Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy to może być zz? bardzo proszę o odp.

Autor: Gosiak • 22.01.2008 19:29 • 22 odpowiedzi

Gosiak

22.01.2008 19:29

Odpowiedz
Właściwie nie wiem czy to "to".
Otóż od pół roku mam powiększony węzeł chłonny podbródkowy(pozostałość po anginie z odczynem węzłowym), węzeł powiększał się i zmniejszał przez te pół roku,był bolesny.Pediatra skierował mnie do hematologa,który przepisał mi podstawowe badania-morfologię,ob oprócz tego USG brzucha i węzłów chłonnych.USG brzucha wyszło ok. tak jak morfologia i ob-dosyć niskie(5),natomiast USG w.chł. wykazało powiększenie węzłów szyjnych oraz pachwinowech(od 10-14mm),węzły pachowe nie są powiększone.
Moje pytania:czy to może być zz?? i czy przy zz ob zawsze musi być wysokie??
Do lekarza z wynikami idę za 2 dni...ech :(
Z góry dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam :)

baldi

22.01.2008 19:40

Odpowiedz
w opisie USG wezlow powinno pisac cos o ich echogenicznosci.
przepisz ;-)

Gosiak

22.01.2008 23:02

Odpowiedz

O 20:40, dnia 2008-01-22 Baldi napisał(-a):

przepisz ;-)

Wzdłuż naczyń szyjnych po stronie prawej węzły chłonne normoechogeniczne z zatoką tłuszczową o wymiarach 11,7\\4,3mm, 9\\3,7mm, po stronie lewej węzły chłonne normoechogeniczne z zatoką tłuszczową o wymiarach... i drobniejsze,

w okolicy podbródkowej hypoechogeniczny węzeł chłonny z zatoką tłuszczową o wymiarach...

w dołach nad-i podobojczykowych oraz w dołach pachowych nie stwierdzono powiększonych w. chł.

w okolicy pachwinowej prawej drobny w. chł. normoechogeniczny z zatoką tłuszczową o wymiarach..., po stronie lewej w. chł. normoechogeniczne z wyrazną zatoką tłuszczową o wymiarach...

madzia1

22.01.2008 23:08

Odpowiedz

O 00:02, dnia 2008-01-23 Gosiak napisał(-a):

O 20:40, dnia 2008-01-22 Baldi napisał(-a):

przepisz ;-)

Wzdłuż naczyń szyjnych po stronie prawej węzły chłonne normoechogeniczne z zatoką tłuszczową o wymiarach 11,7\\4,3mm, 9\\3,7mm, po stronie lewej węzły chłonne normoechogeniczne z zatoką tłuszczową o wymiarach... i drobniejsze,

w okolicy podbródkowej hypoechogeniczny węzeł chłonny z zatoką tłuszczową o wymiarach...

w dołach nad-i podobojczykowych oraz w dołach pachowych nie stwierdzono powiększonych w. chł.

w okolicy pachwinowej prawej drobny w. chł. normoechogeniczny z zatoką tłuszczową o wymiarach..., po stronie lewej w. chł. normoechogeniczne z wyrazną zatoką tłuszczową o wymiarach...

Na mój gust wszystkie są z zatoką tłuszcową czyli nie są złośliwe, ale niech się Baldineczka wypowie bo on wie lepiej

baldi

23.01.2008 06:53

Odpowiedz
normoechogeniczne czyli bez widocznych zmian nowotworowych.

przyczyne ich powiekszenia lekarz i tak musi znalezc..

