Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Kilka pytań

Autor: Michał • 17.01.2008 13:57 • 8 odpowiedzi

Michał

17.01.2008 13:57

Odpowiedz
Jestem zaniepokojony wielkością węzłów chłonnych w pachwinach.
Wyczuwam pod skórą kilka twardych kulistych guzków ok 5mm średnicy i jeden większy, podłużny ok 10-15 mm długości, i 5-10 średnicy.
Mam to od długiego czasu, nie wiem dokładnie ile na pewno co najmniej rok. Nie jest bolesne, jedynie przy dłuższym wysiłku fizycznym (kilkugodzinny marsz po górach) odczuwam ból w pachwinie (zawsze w tej samej - prawej)

Byłem u lekarza ogólnego, ale olał mnie delikatnie mówiąc, nie przeprowadzając nawet badania organoleptycznego (sic!) stwierdził, że nie mam czym sie przejmować, że po przebytym zapaleniu jądra (miałem kilka lat temu) zdarza się trwałe, nieznaczne powiększenie węzłów w pachwinach. Innych niepokojących objawów u siebie nie zauważyłem, może jedynie apetyt na sen mi się zwiększył, ale to chyba przez studencki tryb życia ;)

Jaka jest normalna wielkość węzłów chłonnych w pachwinach?? czy to normalne że są wyczuwalne pod dotykiem palcami ??

Czy powinienem udać sie do lekarza?? ogólnego ?? onkologa?? czy jeszcze jakiegoś innego ??

Michał

21.01.2008 10:31

Odpowiedz
Poszedłem dziś do onkologa, dostałem skierowanie na biopsje.
Czy jest to standardowa procedura, czy jednak świadczy o dużym prawdopodobieństwie że mam nowotwór??
W środe mam egzamin na uczelni a w żaden sposób nie moge sie skupić na nauce czy czymkolwiek innym. co robić ??

paolo.di.tarso

21.01.2008 11:41

Odpowiedz

O 11:31, dnia 2008-01-21 Michał napisał(-a):

Poszedłem dziś do onkologa, dostałem skierowanie na biopsje.

Czy jest to standardowa procedura, czy jednak świadczy o dużym prawdopodobieństwie że mam nowotwór??

W środe mam egzamin na uczelni a w żaden sposób nie moge sie skupić na nauce czy czymkolwiek innym. co robić ??

To standardowe...Mnie wyslano na biopsje,a pozniej na wyciecie wezla (bo biopsja nic nie wykazala)..teraz czekam na wynik badania wycietego wezla.Nic sie nie martw,biopsja nic a nic nie boli.Ale slyszalem ze coraz rzadziej sie ja stosuje bo rzadko kiedy mozna cos za jej pomoca stwierdzic...pozdrawiam

la_marta

21.01.2008 19:03

Odpowiedz

O 14:57, dnia 2008-01-17 Michał napisał(-a):

Jestem zaniepokojony wielkością węzłów chłonnych w pachwinach.

Wyczuwam pod skórą kilka twardych kulistych guzków ok 5mm średnicy i jeden większy, podłużny ok 10-15 mm długości, i 5-10 średnicy.

(...)

Mam dokładnie ten sam problem.Kropka w kropkę, ale teraz mój tata ciężko choruje(też węzły, opiszę to jak juz się coś konkretnie wyjaśni) i nie mam za bardzo czasu, żeby się z tym gdzieś udać.Pisz proszę Michale, co u Ciebie wykazała biopsja.

Michał

22.01.2008 08:53

Odpowiedz

To standardowe...Mnie wyslano na biopsje,a pozniej na wyciecie wezla (bo biopsja nic nie wykazala)..teraz czekam na wynik badania wycietego wezla.Nic sie nie martw,biopsja nic a nic nie boli.Ale slyszalem ze coraz rzadziej sie ja stosuje bo rzadko kiedy mozna cos za jej pomoca stwierdzic...pozdrawiam

Pisząc biopsja mam na myśli wycięcie pojedyńczego węzła i przebadanie go. Za tydzień mam mieć ten zabieg. Ile trzeba czekać na wyniki?? I czy pozwalają one jednoznacznie wykluczyć bądź potwierdzić nowotwór??

Jestem mocno przestraszony, a od piątku mam stan podgorączkowy (37-37,5) i bardzo słabo się czuje :(

Michał

22.01.2008 11:17

Odpowiedz

I jeszcze jedno - co znaczy "miennie" (miernie?) powiększone węzły ??

magda

07.02.2008 14:55

Odpowiedz

proszę, napisz, co z Twoimi badaniami.

Michał

12.02.2008 14:17

Odpowiedz

O 15:55, dnia 2008-02-07 magda napisał(-a):

proszę, napisz, co z Twoimi badaniami.

Dziś odebrałem wynik - nie stwierdzono zmian nowotworowych, a jedynie zapalenie węzłów chłonnych, i odesłano mnie do lekarza rodzinnego.

la_marta

12.02.2008 18:43

Odpowiedz
Moje gratulacje!Aż Ci zazdroszczę!Trochę mnie to uspokoiło, ale tylko trochę, bo przecież każdy jest inny.Tez bym musiała gdzieś się z tym wybrać, ale jakoś nie mam teraz sił.Okazało się, że mój tata ma chłoniaka.Cały czas czekamy jeszcze na wynik drugiego badania wycinka.
Michale!Jeśli ten lekarz rodzinny przepisze Ci jakieś ogólnodostępne leki na te powiększone węzełki, to proszę napisz mi ich nazwę.Słyszałam, że dobre są tabletki Lymphomyosot.Wiem, że najlepiej byłoby samemu wybrać się do lekarza, ale jakoś jestem taka oklapnięta, po tym jak się okazało, że mój tata ma nowotwór, ze na samą myśl o lekarzach jest mi słabo.