Gosia
20.06.2005 12:08
Witam wszystkich "starych" i "nowych" w tym FORUM! Kto pamięta "stare" FORUM, ten przypomina sobie zapewne jeden z pierwszych wątków o podobnie brzmiącym tytule. Wracam do tego tematu, ponieważ moja zz przestawiła mnie zupełnie na nowe tory. Podjęłam studia podyplomowe, które pozwalają mi zrozumieć więcej i innaczej odbierać życie. Ostatnio na zajęciach spotkałam się z takim oto schematem, który pokazuje drogę rodziców do akceptacji dziecka z niepełnosprawnością. Ten schemat bardzo mi pasuje do drogi, którą ja przeszłam poznając diagnozę mojej choroby.I STADIUM; 1.Szok, 2.Zaprzeczanie i niedowierzanie, 3.Pytanie "dlaczego ja?". II STADIUM; 1.Faza agresji, 2.Faza nieracjonalnych działań, 3.Faza depresji. III STADIUM; 1.Faza racjonalnych działań 2.Faza aktywności, 3.Faza solidarności. Czas trwania poszczególnych faz jest różny u różnych ludzi. Faza solidarności to działania środowiskowe na rzecz ludzi będących w podobnych tarapatach. Na szczęście Baldi jesteś już od dawna w fazie solidarności 8 ) za co raz jeszcze dzięki. Poza tym: Piotr, Gaja, Joaśka Ż. gdzie się podziewacie? Pozdrawiam wszystkich 8 ) .