Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

ZZ a alkohol

Autor: Agatka • 25.04.2005 13:46 • 6 odpowiedzi

Agatka

25.04.2005 13:46

Odpowiedz
Witajcie,
Mój chlopak ma stwierdzoną ziarnicę i mam z nim pewien problem. W tym tygodniu rozpoczyna leczenie a w weekend dwa razy nabąblowal się jak mały szpadelek. Może chciał poszaleć przed leczeniem, ale ja tego nie uważam za zbyt mądre. Powiedzcie mi jaki wpływ ma alkohol na chorego na ZZ, albo wogóle na chorobę nowotworową. Nie chcę przesadzać, jak mi to zarzuca, ale naprwde sie o niego martwię.
Pozdrawiam i dziękuję

Aisak

25.04.2005 14:58

Odpowiedz
Nie wiem czy stwierdzono jakikolwiek związek alkoholu z ZZ. Natomiast nie nalezy spozywać alkoholu podczas leczenia.
Druga sprawa to po prostu oszczędzanie wątroby która wiele w najblizszym czasie przeżyje, i jak wiadomo ozdrowieńcom -może się w końcu zbuntować. Ja jestem poł roku po zakończeniu leczenia i jestem niestety skazana na dietę. Pozdrawiam!

gosia

25.04.2005 17:47

Odpowiedz

witaj!!!

MAm ten sam problem. Z tym ,że mój chłopak jest juz po leczeniu. Martwie sie czy ma to jakis wpływ bo wiadomo ,że choroba może sie nawrócić.

Mam do ciebie pytanie. w jaki sposob leczony bedzie Twój chłopak? sama radioterapia czy tez chemią???

Agatka

26.04.2005 07:35

Odpowiedz
Jeszcze leczenia nie ustalono, bo wizytę mamy umowioną na jutro, więc wszystko będę wiedziała dopiero po wizycie. Wtedy dam znać. Ale z tego co się doczytałam to przypuszczam, że radioterapia. To jest na całe szczęście IA, więc może nie będzie tak źle. Pozdrawiam i napiszę jutro jak się czegoś więcej dowiem.

baldi

26.04.2005 08:03

Odpowiedz
nie liczyłbym na sama radioterapie jako leczenia ZZ.

co do alkoholu - nie polecam ani po diagnozie, ani podczas leczenia, a juz na pewno nie po nim. watroba wszystkim ludziom sie przydaje, a nam chorym (chorym - w domysle pacjentom onkologicznym/ozdrowiencom) W SZCZEGOLNOSCI.

małgo

26.04.2005 18:11

Odpowiedz

2005-04-26 10:03... Baldi napisał(a):

nie liczyłbym na sama radioterapie jako leczenia ZZ.

Schemat leczenia stosowany w Krakowie w stadium I ziarnicy to sama radioterapia ba!poznałam osobe ktora przy stadium IIA leczona była samym napromienianiem zatem bardzo możliwe.

Agatka

27.04.2005 12:54

Odpowiedz

Nie wiem co sobie o tym myśleć, ale jak na razie nie ustalili leczenia. Zostawili do obserwacji. Pobrali szpik do badania, tomografię jamy brzusznej i kazali czekać. Powiedzieli że najprawdopodobniej IA LP i ze póki co nie kwalifikuje się do leczenia. Mamy czekać. Tylko na co ?? Aż będzie kolejne stadium, czy co ??? No nie wiem.... Może na raziepoczekajmy na kolejne wyniki badań. Potem zobaczymy co dalej. Ale to kolejne 3 tygodnie czekania...