Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

niejednoznaczny pet

Autor: Ania • 08.02.2008 22:12 • 9 odpowiedzi

Ania

08.02.2008 22:12

Odpowiedz

Witam, wlasnie otrzymalam wyniki PET, jestem 6tyg po ostatniej chemii, PET robiony w trakcie chemii wykazal calkowity zanik choroby, obecny PEt pokazuje niewielkie powiekszone wezly z tylu szyji( tam nic nie mialam przedtem)...czy ktos mial podobne objawy po chemii? lekarz karze mi czekac z miesiac i potem wysle mnie na CT scan zeby zobaczyc czy cos sie powieksza, jednak chcialam zaciagnac waszej opinii, czy moze byc ze tak szybko zaczyna odrastac i to w nowym miejscu? .....strasznie sie boje.

zogra

09.02.2008 13:24

Odpowiedz

O 23:12, dnia 2008-02-08 Ania napisał(-a):

Witam, wlasnie otrzymalam wyniki PET, jestem 6tyg po ostatniej chemii, PET robiony w trakcie chemii wykazal calkowity zanik choroby, obecny PEt pokazuje niewielkie powiekszone wezly z tylu szyji( tam nic nie mialam przedtem)...czy ktos mial podobne objawy po chemii? lekarz karze mi czekac z miesiac i potem wysle mnie na CT scan zeby zobaczyc czy cos sie powieksza, jednak chcialam zaciagnac waszej opinii, czy moze byc ze tak szybko zaczyna odrastac i to w nowym miejscu? .....strasznie sie boje.

ale jezeli te powiekszone wezly nie swieca to chyba OK?

Ania

09.02.2008 15:31

Odpowiedz

napisane ze zwiekszona aktywnosc glukozy w tym regionie, lekarka mowi ze nie swieca...ale mysle ze mnie pociesza po prostu...

Karkurt

09.02.2008 16:19

Odpowiedz

O 16:31, dnia 2008-02-09 Ania napisał(-a):

napisane ze zwiekszona aktywnosc glukozy w tym regionie, lekarka mowi ze nie swieca...ale mysle ze mnie pociesza po prostu...

to właśnie chodzi o prawidłowy metabolizm podanej przed badaniem glukozy lub radioznacznika (w różnych opisach, lekarzy różnie piszą). Tam gdzie ta glukoza (radioznacznik) jest słabiej wchłaniana przez organizm zachodzi podejrzenie choroby, niekoniecznie nowotworu. Ale ten znacznik zbiera się także przy infekcjach, skaleczeniach itp.A to określenie, że "świeci" to takie bardziej umowne między nami pacjentami. Na zdjęciu z PETa widać inny odcień w tym miejscu, to niby "świecenie".Robiłem PETa ze złamaną ręką ( w gipsie)i też miałem tam nieprawidłowy metabolizm glukozy.

Robi

09.02.2008 16:39

Odpowiedz

Witam tez odebralem dopiero co wyniki z PET i u mnie napisali w opisie zwraca uwage aktywacja tluszczu brazowego. Poza tym stwierdza sie prawidlowa i fizjologiczna dystrybucje radioznacznika. We wnioskach napiali mi Nie stwierdza sie cech mogacych odpowiadac lokalizacji choroby zasadniczej. Pojecia nie mam co to wszystko znaczy moze ktos i mnie podpowie Pozdrawiam

Ania

09.02.2008 17:22

Odpowiedz
wlasnie u mnie tez napisali:
aktywacja tluszczu brazowego w okolicach obojczykowych, o co chodzi z tym tluszczem?
Pozdrawiam

Ania

10.02.2008 15:18

Odpowiedz

ktos odpowie?

Karkurt

10.02.2008 17:26

Odpowiedz

O 17:39, dnia 2008-02-09 Robi napisał(-a):

We wnioskach napiali mi Nie stwierdza sie cech mogacych odpowiadac lokalizacji choroby zasadniczej.

W takim razie tym tłuszczem chyba nie należy się przejmować.

Miałem dwa PETy, ale o aktywacji brązowego tłuszczu ani słowa. Wydaje mi się, że z takich wniosków trzeba się cieszyć.

ROBI

10.02.2008 17:35

Odpowiedz

Moze Baldi cos slyszales o tej aktywacji tluszczu brazowego pleaseeee napisz cos mam umowiona wizyte u swojego onkologa dopiero na marzec.

hanciaj

19.03.2008 13:07

Odpowiedz
TWarzoczaszka i szyja
w okolicy bocznej szyji lewej ognisko o suw 2,8