Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

badanie wezlow chlonnych

Autor: jola12345 • 27.12.2007 22:14 • 6 odpowiedzi

jola12345

27.12.2007 22:14

Odpowiedz
Witam!
Przed ponad miesiacem wycieto mojemu tacie szyjny wezel chlonny do badania. Dzisiaj przyszly wyniki, ktore mi niestety nic nie mowia. Oto ich tresc:

"Rozpoznanie patomorfologiczne:
BF 1938-41- W obrazie mikroskopowym obecny rozlany naciek z malych limfocytow B o fenotypie CD 20 (+); CD 3 (-) z niewielka aktywnoscia proliferacyjna oznaczona za pomoco Ki 67 (<5%). Reakcja z CD 5 (niemiarodajna). Obraz mikroskopowy moze sugerowac chlonniaka z malych limfocytow B. Konieczne dalsze badanie szpiku i krwi w Klinice Hematologii"

Przed miesiacem tata moj czul sie w miare dobrze (oslabienie, krwioplucie). Dzisiaj jest mocno oslabiony, nic nie je, pije tylko wode, dostaje kroplowke. Obecnie przebywa na wewnetrznym, jutro zostanie przeniesiony na hematologie.Na wewnetrznym nie podjeto zadnego konkretnego leczenia, mowiono, ze trzeba czekac na wyniki.Wg. mnie wyniki te wykazaly tylko, ze konieczne sa nastepne badania. Boje sie, ze tata nie doczeka sie ostateznej diagnozy.

Kto wie, co oznaczaja wyniki tych badan? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.

baldi

27.12.2007 22:50

Odpowiedz
o klasyfikacji CD doczytasz tutaj: http://www.puo.pl/pdf/ziarnica_zlosliwa.pdf

tak jak pisze na wyniku wezlow - podejrzenie chloniaka jest. im szybciej przyjma Was na hematologii tym lepiej!

jola12345

29.12.2007 10:31

Odpowiedz

O 23:50, dnia 2007-12-27 Baldi napisał(-a):

o klasyfikacji CD doczytasz tutaj: http://www.puo.pl/pdf/ziarnica_zlosliwa.pdf

tak jak pisze na wyniku wezlow - podejrzenie chloniaka jest. im szybciej przyjma Was na hematologii tym lepiej!

Baldi, dziekuje ci za informacje.

Kto zna adresy polskich stron w internecie, gdzie mozna poinformowac sie o chorobach wezlow chlonnych i ktore moga zrozumiec ludzie, ktorzy nie studiowali medycyny?

Znalazlam dobra strone z informacjami o roznych rodzajach nowotworow: www.krebsinformation.de (w. jez. niemieckim).

Pozdrawiam.

jola12345

15.01.2008 16:34

Odpowiedz
U mojego taty wykryto bialaczke limfatyczna przewleklo w poczatkowym stadium. Lekarz mowi, ze to niewielki problem, ze mozna z tym zyc wiele lat. Wiekszy problem jest z plucami: zmiany na plucach wygladaja na nowotwor, ostateczna diagnoza nie zostala jednak jeszcze postawiona. Tata nadal nic nie je, pije tylko wode. Jak dlugo mozna zyc o samych kroplowkach?

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie i zycze zdrowia.

jola12345

21.01.2008 22:28

Odpowiedz

Tata nie zyje.....

Prosze o modlitwe za dusze tych wszystkich, ktorzy przegrali walke z nowotworem....

baldi

21.01.2008 22:47

Odpowiedz

O 23:28, dnia 2008-01-21 jola12345 napisał(-a):

Tata nie zyje.....

:-(

tarso

22.01.2008 00:08

Odpowiedz
Jolu,najszczersze kondolencje.Spokoj Jego duszy
;-(