Gosiak

23.01.2008 18:32

Odpowiedz

O 07:53, dnia 2008-01-23 Baldi napisał(-a):

dzięki wielkie:),a te hypoechogeniczne to kojarzysz co znaczą. Patrzyłam na neta na te słowa i nigdzie nie ma, nawet w pokaźnym słowniku medycznym mojej mamy.

pozdrawiam :)

Andrzej

23.01.2008 23:28

Odpowiedz

Mogą być powiększone anatomicznie, zwłaszcza, że nie są duże, w górnych granicach norm. O moim normoechogenicznym węźle chłonnym z zatoką tłuszczową o wielkośći 15mm. x 10 mm. onkolog powiedział, że jest właśnie anatomicznie powiększony. To bardzo możliwe przy częstych badź przewlekłych infekcjach, alergiach, itp.

Chyba trzeba się przyjrzeć tylko temu jednemu hipoechogenicznemu.

Asica

23.01.2008 23:57

Odpowiedz

Jesli sie UWAŻNIE przeczyta opis zamieszony przez Gosiak-a, to wyraźnie stoi,ze jeden z wezlow jest HYPOECHOGENICZNY:

O 00:02, dnia 2008-01-23 Gosiak napisał(-a):

w okolicy podbródkowej

hypoechogeniczny

węzeł chłonny z zatoką tłuszczową o wymiarach...

fakt,ze jest to wezel podbródkowy..kwestia tylko czy podbródek zalicza sie do szyji czy nie?? ;>

O 00:08, dnia 2008-01-23 Madzia1 napisał(-a):

Na mój gust wszystkie są z

zatoką tłuszcową

czyli nie są złośliwe,

Pierwszy raz spotykam sie z teoria,ze zatoka tłuszczowa swiadczy o złosliwosci..

Czy zatoka tłuszczowa NAPRAWDE "mowi" o zlosliwosci??

baldi

24.01.2008 05:20

Odpowiedz

O 19:32, dnia 2008-01-23 Gosiak napisał(-a):

a te hypoechogeniczne to kojarzysz co znaczą

kojarze, wyjasnilem tutaj: http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=1&akcja=showthread&num=8491 (wystarczy skorzystac z wyszukiwarki), niestety nie ustalilem w ktorym przeprowadzilem "lekcje anatomii" oraz wyjasnilem normoechgenicznosc, hiper i hipo..

Andrzej

24.01.2008 14:13

Odpowiedz

O 00:57, dnia 2008-01-24 Asica napisał(-a):

Czy zatoka tłuszczowa NAPRAWDE "mowi" o zlosliwosci??

katii

28.01.2008 23:27

Odpowiedz
a ja znów mam taki problem, mianowicie od początku... odkąd pamietam - chorowałam bardzo często i zazwyczaj były to infekcje górnego układu oddechowego. w 2006 roku miałam mononukleoze zakaźną, która była wywołana wirusem Epsteina-Barra i Cytomegalowirusem. Przeleżałam prawie 4 tygodnie w szpitalu. Moja śledziona miała prawie 16cm obwodu, a podżuchwowe węzły chlonne: prawy 14mm; lewy 17mm. Dlugo utrzymywala mi sie leukocytoza i lekarz rejonowy zalecil mi ich kontrolowanie, gdyz stwierdzil, iż moze byc to przyczyną chlonniaka lub ziarnicy. Wielkość węzłów mam tę samą do dzis. W piątek zaczely mi sie one powiekszac na karku i z prawie 40-stopniowa temperatura wylądowalam wczoraj na pogotowiu. Po NIEzbadaniu mojego karku, lekarz stwierdził, że jest to zapalenie ślinianek przyusznych :/ kości bolą mnie do teraz i temperatura podskakuje kiedy Pyralginum przestaje dzialac... CZY POWINNAM SIĘ MARTWIĆ?

katii

29.01.2008 00:13

Odpowiedz

przepraszam za pomylke, ale teraz spojrzalam na wypis... usg węzłów chłonnych:lewy-24x15mm, prawy-20x17mm. Z tym, ze to juz bylo po miesiacu.

baldi

29.01.2008 05:21

Odpowiedz

O 01:13, dnia 2008-01-29 katii napisał(-a):

teraz spojrzalam na wypis... usg węzłów chłonnych [..]

