Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

dwa pytania do ludzi po radio

Autor: marcin • 27.11.2007 21:03 • 8 odpowiedzi

marcin

27.11.2007 21:03

Odpowiedz

Witka. Chodzi o to ze miesiac po radio smak wrocil ale: wszystko co jem wydaje sie za slone, brak sliny, niemoznosc jedzenia ostrych rzeczy(ketchup, majonez nic) czy to minie z czasem czy jest to wada tego typu leczenia? Pyt.2 wlosy wypadniete z potylicy po radio odrastaja? czy przepadly razem z ziarnem? pozdrawiam

Polee

27.11.2007 21:29

Odpowiedz

O 22:03, dnia 2007-11-27 marcin napisał(-a):

Pyt.2 wlosy wypadniete z potylicy po radio odrastaja? czy przepadly razem z ziarnem? pozdrawiam

hej, ostatnie promyki mialam 12 wrzesnia i jakos tydzien temu zauwazylam ze wloski mi odrastaja:) takie fajne myzi myzi:) czyli juz po 2 miesiacach :) niestety z tego co widze to nie wszystkie, tylko taki 2-cm pasek wzdluz linii wlosow, na wysokosci uszu...

baldi

28.11.2007 06:01

Odpowiedz

za slone, brak sliny, niemoznosc jedzenia ostrych rzeczy czy to minie

raczej nie.

wlosy wypadniete po radio odrastaja?

raczej nie do konca.

Robi

28.11.2007 15:51

Odpowiedz

Witaj a ja w przeciwienstwie do naszego Guru Baldiego pociesze Cie ze jednak wloski odrastaja teraz jestem 3 miesiac po radio i moge powiedziec ze za uszami mi odrosly a broda robi sie coraz gestsza. Co do smaku wrocil chociaz balem sie ze to potrwa. natomiast w dalszym ciagu mam podraznione gardlo. Polecam gumy do zucia i ponoc w aptece jest jakis srodek na wydzielanie sliny (pobudza slinianki do pracy) jak sie dowiem jak sie nazywa to dam Ci znac. Badz dobrej mysli najwazniesze aby byc zdrowym wiec tego Ci zycze.

Magda

28.11.2007 21:07

Odpowiedz
Włosy odrastają, na początku widać różnicę - w tym miejscu są rzadsze. Teraz jestem 7 misięcy po radio i już różnicy nie ma na głowie, choć pod pachą nie odrastają (tam mogą, hi hi).
Ze śliną nadal mam problem, smak wrócił, ale też niektóre potrawy drażnią. Na suchość gardła stosuję GLOSAL (nawet w ulotce napisali, że stosuje się m.in. po radioterapii głowy i szyi).
Pozdrawiam,
Magda

joanna

28.11.2007 21:29

Odpowiedz

Kiedy poszłam do fryzjera z odrośniętymi juz po leczeniu wlosami, fryzjerka zagadnęła mnie, kto mi tak kiepsko ściał włosy, że z jednego boku krotsze...później juz takich pytań nie bylo, znaczy sie odrosły całkowicie.

marieta

29.11.2007 20:23

Odpowiedz
jak było ze smakiem nie pamietam, za duzo lat juz upłynęło, ale coś mi sie kojarzy że przez dłuższy czas śliny brakowało, ale.... wystarczyło pomyśleć o kwaśnej cytrynie! i już było troche lepiej
a włoski po radio na potylicy są ciut rzadsze i widzi to każda fryzjerka, bo za każdym razem jak zmieniam (fryzjerkę) to pyta, dlaczego? a radio miałam w 1993!

madzia1

30.11.2007 19:26

Odpowiedz

Witka. Chodzi o to ze miesiac po radio smak wrocil ale: wszystko co jem wydaje sie za slone, brak sliny, niemoznosc jedzenia ostrych rzeczy(ketchup, majonez nic) czy to minie z czasem czy jest to wada tego typu leczenia? Pyt.2 wlosy wypadniete z potylicy po radio odrastaja? czy przepadly razem z ziarnem? pozdrawiam

Wiesz co to wszystko tak naprawdę zależy od dawki napromieniania. Mi zaczęły odrastać włosy gdzieś tak po 2 miesiącach od radio i są gęściutkie jak wszędzie indziej i się kręcą, a co będzie u Ciebie trudno powiedzieć, a z tym smakiem to nie mam pojęcia mi dość szybko wrócił nawet za bardzo nie pamiętam kiedy :-) Pozdrawiam

Robi

08.12.2007 11:59

Odpowiedz

Jak pisalem wczesniej dowiem sie co to za srodek wspomagajacy wydzielanie sliny i juz go mam. Pytajcie w aptece o "SST" Tabletki wspomagajace wydzielanie sliny. Jak dla mnie rewelka przetestowalem na sobie przez kilka dni i coraz czesciej budze sie nie majac suchosci w ustach a i w ciagu dnia uzywam mniej gumy do zucia ( 50 tabletek kosztuje okolo 15 zl.) nie trzeba na to recepty. Pozdrowionka Robi