Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

jakie to jest leczenie??

Autor: Madness_ • 04.01.2008 10:34 • 2 odpowiedzi

Madness_

04.01.2008 10:34

Odpowiedz
W związku z tym, ze nie jestem osobą pelnoletnia wszystkie informacje na temat mojego leczenia przekazywane sa mojej mamie, mimo iz prosze lekarke by informowala mnie o wszystkim...
mama natomiast na moje pytanie: "co powiedziala ci p. doktor?"
odpowiada: "a nie wiem cos tam tlumaczyla mi nt. tego co ci podaja ale wiesz ze ja do tych wszytskich terminow medycsznych nie mam glowy"
i nigdy prawie nic sie nie dowiaduje...
staram sie teraz okreslic jaki cykl leczenia mi przeprowadzaja ale mam z tym problem, gdyz nie znalazlam osoby na tym forum, ktorej leczenie wygladalo by w taki sam sposob...

...mialam juz dwa cylkle chemioterapii:
1. 5 dni ciagle pod kroplowka i w pierwszy dzien trzy leki wlewane, w 2,3,4, po jednym i w ostatni dzien znowu 3 + dodatkowe plukanie po zakonczeniu...
2. 10 dni przyjmowania prokarbazyny w tabletkach+ w pierwszy i osmy dzien dozylnie wlew vinblastyny+cos jeszcze

...i teraz od 10 stycznia mam znowu ten cykl 5 dniowy (napewno jest tak dekarbazyna i bleo...cos tam {tyle przeczytalam na buteleczce podczas wlewu, gdyz pozostale buteleczki nie byly podpisane;/)

w sumie planowane mam 4 cykle 5-dniowe(1)+dwa 10 dniowe(2)

czy ktos wie jak sie to leczenie nazywa i jakie cytostatyki sa w nim podawane??

z gory dziekuje za odpowiedzi:)

dorota

04.01.2008 14:17

Odpowiedz
nie wiem dokładnie jak nazywa się Twój cykl, ale z tego co pamiętam to podobne cykle chemii miała dziewczynka opisana w książce "Anioły naprawdę istnieją" (na faktach, o dziewczynce chorej na ZZ, leczonej w Niemczech - swoją drogą ksiązkę bardzo polecam leczącycm się osobom i ich rodzinom - dużo pozytywności w myśleniu), z tego tez co wiem większość chemii bardz młodym osobom jest podawana w formie kroplówki (wodnej) żeby łatwiej się przyswajało, więc to może byc każdy z cyklów na forum opisywanych tylko włlsnie tam gdzie starsi dostają tabletki Ty możesz mieć kroplówkę

trzymaj się ciepło
Dorota

Madness_

04.01.2008 19:40

Odpowiedz

O 11:34, dnia 2008-01-04 Madness_ napisał(-a):

W związku z tym, ze nie jestem osobą pelnoletnia wszystkie informacje na temat mojego leczenia przekazywane sa mojej mamie, mimo iz prosze lekarke by informowala mnie o wszystkim...

mama natomiast na moje pytanie: "co powiedziala ci p. doktor?"

odpowiada: "a nie wiem cos tam tlumaczyla mi nt. tego co ci podaja ale wiesz ze ja do tych wszytskich terminow medycsznych nie mam glowy"

i nigdy prawie nic sie nie dowiaduje...

staram sie teraz okreslic jaki cykl leczenia mi przeprowadzaja ale mam z tym problem, gdyz nie znalazlam osoby na tym forum, ktorej leczenie wygladalo by w taki sam sposob...

...mialam juz dwa cylkle chemioterapii:

1. 5 dni ciagle pod kroplowka i w pierwszy dzien trzy leki wlewane, w 2,3,4, po jednym i w ostatni dzien znowu 3 + dodatkowe plukanie po zakonczeniu...

2. 10 dni przyjmowania prokarbazyny w tabletkach+ w pierwszy i osmy dzien dozylnie wlew vinblastyny+cos jeszcze

...i teraz od 10 stycznia mam znowu ten cykl 5 dniowy (napewno jest tak dekarbazyna i bleo...cos tam {tyle przeczytalam na buteleczce podczas wlewu, gdyz pozostale buteleczki nie byly podpisane;/)

w sumie planowane mam 4 cykle 5-dniowe(1)+dwa 10 dniowe(2) Juz sie dowiedzialam co to za leczenie:) b-dopa i mvpp

internet to prawdziwa kopalnia informacji:D

dziekuje za odpowiedz:)

czy ktos wie jak sie to leczenie nazywa i jakie cytostatyki sa w nim podawane??

z gory dziekuje za odpowiedzi:)