Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

prosze o porade

Autor: lukasz • 06.11.2007 14:09 • 16 odpowiedzi

lukasz

06.11.2007 14:09

Odpowiedz

Witam wszystkich serdecznie.Na poczatku chcialem wszystkim ziarniakom pogratulowac odwagi i woli walki z ta choroba,naprawde was podziwiam.Nie przez przypadek trafilem na ta strone,rownierz szukam informacji na temat zz,u mnie nie stwierdzono jeszcze niczego konkretnego,choc wyniki niemam dobre,krew odbiega od normy,powiekszony wezel chlonny w srodpiersiu itd.Mam pytanie czytajac wasze wypowiedzi odnosze takie wrazenie ze wasza chorobe wykryto jakby natychmiast,tak bez problemu,czy mieliscie jakies konkretne objawy wczesniej-dolegliwosci?ja juz od ponad 10 miesiecy wlucze sie po lekarzach i jeszcze nie postawili zadnej konkretnej diagnozy,choc podstawowe dolegliwosci dotyczace zz,lub chloniaka niestety mam,ale do tego dochodzi jeszcze mnostwo innych objawow,ktore nie sa wymienione na tym forum.Niestety mieszkam w niemczech i trudno kogo kolwiek spytac o porade lub porozmawiac na ten temat a lekarze jakby ich nie interesowalo to wszystko,podchodza tak powoli do tego ze nie wiadomo ile szansy na leczenie mi zostalo. Bardzo prosil bym o odpowiedz.

Rydzadam

06.11.2007 21:56

Odpowiedz
Na początek napisz, czy miałeś tomografię komputerową (CT, KT) albo chociaż rentgen klatki piersiowej, jeśli tak - co wykazały te prześwietlenia ? Jak nie miałeś, a są widoczne objawy ogólne chłoniaka, powinieneś się o tomografię upominać. Chodzi o węzły w śródpiersiu, których normalnie nie widać ani nie czuć guza, jeśli nie jest zbyt duży. Czy byłeś u lekarza onkologa lub hematologa, czy tylko u lekarza rodzinnego ?
Na razie tyle, proszę o odpowiedź, to podrenujemy temat dalej.

Rydzadam

06.11.2007 21:59

Odpowiedz
Sorry, teraz zobaczyłem, że piszesz o powiększonym węźle w śródpiersiu. Wyszło to z badania tomografem ? Co na to powiedział lekarz i jaki to był lekarz - onkolog, hematolog ?

lukasz

06.11.2007 22:23

Odpowiedz

Dzieki serdecznie ze napisales tak szybko.Tak mialem CT klatki piersiowej,wiem ze mam powiekszony wezel chlonny w srodpiersiu,1.9cm,ale lekarze nie robia sobie z tego duzego zmartwienia!!!Dodam ze zle sie czuje tak juz od ponad 8 miesiecy,do tego badania krwi wczesniej na co sam zwrocilem uwage byly obnizone lymfocyty(maj),teraz tez robilem badania krwi u hematologa,oraz widzial CT klatki,wyniki krwi watroba wszystko przekroczone,hemoglobina 17,no i lymfocyty 16,(mono 10,4 nie wiem co to znaczy)cukier 112,oczywiscie wszystkie badania natczo.A i jeszcze wezly chlonne w plucach troszke powiekszone(tak zrozumialem).

lukasz

06.11.2007 22:31

Odpowiedz

Jestem w poradni hematologiczno-onkologicznej,lekarz powiedzial ze to "tylko wezel" tak jakby chcial dac do zrozumienia zeby sie nie przejmowac,powtorzyc badanie CT za 3 miesiace,ale jak tu sie nie martwic kiedy wszystko sie wali na glowe po prostu czujesz jak zycie z ciebie ucieka,A na pytanie czy jest to moze rak pluc?lekarz odpowiada ze wszystko mozliwe,a wiec czemu czeka dlaczego nie pobiora tego wezla do badania,

lukasz

08.11.2007 19:08

Odpowiedz

czekam na opinie jeszcze innych ziarniakow,prosze o porade!!!szczegolnie jesli chodzi o moje objawy,bo jest ich tak wiele ze nie wiem co mam myslec???

rydzadam

08.11.2007 22:21

Odpowiedz
Są dwa rozwiązania.
1. Albo lekarze się nie znają lub olewają sprawę, w co do końca nie wierzę. Wiem, jak w Niemczech podchodzą do diagnostyki nowotworów - działają sprawnie i szybko, do tego praktycznie bez względu na wiek. Ale jeśli faktycznie coś nie gra - szybko udaj się ze wszystkimi wynikami do poradni prywatnej albo państwowej hematologicznej znajdującej się w innym mieście. W Polsce skutkuje czasem całkiem inną diagnozą i rozpoczęciem leczenia.
2. Druga opcja - faktycznie nie ma powodów do takiego niepokoju, jeżeli (to coś) nie rośnie. Może to być któraś z chorób przypominających chłoniaka/ziarnicę i lekarze po pewnym czasie chcą zobaczyć na CT, czy guz rośnie lub pojawiają się inne powiększone węzły. Ale w takim wypadku myślę, że powinni spróbować leczyć cię antybiotykami, może to zwykłe zapalenie.

