Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Chemioterapia
Odpowiedź w wątku: NATULAN - (tragiczne?) skutki uboczne i uzależnienie od Encortonu
Komentujesz wpis użytkownika
Joaska Ż.
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 21:45, dnia 2007-11-18 Joaska Ż. napisał(-a): > > O 09:32, dnia 2007-11-16 joakin napisał(-a): > > Jednym z możliwych skutków ubocznych jest porażenie mięśni. Napiszcie, co robić w takiej sytuacji. Mój tata czuje się tragicznie, po 3 kursach nie jest w stanie nawet siedzieć, tak bezwładne ma mięsnie. Jak mu pomóc? Jak powinna przebiegać rehabilitacja? > > I jeszcze jedno pytanie - jest już prawdopodobnie uzależniony od Encortonu (leczenie różnymi składami chemiamii trwa z niewielkimi przerwami już 4 lata) - po odstawieniu leku ma potworne bóle - czy napewno jest właściwe zalecenie lekarza, żeby odstawić ten lek?? > Witam > Moja mama bierze encortolon od 17 lat. ok 20 mg dziennie. > W przypadku taty polecam KONIECZNIE wygaszanie dawki. Wiem, że wiadomo o tym wszędzie ale... Widziałam pacjenta po nagłym odstawieniu encortolonu/encortonu/prednizonu - warzywo zupełne. Zaburzenia funkcji mózgu, problemy z mową, koordynacją ruchową. > Ten lek się wyagsza stopniowo zmniejszając dawkę o ok 5 mg dziennie. Poprawcie, jak źle gadam. > A teraz doczytałam Twoj post :) Encortolon nie jest lekiem przeciwbólowym. Jak boli na serio - to tramal - w kropelkach. I czasem "oszukać" tatę podając połowe dawki tramalu - też zadziała - siłą sugestii :) Wiem coś o tym :) Czasem pijam drinki bezalkoholowe :) i znakomicie szumi w głowie :) > Joaska Ż.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź