Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

DOCETAKSEL czy to lek dla wybranych?

Autor: marek • 26.04.2005 11:26 • 1 odpowiedzi

marek

26.04.2005 11:26

Odpowiedz
sluchajcie okazuje sie, ze preparat docetaksel stosowany w chemioterapii nie jak to bywalo dotychczas w nawrotach choroby, ale juz w pierwszym pooperacyjnym leczeniu jest o 25% skutecznijszy od standardowej chemioterapii (np w przypadku raka piersi) dlaczego wiec nie podaja go chorym? nie jest refundowany w pierwszym leczeniu... przeciez te 25 % to nie sa zwykle tylko liczby, za tymi liczbami kryja sie ludzie!!! tysiace ludzi ktore dzieki temu preparatowi mogloby byc uratowanych!!!
inna sprawa jest cena tego leku,za ktory firma faermaceutyuczna kaze sobie placic krocie,
NFZ nie podpisal umowy na docetaksel ze wzgledu na cene,
a gdy pojawila sie inna konkurencyjna firma z odpowiednikiem docetakselu ktora na wstepie negocjacji dawala cene o 20% nizsza NFZ nie chcial z nia rozmawiac...
nie wiem czy ktos za tym stoi? czy ktos bierze za to pieniadze?
to ze firma farmaceutyczna zarabia na smierci ludzi to wiem ale tu jeszcze ewidentnie ktos wiecej czerpie z tego kozysci..
jesli sie myle w jakiejs kwestii to prosze o dyskusje...

la_femme

27.04.2005 13:53

Odpowiedz

2005-04-26 13:26... marek napisał(a):

sluchajcie okazuje sie, ze preparat docetaksel stosowany w chemioterapii nie jak to bywalo dotychczas w nawrotach choroby, ale juz w pierwszym pooperacyjnym leczeniu jest o 25% skutecznijszy od standardowej chemioterapii (np w przypadku raka piersi) dlaczego wiec nie podaja go chorym? nie jest refundowany w pierwszym leczeniu... przeciez te 25 % to nie sa zwykle tylko liczby, za tymi liczbami kryja sie ludzie!!! tysiace ludzi ktore dzieki temu preparatowi mogloby byc uratowanych

inna sprawa jest cena tego leku,za ktory firma faermaceutyuczna kaze sobie placic krocie,

NFZ nie podpisal umowy na docetaksel ze wzgledu na cene,

a gdy pojawila sie inna konkurencyjna firma z odpowiednikiem docetakselu ktora na wstepie negocjacji dawala cene o 20% nizsza NFZ nie chcial z nia rozmawiac...

nie wiem czy ktos za tym stoi? czy ktos bierze za to pieniadze?

to ze firma farmaceutyczna zarabia na smierci ludzi to wiem ale tu jeszcze ewidentnie ktos wiecej czerpie z tego kozysci..

jesli sie myle w jakiejs kwestii to prosze o dyskusje...!!!....hmm...coz mozna napisac..chyba tylko tyle,ze niestety ale zyjemy w Polsce,nic dodac,nic ujac:/..nie ludz sie bo ja juz przestalam sie ludzic:/..pozdrawiam