Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Jakie objawy po zakonczonej chemii?

Autor: Ania • 25.01.2008 15:52 • 12 odpowiedzi

Ania

25.01.2008 15:52

Odpowiedz

Witam czy mozecie napisac jakie mieliscie objawy po zakonczonej chemii i jak dlugo sie utrzymywaly? oraz kiedy wrocily pewne zjawiska jak wlosy, okres itp....

dama pikowa

25.01.2008 17:55

Odpowiedz
Hej, mialam 8 kursow ABVD.

Okres wrocil po 2 miesiacach od ostatniego wlewu.
Wlosy przestaly wypadac po miesiacu od ostatniego podania, a zaczely rosnac super mocne i geste 2 miesiace od ostatniego wlewu (inny kolor i faktura niz przed choroba).

Inne efekty:
1) pierwszy miesiac po chemii - bole zyl, dretwienie palcow u rak i nog, ubytki szkliwa na zebach (duzo wymiotowalam w czasie chemii), szybkie meczenie sie, swiatlowstret

2) 2-3 miesiace po chemii: super cera!, bardzo mocne paznokcie, przyrost wagi, wzrost formy fizycznej, ustapienie dolegliwosci z pierwszego miesiaca (zeby polatane u dentysty), b. dobra forma psychiczna :)

Ania

25.01.2008 19:33

Odpowiedz

ja wlasnie jestem miesiac po chemii i ciagle ten bol w klatce piersiowej, kaszel lekko wykrztusny...zastanawiam sie czy to kiedykolwiek minie...czy to nie sa wlasnie objawy powrotu choroby.....no nic, zauwazylam ze wlosy na brwiach zaczynaja odrastac....czy wlosny jednoczesnie wszedzie odrastaja? jak u was bylo?

dama pikowa

25.01.2008 22:44

Odpowiedz
A tak, bol w klatce piersiowej tez mialam, do jakichs 4 miesiecy po chemii, ale tuz po chemii mialam tez radio na srodpiersie wiec nie wiem co od czego.

Brwi odrastaly mi najdluzej (nie wypadly mi ale bardzo sie oslabily i wyjasnialy) ale po 4 miesiacach sa juz jak dawniej.

Generalnie wlosy rosna wszedzie i sa mocniejsze niz przedtem ;)

baldi

25.01.2008 22:45

Odpowiedz

O 23:44, dnia 2008-01-25 dama pikowa napisał(-a):

Generalnie wlosy rosna wszedzie i sa mocniejsze niz przedtem ;)

dobrze, ze mrugnelas okiem, bo za mocno niestety uogolnilas :/

dama pikowa

25.01.2008 22:50

Odpowiedz

Pisalam o swoim przypadku. Wlosy odrosly geste i mocne ze az ciezko sobie z nimi poradzic.

baldi

25.01.2008 23:03

Odpowiedz

O 23:50, dnia 2008-01-25 dama pikowa napisał(-a):

Pisalam o swoim przypadku. Wlosy odrosly geste i mocne ze az ciezko sobie z nimi poradzic.

nic, tylko gratulowac :)

marysia kotvica

26.01.2008 11:10

Odpowiedz
włosy odrastały u mnie w czasie naświetlań
totalnie gęste, kręcone (nie miałam , ale zawsze chciałam)
przez 2-3 miesiące miałam mocne bóle rąk (żyły po MVPP protestowały)
pozatym ciągłe kłucia w klatce, sercu(dziwie sie że nie chcą mi zbadać)
okres "działał" przez wszystkie chemie (ku zdziwieniu lekarzy)

pozatym fajną dolegliwością po skończeniu leczenia było pragnienie imprez całonocnych :D

Ania

26.01.2008 22:56

Odpowiedz

hej no to mnie uspokoilas ze bol w klatce to normalna sprawa, ja naswietlan nie mialam ale bol owszem ciagle mam....czy ktos mial kaszel?

dario

27.01.2008 16:59

Odpowiedz

ja tez miewam kaszel i bol w klatce a jestem juz rok po auto-przeszczepie...moze to na zmiane pogody?czekam na pet:)

Ania

29.01.2008 19:51

Odpowiedz

czy wlosy rosly wam jednoczesnie wszedzie? mi rosna brwi a reszta lysa....na glowie mam taka szczecine nie wlosy ktore rosna juz od momentu utraty wlosow nie wiem czy to zgolic czy to wypadnie?

Moniq

31.01.2008 20:18

Odpowiedz

O 20:51, dnia 2008-01-29 Ania napisał(-a):

czy wlosy rosly wam jednoczesnie wszedzie? mi rosna brwi a reszta lysa....na glowie mam taka szczecine nie wlosy ktore rosna juz od momentu utraty wlosow nie wiem czy to zgolic czy to wypadnie?

to ja mam calkiem inaczej.... po 4 kursie wlosy przestaly mi wypadac(i tak wszystkie nie wypadly, a kursow mialam 6) a co najlepsze to powolutku zaczely odrastac. Teraz jestem dwa tyg po skonczonej chemii i wlosy mi rosna caly czas ale sa strasznie miekkie, i nikt nie zauwaza ze jestem po chemioterapii. Brwi w trakcie chemii tylko mi sie oslabily ale jeszcze nie rosna tak jak dawniej, za to paznokcie rosna mi mega szybko

Ania

01.02.2008 12:38

Odpowiedz
No wlasnie, paznokcie cala chemie rosly jak szalone!!!
jestem 5 tyg po ostatniej chemii i rosna mi brwi, jednak rzesy nic z tego, na glowie mam takie rzadkie miekkie wloski....czy to zawsze tak jest ze najpierw rosna wlosy w jednym miejscu a potem w drugim? Zapomnialam ze pod pachami tez golo i wesolo...to akurat cieszy:)