Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

CRP zamiast OB ?

Autor: Wojtek • 19.10.2007 17:00 • 5 odpowiedzi

Wojtek

19.10.2007 17:00

Odpowiedz
Witam,
Jestem już długo po leczeniu ZZ, ostatnio w ramach rutynowej kontroli lekarz przepisał mi do badania krwi "CRP", a nie "OB". Badanie CRP to badanie poziomu "Białek C-reaktywnych", podwyższonych w stanach zapalnych.
Czy wiecie coś więcej na ten temat, czy jest to dobre badanie zastępujące OB ?

Wtajemniczona

22.10.2007 06:25

Odpowiedz

Poziom CRP jest bardziej miarodajnym badaniem dla niektórych stanów zapalnych, ponieważ nie ulega wpływowi wielu czynników, które potrafią zepsuć obraz OB (np. ciąża). Poza tym wzrost CRP jest reakcją następującą znacznie szybciej niż wzrost poziomu OB - dlatego umożliwia szybszą i skuteczniejszą diagnostykę.

anita

23.10.2007 09:16

Odpowiedz

O 19:00, dnia 2007-10-19 Wojtek napisał(-a):

Witam,

Jestem już długo po leczeniu ZZ, ostatnio w ramach rutynowej kontroli lekarz przepisał mi do badania krwi "CRP", a nie "OB". Badanie CRP to badanie poziomu "Białek C-reaktywnych", podwyższonych w stanach zapalnych.

Podniesine CRP i LDH razem ...

β2-mikroglobulina (β2-M) jest białkiem niskocząsteczkowym, obecnym na powierzchni większości komórek ustroju, szczególnie na limfocytach T, B oraz makrofagach. Występuje w postaci wolnego monomeru oraz jako integralna część antygenów głównego układu zgodności tkankowej (HLA) klasy I. (...)

Białko to zostało uznane za istotny wskaźnik w diagnostyce schorzeń nefrologicznych oraz zaburzeń immunologicznych. Natomiast jego rola jako „markera nowotworowego”, określającego dynamizm przebiegu procesu rozrostowego w organizmie, nie jest jeszcze w sposób jednoznaczny ustalona. Znacząco podwyższone wstępne wartości β2-M stwierdzono u chorych dorosłych z rozpoznaniem wielu schorzeń limfoproliferacyjnych, takich jak szpiczak mnogi, chłoniaki złośliwe, przewlekła białaczka limfatyczna z komórek B, białaczka T-komórkowa dorosłych.

(...)

Rola β2-mikroglobuliny w diagnostyce choroby nowotworowej

Istnieją doniesienia, dowodzące ważnej roli diagnostycznej oznaczania β2-M w okresie wstępnym choroby u pacjentów z rozpoznaniem rozrostowych schorzeń układu krwiotwórczego, typowych dla wieku dorosłego. Znacząco podwyższone wstępne poziomy tego markera stwierdzono mianowicie w przypadku przewlekłej białaczki limfoblastycznej B-komórkowej [28], białaczki T-komórkowej dorosłych [29] oraz szpiczaka mnogiego [30, 31]. Zwłaszcza w tej ostatniej jednostce chorobowej oznaczanie β2-M, szczególnie w połączeniu z równoczesną oceną wartości CRP i LDH, ma niepodważalne znaczenie kliniczne. Niekwestionowana jest również diagnostyczna przydatność β2-mikroglobuliny w innych schorzeniach nowotworowych układu krwiotwórczego. Wysokie poziomy β2-M, znacząco różne od stwierdzanych u osób zdrowych, wykazano u pacjentów z rozpoznaniem chłoniaka ziarniczego [32, 33] i nieziarniczego [33, 34] oraz schorzeń mieloproliferacyjnych [36].

cały artykuł mogę wysłać Ci mailem..

mag

18.04.2009 19:31

Odpowiedz

co oznacza niski poziom CRP 2X ROBILAM BADANIA i mialam 0,26 a potem 0,21 w dodatku mam malo WBC I OD 7 TYG POWIEKSZONE WEZLY CHLONNE, PROSZE O ODP

soleil

18.04.2009 19:49

Odpowiedz

O 21:31, dnia 2009-04-18 mag napisał(-a):

co oznacza niski poziom CRP 2X ROBILAM BADANIA i mialam 0,26 a potem 0,21 w dodatku mam malo WBC I OD 7 TYG POWIEKSZONE WEZLY CHLONNE, PROSZE O ODP

no to sie załamałam, bo mam crp 13,7, dodam, ze biore antybiotym na infekcje górnych dróg oddechowych

Magda

19.04.2009 12:54

Odpowiedz
A czym się załamałaś?? W innym wątku opisałaś, że masz infekcję, więc to normalne, że crp skoczyło (zresztą chyba nieznacznie?). Wyszukaj dokładniejszych informacji w google zamiast się załamywać.
Np. taki cytat:
Wysokie lub wzrastające wartości CRP sugerują ostrą infekcję. U osób zdrowych CRP jest zazwyczaj poniżej 10 mg/l. Większość infekcji i zapaleń powoduje wzrost poziomu CRP powyżej 100 mg/l.
Jeżeli poziom CRP w krwi spada, oznacza to, że stan zdrowia się poprawia i zapalenie ustępuje.
Jeżeli wynik plasuje się poniżej 10 mg/l oznacza to, że nie ma już klinicznie aktywnego stanu zapalnego.