Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

wczesny nawrót choroby - pytania

Autor: Gocha • 28.10.2007 13:55 • 5 odpowiedzi

Gocha

28.10.2007 13:55

Odpowiedz
Witam wszystkich i już na początku życzę duuużo zdrówka i optymizmu!
Moja siostra jest chora na ZZ stopień II NS. Miała 16 x ABVD i wyniki PETu wykazały remisję a dwa tygodnie później wykryto u niej jakiś nalot na płucach (wykluczono zapalenie i raka płuc) i stwierdzono, że to nawrót choroby i że trzeba zacząć leczenie drugiego rzutu. Ja nie znam się za bardzo na tej całej terminologii ale wiem, że będzie miała dwa razy jakieś pięciodniowe cykle chemii (właśnie - co to takiego? i jak to możliwe, że będzie miała chemię bez przerwy 24h przez 5 dni?) i będzie miała podawaną tą chemię przez vascoport i tu kolejne moje pytanie: Co to w ogóle jest i jak wygląda zakładanie tego? Czy jest to rzeczywiście dobre rozwiązanie tak jak tu większość z Was pisze?
Mam jeszcze wiele pytań no ale nie wszystko na raz. Proszę Was narazie o pomoc i o odpowiedzi na powyższe pytania.
Dziękuje bardzo :*

Danka

28.10.2007 18:44

Odpowiedz

O 14:55, dnia 2007-10-28 Gocha napisał(-a):

Moja siostra jest chora na ZZ stopień II NS. Miała 16 x ABVD i wyniki PETu wykazały remisję a dwa tygodnie później wykryto u niej jakiś nalot na płucach (wykluczono zapalenie i raka płuc) i stwierdzono, że to nawrót choroby i że trzeba zacząć leczenie drugiego rzutu. Ja nie znam się za bardzo na tej całej terminologii ale wiem, że będzie miała dwa razy jakieś pięciodniowe cykle chemii (właśnie - co to takiego? i jak to możliwe, że będzie miała chemię bez przerwy 24h przez 5 dni?) i będzie miała podawaną tą chemię przez vascoport i tu kolejne moje pytanie: Co to w ogóle jest i jak wygląda zakładanie tego? Czy jest to rzeczywiście dobre rozwiązanie tak jak tu większość z Was pis

Mam jeszcze wiele pytań no ale nie wszystko na raz. Proszę Was narazie o pomoc i o odpowiedzi na powyższe pytania.

Co do chemii twającej 5 dni to się da. Moja córka tak miała. Te 5 dni to m.in. najpierw tzw "kroplówka przygotowująca" a na koniec płukanie, samego leku czy też leków nie podają przez 5 dni. Nikt by tego nie wytrzymał.Przy wczesnym nawrocie leczenie jest mocno obciążające i żyły po prostu by tego nie wytrzymały.

agatazz

28.10.2007 20:04

Odpowiedz

Moja siostra jest chora na ZZ stopień II NS. Miała 16 x ABVD i wyniki PETu wykazały remisję a dwa tygodnie później wykryto u niej jakiś nalot na płucach (wykluczono zapalenie i raka płuc) i stwierdzono, że to nawrót choroby i że trzeba zacząć leczenie drugiego rzutu. Ja nie znam się za bardzo na tej całej terminologii ale wiem, że będzie miała dwa razy jakieś pięciodniowe cykle chemii (właśnie - co to takiego? i jak to możliwe, że będzie miała chemię bez przerwy 24h przez 5 dni?) i będzie miała podawaną tą chemię przez vascoport i tu kolejne moje pytanie: Co to w ogóle jest i jak wygląda zakładanie tego? Czy jest to rzeczywiście dobre rozwiązanie tak jak tu większość z Was pisze?

Witam..twoja siostra miala tak wczesnie po leczeniu tomograf???..wiesz ja tez skonczylam leczenie i boje sie ze 2,5 po leczeniu tomograf to moze byc za pozno ...zeby cokolwiek leczyc od nowa jak by tak byl nawrot...starsznei mnie zmartwilas:(((..pozdrawiam ciebie i siostre i zycxze duzo zdrowia

Gocha

28.10.2007 20:32

Odpowiedz

Przy wczesnym nawrocie leczenie jest mocno obciążające i żyły po prostu by tego nie wytrzymały < <

Dziękuje za odzew. Tak, wiem, że żyły by nie wytrzymały dlatego też ona będzie miała już ten vascoport, o który właśnie też wcześniej pytałam. Proszę kogoś kto to przeszedł o opowiedzenie w miarę możliwości jak to wygląda i w ogóle jakieś szczególy.

Dziękuję i pozdrawiam :*

Gocha

28.10.2007 20:41

Odpowiedz

Witam..twoja siostra miala tak wczesnie po leczeniu tomograf??? <

Tzn no miała PET dosyć wcześniej po zakończeniu chemioterapii no i nie wiem ale z tego wynika, że chyba za wcześniej skoro wynik tego badania pokazał remisję a potem okazało się, że są jeszcze płuca czymś zajęte ???

wiesz ja tez skonczylam leczenie i boje sie ze 2,5 po leczeniu tomograf to moze byc za pozno ...zeby cokolwiek leczyc od nowa jak by tak byl nawrot...<

Czy mogę spytać o klasyfikację Twojej choroby i przebieg leczenia tak w skrócie? A co to jest 2,5 ? roku, miesiąca?

Pamiętaj, że nigdy nie jest na nic za późno i nigdy nie wolno się poddawać! Dziękuję za wpis i życzę powodzenia i dużo zdrowia!

marieta

28.10.2007 21:20

Odpowiedz

Co to w ogóle jest i jak wygląda zakładanie tego?

to jest bardzo fajna rzecz, ułatwia życie, bo nie trzeba być na okrągło kłutym, zakładanie właściwie nie boli, bo robi to anestezjolog i jeśli poda odpowiednią dawkę środka przeciwbólowego to bólu się nie czuje :)

a 5 dni kroplówki, to nie tylko chemia, ale różne płukanki, i jeśli chemia spowoduje wymioty, to przynajmniej jest sie stale nawadnianym, można z nią chodzić, tylko potrzebny dłuuuugi wężyk.

pozdrawiam :)