008 14:46

Odpowiedz
Witam serdecznie,
Przyznam, ze prawie od roku tu nie zagladalam. Jestem 2 lata po leczeniu. Kontrolna tomografia wykazala zwolknienie. Kontrolowalam morfologie i bylo ok. Po 10 miesiacach pokusilam sie o kolejne badanie krwi.
Leukocytow jest mniej niz zwykle tj. 3,1 (prwidłowe 4,0-10)
Plytek krwi 114 (prawidlowo 130-400)
OB 55 znow podwyzszone !

Oczywiscie zaczynam panikowac. Prosze o wskazowki. Poniewaz zostalam uznana za wyleczona (watek krakowski- wyslanie papierow i podziekowanie za wspolprace) ponownie musze sie rejestrowac w klinice (w swoim miescie innym niz bylam leczona) i czekac na wizyte z hematologiem i onkologiem. Dopiero za miesiac mam termin. Kurcze mam stres, ze historia sprzed dwoch lat wraca ....
Panikuje ? A moze trombo i leukopenia czesto sie zdarza po leczeniu i nie ma powodow do niepokoju ?
Pozdrawiam,
izabela

dorota

06.05.2009 06:36

Odpowiedz
Podnoszę temat, bowiem podobna sytuacja spotkała obecnie mojego męża. Jest rok po chemii (abvd, 8 kursów= 16 wlewów) oraz naświetlaniach. Badania kontrolne wykazały ob i czewone płytki w normie, za to białe płytki w niedoborze (2,9). Mąż nie miał ostatnio infekcji, zapaleń. Czy miał ktoś podobne doświadczenia?

dorota

Mariusz

06.05.2009 07:10

Odpowiedz

nie panikujesz, po prostu martwisz się o swoje zdrowie, te ogólnoświatowe normy dla Ciebie mogą być trochę inne, pamiętaj, że nawet przebywanie na słońcu (solarium) może zmienić morfologię.
Trzeba na pewno się zainteresować wtedy gdy dojdą objawy B (gorączka, pocenie, swędzenie,chudnięcie).
Powtórz badanie za jakiś czas, i wizyta u hematologa nie zaszkodzi, a Ciebie wesprze psychicznie. Pozdrawiam.

Paula

06.05.2009 13:53

Odpowiedz

O 09:10, dnia 2009-05-06 Mariusz napisał(-a):

nie panikujesz, po prostu martwisz się o swoje zdrowie, te ogólnoświatowe normy dla Ciebie mogą być trochę inne, pamiętaj, że nawet przebywanie na słońcu (solarium) może zmienić morfologię.

Trzeba na pewno się zainteresować wtedy gdy dojdą objawy B (gorączka, pocenie, swędzenie,chudnięcie).

Powtórz badanie za jakiś czas, i wizyta u hematologa nie zaszkodzi, a Ciebie wesprze psychicznie. Pozdrawiam.

Witam. Ja odkąd pamiętam mam leukocyty poniżej normy. Czasami mam ich 3,5 czasami 2,9 i tak już od prawie 5 lat. Poza tym wszystko jest ok więc może "ten typ" tak ma. Pozdrawiam i życzę zdrówka.

dorota

06.05.2009 14:10

Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedz. A czy u Ciebie ten niski poziom leukocytów datuje się, czy też ma związek z leczeniem (chemią?).

Dorota

Paula

06.05.2009 15:33

Odpowiedz

Dziękuję za odpowiedz. A czy u Ciebie ten niski poziom leukocytów datuje się, czy też ma związek z leczeniem (chemią?).

Tak. Od zakończenia leczenia mam problem z leukocytami. Podobno spowodował to BEACOPP.

czasoprzestrzenny

06.05.2009 19:00

Odpowiedz

Ja również jestem po sześciu kursach Beacoppem, po dwóch miesiącach po zakończeniu chemii WBC wynoszą 2,0. Zmartwiłem się tym stanem, ale widzę, że nie jestem sam.

Magdusia

07.05.2009 13:25

Odpowiedz

Ja też dorzucę swoje 3,0 leukocytów. Skończyłam leczenie (4xBEACOPP i 2xABVD) równo pół roku temu. W lutym białych było już 3,8. Myślałam, że wracam do normy. Teraz znowu spadło. Ale mam to gdzieś. Ważne, że się dobrze czuję :)

ewolak

07.05.2009 16:17

Odpowiedz

moje leukocyty osiągnęły normę dopiero 2,5 roku po leczeniu. Tak pewnie musi być.