a co z echogenicznoscia?

katii

29.01.2008 14:55

Odpowiedz

O 06:21, dnia 2008-01-29 Baldi napisał(-a):

O 01:13, dnia 2008-01-29 katii napisał(-a):

teraz spojrzalam na wypis... usg węzłów chłonnych [..]

a co z echogenicznoscia?

nic na ten temat nie pisze :/ jedynie wymiary...

aga

19.11.2009 16:16

Odpowiedz
Witam

Mam pytanie. Od roku czasu mam powiekszony wezel chlonny pachwinowy.
W styczniu tego roku robilam USG wezla-mial wym. 10x4 mm,z typowym zroznicowaniem zatokowo-miąższowym, potem w marcu kontrola wezla-10x5 mm.

Dzisiaj, u innego lekarza zrobilam jeszcze raz kontrolne usg i wynik jest taki:
W pachwinie prawej widoczny wezel chlonny o wym. 15x7 mm, z hyperechogenna zatoka o srednicy do 11 mm-bez cech patologii.

Mam pytanie. czy wezel sie powiekszyl, chociaz przy dotyku jest moim zdaniem taki sam?
Cz po prostu poprzedni lekarz nie zmierzyl calego wezla tyko jego zatoke?

Co ma dalej robic?

krisspolonia

20.11.2009 21:05

Odpowiedz

O 17:16, dnia 2009-11-19 aga napisał(-a):

Witam

Mam pytanie. Od roku czasu mam powiekszony wezel chlonny pachwinowy.

W styczniu tego roku robilam USG wezla-mial wym. 10x4 mm,z typowym zroznicowaniem zatokowo-miąższowym, potem w marcu kontrola wezla-10x5 mm.

Dzisiaj, u innego lekarza zrobilam jeszcze raz kontrolne usg i wynik jest taki:

W pachwinie prawej widoczny wezel chlonny o wym. 15x7 mm, z hyperechogenna zatoka o srednicy do 11 mm-bez cech patologii.

Mam pytanie. czy wezel sie powiekszyl, chociaz przy dotyku jest moim zdaniem taki sam?

Cz po prostu poprzedni lekarz nie zmierzyl calego wezla tyko jego zatoke?

Co ma dalej robic?

Drobna różnica w pomiarach pomiędzy badaniami jest niemal pewna. W tym przypadku zdałbym się na własne odczucie. Ale nie powinno to uśpić twojej czujności. Jakie badania były już wykonywane?

agelee

21.11.2009 01:47

Odpowiedz
Ja mam bardzo duże węzły podżuchwowe. 25x10mm. Napisałam w temacie http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=8&akcja=showthread&num=11932

Proszę o odpowiedź.

krisspolonia

21.11.2009 06:04

Odpowiedz

O 02:47, dnia 2009-11-21 agelee napisał(-a):

Ja mam bardzo duże węzły podżuchwowe. 25x10mm. Napisałam w temacie http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=8&akcja=showthread&num=11932

Proszę o odpowiedź.

Doradzam przeczytanie wskazówek na poczatku postu...

Bez przeprowadzenia wskazanych tam badań możemy bawić sie jedynie w zgadywankę... Ale chyba nie o to Ci chodzi.

aga

23.11.2009 15:18

Odpowiedz

Dziekuje za odpowiedz. Poza badaniem USG pachwiny bylo wykonywane USG jamy brzusznej i badania krewi: morfologia, rozmaz reczny,OB i mocz-wyniki bardzo dobre.

sack555

23.11.2009 22:40

Odpowiedz

Witam. Mam 18 lat, od ok. 3 miesięcy zauważyłem powiększone węzły chłonne pod prawą pachą i dziwne "gulki" na szyi, powiększone węzły spod pach zniknęły natomiast szyjne utrzymują się dalej. Moje OB = 1. Czy mam sie czego obawiać ?