Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

badanie wycietego wezla-jednak to nie chloniak

Autor: tarso • 23.01.2008 16:58 • 6 odpowiedzi

tarso

23.01.2008 16:58

Odpowiedz
Witam Was.Pisalem juz tu na forum kilka razy w czasie wielkiej niepewnosci co mi dolega...Wychodzi na to ze nigdy sie nie dowiem...W pazdzdierniku lekarz chirurg w sredniej wielkosci miescie zaniepokoil sie powiekszonymi u mnie wezlami szyjnymi...Na poczatek zrobilismy rozma´z krwi,OB etc a takze badanie klatki p.i USG wezlow oraz narzadow,wszystko OK..Mimo tego poantybiotykach wezly nie pomniejszyly sie (na szyi,2 pakiety zbitych wezlow od 8 do 14mm).Skierowal mnie do Szpitala Onk.w wiekszym miescie...Najpierw biopsja-nic.Pozniej wyciecie wezla,6 dni temu.Dzis wynik:ani bilaczka ani chloniak,ani ziarnica,w znanym mi juz teraz dobrze Opolskim Centrum Onkologii lekarze traktuja pacjentow jak w teleturnieju...Po 3h czekania w kolejce do gabinetu za kazdym razem wchodze i mam wrazenie ''ma pan 2 minuty czas start''...Wiec pan doktor powiedzial mi dzis ze to zadna dolegliwosc nowotworowa.I...koniec.Po tym jak zaczelem pytac co to moze byc skoro wezly byly powiekszone ponad rok,pan wzruszyl ramionami i powiedzial ze ''moze powiniennem zbadac sie gdzie indziej,bo nowotwor to nie jest''...No coz,wezel na szyi nadal mam powiekszony,drugi wyciety,do tego powiekszone wezly w pachwinach..I nie mam pojecia co dalej bo pan doktor po 2 minutach jak zwykle pozbyl sie mnie z gabinetu..Jeyne wyjasnienie to ze moje wezly sa powodem przeszlych lub moze majacycch jeszcze miejsce infekcji wirusowej (np zapalenie migdalkow)..
DO WSZYSTKICH KTORZY ZASTANAWIAJA SIE PO CO WYCINA SIE WEZLY DO BADANIA:to czasami jedyny sposob by wykluczyc/stwierdzic chloniaka lub ZZ..Wiec badzcie dobrej mysli,ja przezylem psychiczna gehenne czekajac na wyniki.Ale jak juz nie jedna osoba tu pisala,powodow powiekszenia wezlow jest ogromnie wiele.Pozdrawiam

tarso

23.01.2008 17:02

Odpowiedz

dodam tylko ze w opolskiej onkologii na wynik badania wycietego wezla czekalem tylko 5 dni (slyszalem od niektorych ze czeka sie 2,czasem 3 tygodnie)...

Michał

24.01.2008 15:43

Odpowiedz
Ja mam mieć pobrany węzeł w najbliższy wtorek w Dolnośląskim Centrum Onkologicznym.
Ciekawe ile tam trzeba czekać na wynik?

Od około miesiąca-dwóch strasznie dużo śpie i czuje sie osłabiony, a od tygodnia cały czas mam stany podgorączkowe (ok 37,5).
Napiszcie skad, oprócz ziarnicy czy podobnego chłoniaka, mogą być takie objawy, bo nie potrafie tego w żaden inny sposób wytłumaczyć.(fakt, ze z naukami medycznymi nic wspólnego nie mam) Nie mam kataru, kaszlu ani nic mnie nie boli.

tarso

24.01.2008 17:52

Odpowiedz

Michal:od razu po zabiegu powiedza Ci ile trzeba czekac.w opolu np.przy onkologii jest histopatologia czyli cos gdzie badaja takiego wezla,dlatego tak szybko...tez mnie tu na forum nastawiono na 2-3 tyg.czekania a bylo tylko 5 dni.Ja tez czulem sie oslabiony,przerazony tym ze schudlem,w ostatnich 5 mies.miewalem goraczki...A jednak wczoraj powiedziano mi ze badanie wezla nie wykazalo ani ZZ ani chloniaka.Ze sa to wezly powiekszone poinfekcyjnie,a rzeczywiscie,czesto mialem ostatnio infekcje gardla (2x/rok)..Wiec nie mysl od razu ze to nowotwor...Kiedy myslimy negatywnie,wszystkie opisywane objawy wydaja nam sie nasze...ale goraczka i oslabienie moga wynikac tez z infekcji tak jak u mnie bylo.Trzymaj sie i badz dobrej mysli..

marta

28.01.2008 23:05

Odpowiedz

O 16:43, dnia 2008-01-24 Michał napisał(-a):

Ja mam mieć pobrany węzeł w najbliższy wtorek w Dolnośląskim Centrum Onkologicznym.

Ciekawe ile tam trzeba czekać na wynik?

Od około miesiąca-dwóch strasznie dużo śpie i czuje sie osłabiony, a od tygodnia cały czas mam stany podgorączkowe (ok 37,5).

Napiszcie skad, oprócz ziarnicy czy podobnego chłoniaka, mogą być takie objawy, bo nie potrafie tego w żaden inny sposób wytłumaczyć.(fakt, ze z naukami medycznymi nic wspólnego nie mam) Nie mam kataru, kaszlu ani nic mnie nie boli.

Witam, przechodze ten sam koszmar, objawy takie jak u Ciebie, jestem już po pobraniu węzła i czekam na wynik, boje sie strasznie.

Michał

12.02.2008 14:21

Odpowiedz

Wreszcie dostałem wynik - zapalenie węzłów chłonnych, brak zmian nowotworowych.

tarso

14.02.2008 15:32

Odpowiedz

Michal:to tak jak moj wynik 2 tygodnie temu...Gratuluje!!!!!!!!Prosze powiedz przypisali Ci jakies leki? Bo mi powiedzieli ze moja przygoda z Centrum Onkologii jest zamknieta bo nie mam zmian nowotworowych,ale gdzie mam z tym isc dalej, nie wiadomo...a wezly mam coraz wieksze...na szyi,w pachwinach,pod zuchwa...Czy zalecili Ci jakes dalsze tego leczenie?Bo ja kompletnie nie wiem co mam robic,te wezly mnie przerazaja.Pozdrawiam