Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

półpasiec

Autor: hela • 11.12.2004 17:54 • 9 odpowiedzi

hela

11.12.2004 17:54

Odpowiedz

właśnie sie dowiedziałam, ze koleżanka ma półpaśca-dziś była u lekarza...ostatni raz widzialam sie z nia dokładnie tydzien temu....czy ktoś z was słyszał, ze choroba ta może być "nieobojętna" dla ziarniaków z jakichs szczególnych powodów?

baldi

11.12.2004 19:34

Odpowiedz

leczenie polpasca jest dlugie, zmudne i uciazliwe. z tego co mi sie wydaje - oslabia dosc znacznie organizm. lekarze uczulaja tez pacjentow przeszczepowych, by zwracali na siebie uwage po zabiegu; omawiaja szczegolowo objawy choroby. im szybciej wykryta tym lepiej.

hela

12.12.2004 11:12

Odpowiedz

2004-12-11 20:34... Baldi napisał(a):

leczenie polpasca jest dlugie, zmudne i uciazliwe. z tego co mi sie wydaje - oslabia dosc znacznie organizm. lekarze uczulaja tez pacjentow przeszczepowych, by zwracali na siebie uwage po zabiegu; omawiaja szczegolowo objawy choroby. im szybciej wykryta tym lepiej.

dzięki Baldi za info....mam nadzieje, że nie zdążyłam się zarazić:/ pozdrawiam

Gosia

13.12.2004 10:30

Odpowiedz

2004-12-12 12:12... hela napisał(a):

Droga Helu. W szpitalu poznałam panią (52lata), której podawano chemioterapię. Skończyła ją w zeszłym roku i jeśli chodzi o jej chorobę zasadniczą jest OK. W sierpniu tego roku pojechała pielęgnować swoją mamę, ponieważ ta zachorowała na półpaśca. Niestety, zaraziła się od swojej mamy i też zachorowała. Szybko jednak wróciła do formy i czuje się dobrze. Mało tego, ostatnio chciałam się z nią skontaktować i okazało sie, że wyjechała na urlop do Nowego Yorku i bawi się dobrze.Pozdrawiam.

Asica

13.04.2005 00:42

Odpowiedz
Ja w lutym mialam pólpaśca :/ nie bylo to takie straszne.. trzeba bylo łykac Heviran i smarowac miejsce z krostkami.. Lekara powiedziala, ze tym sie nie zaraza.. Polpasiec ma swoj poczatek w ospie wietrznej. Jeśli ktos przeszedl juz ospe, to zostal mu po niej wirusek ukryty w zwoju nerwowym..zwykłe oslabienie organizmu moze wywolac "wiruska z lasu" i rodzi sie sobie pólpasiec..Ci,ktorzy nie przeszli ospy wietrznej,nie zachoruja na polpasca,wpierw musza przejsc ospke...
Podsumowanie: polpasiec jest jakby "choroba wtorna" ospy wietrznej

iwona

20.04.2005 09:35

Odpowiedz

2005-04-13 02:42... Asica napisał(a):

Ja w lutym mialam pólpaśca :/ nie bylo to takie straszne.. trzeba bylo łykac Heviran i smarowac miejsce z krostkami.. Lekara powiedziala, ze tym sie nie zaraza.. Polpasiec ma swoj poczatek w ospie wietrznej. Jeśli ktos przeszedl juz ospe, to zostal mu po niej wirusek ukryty w zwoju nerwowym..zwykłe oslabienie organizmu moze wywolac "wiruska z lasu" i rodzi sie sobie pólpasiec..Ci,ktorzy nie przeszli ospy wietrznej,nie zachoruja na polpasca,wpierw musza przejsc ospke...

iwona

20.04.2005 09:38

Odpowiedz

2005-04-20 11:35... iwona napisał(a):

2005-04-13 02:42... Asica napisał(a):

Ja przeszłam w marcu pólpasiec. Miałm kilka ognisk i niestety do dzis mam bliznu pomimo iż nie sa absolutnie wynikiem zdrapania strupków- po prosty wszystko się zagoiło ale blizny zostały. Czy ktoś może ma doświadczenie w tym temacie i wie czy takie blizny zejdą???

Asica

21.04.2005 13:42

Odpowiedz

2005-04-20 11:38... iwona napisał(a):

Ja przeszłam w marcu pólpasiec. Miałm kilka ognisk i niestety do dzis mam bliznu pomimo iż nie sa absolutnie wynikiem zdrapania strupków- po prosty wszystko się zagoiło ale blizny zostały. Czy ktoś może ma doświadczenie w tym temacie i wie czy takie blizny zejdą???

Jesli lykalas Heviran,zgodnie ze wskazowkami lekarza, i smarowalas krostki taka fajna mascia(kurka,nie pamietam nazwy:/),to wszystko powinno zniknac..u mnie tak przynajmniej bylo..no,ale u mnie moglo tak byc,bo"złego licho nie weźmie";)

ps.Ja łykalam jeszcze witaminke B complex az do wyczerpania calego zapasu..

kasia

25.04.2005 20:23

Odpowiedz

2004-12-11 18:54... hela napisał(a):

właśnie sie dowiedziałam, ze koleżanka ma półpaśca-dziś była u lekarza...ostatni raz widzialam sie z nia dokładnie tydzien temu....czy ktoś z was słyszał, ze choroba ta może być "nieobojętna" dla ziarniaków z jakichs szczególnych powodów?

Ja przeszłam półpaśca w czasie chemii, brałam leki również na ból , miałam dość silne bóle nogi bo tam dostałam krosty, ale teraz jest ok poza tym że niestety zostały mi ślady ale czy to tak się aż liczy ważne że żyję. Teraz jestem po chemii 8 miesięcy ale zawsze boją się jednego-nawrotu choroby.

dobraporada

28.04.2017 12:22

Odpowiedz

O 12:12, dnia 2004-12-12 hela napisał(-a):

2004-12-11 20:34... Baldi napisał(a):

dzięki Baldi za info....mam nadzieje, że nie zdążyłam się zarazić:/ pozdrawiam

trzymam za to kciuki, jednak jak się zdarzy to nie panikować - szybko wykryty leczy się dużo łatwiej niż późno wykryty, przeczytaj https://www.stolicazdrowia.pl/846/polpasiec-objawy-przyczyny-leczenie-powiklania-choroba-zakazna/ i na spokojnie, leczenie to jakies 2-3 tygodnie a ludzie przechodzą bardzo różnie raz bardzo boli raz w ogóle.