W każdym razie, jak nie mogą stwierdzić co to jest, upominaj się o badanie PET, w Polsce po skierowaniu od lekarza czeka się ok. 3 miesiące (!), a prywatnie za 4500 zł - dwa tygodnie. Przypuszczam, że za Odrą jest z tym lepiej.

lukasz

09.11.2007 11:41

Odpowiedz

dzieki dzieki za rady,prubuje jeszcze z innym onkologiem ale z terminami jest tu kiepsko a prywatnie to sam nie wiem,niestety w niemczech do onkologa potrzebuje skierowanie a takiego juz od mojego lekarza rodzinnego raczej nie dostane,ze wzgledu na to ze juz jedno mi wypisal,bardziej tu to wszystko wyglada jak wojna pacjenta a lekarzy,okropnosc!!!

Rydzadam

10.11.2007 17:50

Odpowiedz

O 12:41, dnia 2007-11-09 lukasz napisał(-a):

dzieki dzieki za rady,prubuje jeszcze z innym onkologiem ale z terminami jest tu kiepsko a prywatnie to sam nie wiem,niestety w niemczech do onkologa potrzebuje skierowanie a takiego juz od mojego lekarza rodzinnego raczej nie dostane,ze wzgledu na to ze juz jedno mi wypisal,bardziej tu to wszystko wyglada jak wojna pacjenta a lekarzy,okropnosc!!!

Do prywatnego onkologa, a wlasciwie hematologa nie musisz miec skierowania od lekarza rodzinnego. Znajdz tylko prywatny gabinet, szpital, albo cos w tym rodzaju, gdzie sa tacy specjalisci i sie umów na wizytę. Gdzie dokladniej mieszkasz ?

lukasz

10.11.2007 23:09

Odpowiedz
no wlasnie i tu mam problem poniewaz mieszkam w niemczech,a tu bez skierowania sie nie da,prywatnie probowalem w piatek ddo onkologa,nie ma terminow a prywatnie-odp.ze nie o to chodzi tylko maja tylu pacjentow ze nie ma czasu.

lukasz

10.11.2007 23:15

Odpowiedz
W niemczech mieszkam w okolicy Mainz,ale czesto tak jak i teraz przebywam w Koloni(Kooln)u rodziny.

rydzadam

11.11.2007 18:42

Odpowiedz

O 00:15, dnia 2007-11-11 lukasz napisał(-a):

W niemczech mieszkam w okolicy Mainz,ale czesto tak jak i teraz przebywam w Koloni(Kooln)u rodziny.

OK. Podpytam o jakiegos prywatnego hematologa w Koln, ale nic nie obiecuje. Odezwe sie w tygodniu.

lukasz

11.11.2007 21:31

Odpowiedz

dzieki dzieki....

lukasz

11.11.2007 21:39

Odpowiedz
jeszcze jedno,Rydzadam dzieki sliczne ze sie zainteresowales moim przypadkiem!!!moze kiedys wypijemy piwko!!!

lukasz

12.11.2007 10:57

Odpowiedz

Jeszcze jedno wiem ze pisze troche chaotycznie no ale tak juz jest,przeskakuje z poczatku do konca i z konca do poczatku moich dolegliwosci!!!Ale mysle ze jest to wazne....Otoz(1)pod broda mam juz dluugo powiekszony wezel chlonny(czytalem ze nie powiekszone wezly to te co ich nie czuc)a tego czuje i do tego czasami boli gdy go dotykam jest twardy tzn.nie przesuwa sie,wielkosci ziarnka grochu.(2),miedzy obojczykami(po srodku),przykladajac palec i przesuwajac go w dol klatki piersiowej czuje zgrubienia(pakiet)tak jakby tluszcz,ale moze tez sa to wezly,sa dosc miekkie i przesuwaja sie(wszystko tak jakby zrosniete)mam pytanie czy CT klatki wykazuje zmiany zewn.???czy tylko wewn.???no i moze to przyblizy wam obraz mojej choroby,bo dolegliwosciami juz tego nie nazywam,chcialem jeszcze dodac,ze mam bole glowy i okropnie zaczynaja bolec mnie stawy kosci szczegolnie rak,nog.

Milka

12.11.2007 17:40

Odpowiedz

O 12:41, dnia 2007-11-09 lukasz napisał(-a):

Czesc Lukasz

I ja lecze sie w niemczech bo nmieszkam tutaj na slae.

Mysle ze pownienes troche przycisnac swojego onkologa do muru inaczej beda Ci dozowac informacje co na dluzsza mete ostro wkurza.

Czy Twoj guz / wezel znajduje sie tylko w srodpiersiu.

Wiesz jesli to ziarnica a Twoj guzek wynosi jedynie 1,9 cm i niemasz ich nigdzie indziej to sie ciesz. Leczenie bedzie szybkie .

Tak czy inaczej jesli masz ochote dowiedziec sie czegos na leczenie w moim regionie ( NRW) to napisz domnei na gg.351791

pozdrawiam

Rydzadam

14.11.2007 08:04

Odpowiedz

Mailem Ci podeślę informację, ale niestety niewiele się dowiedziałem. Przyślij mi adres e-mail.