Witam,
Jestem już długo po leczeniu ZZ, ostatnio w ramach rutynowej kontroli lekarz przepisał mi do badania krwi "CRP", a nie "OB". Badanie CRP to badanie poziomu "Białek C-reaktywnych", podwyższonych w stanach zapalnych.
Czy wiecie coś więcej na ten temat, czy jest to dobre badanie zastępujące OB ?
Podniesine CRP i LDH razem ...
β2-mikroglobulina (β2-M) jest białkiem niskocząsteczkowym, obecnym na powierzchni większości komórek ustroju, szczególnie na limfocytach T, B oraz makrofagach. Występuje w postaci wolnego monomeru oraz jako integralna część antygenów głównego układu zgodności tkankowej (HLA) klasy I. (...)
Białko to zostało uznane za istotny wskaźnik w diagnostyce schorzeń nefrologicznych oraz zaburzeń immunologicznych. Natomiast jego rola jako „markera nowotworowego”, określającego dynamizm przebiegu procesu rozrostowego w organizmie, nie jest jeszcze w sposób jednoznaczny ustalona. Znacząco podwyższone wstępne wartości β2-M stwierdzono u chorych dorosłych z rozpoznaniem wielu schorzeń limfoproliferacyjnych, takich jak szpiczak mnogi, chłoniaki złośliwe, przewlekła białaczka limfatyczna z komórek B, białaczka T-komórkowa dorosłych.
(...)
Rola β2-mikroglobuliny w diagnostyce choroby nowotworowej
Istnieją doniesienia, dowodzące ważnej roli diagnostycznej oznaczania β2-M w okresie wstępnym choroby u pacjentów z rozpoznaniem rozrostowych schorzeń układu krwiotwórczego, typowych dla wieku dorosłego. Znacząco podwyższone wstępne poziomy tego markera stwierdzono mianowicie w przypadku przewlekłej białaczki limfoblastycznej B-komórkowej [28], białaczki T-komórkowej dorosłych [29] oraz szpiczaka mnogiego [30, 31]. Zwłaszcza w tej ostatniej jednostce chorobowej oznaczanie β2-M, szczególnie w połączeniu z równoczesną oceną wartości CRP i LDH, ma niepodważalne znaczenie kliniczne. Niekwestionowana jest również diagnostyczna przydatność β2-mikroglobuliny w innych schorzeniach nowotworowych układu krwiotwórczego. Wysokie poziomy β2-M, znacząco różne od stwierdzanych u osób zdrowych, wykazano u pacjentów z rozpoznaniem chłoniaka ziarniczego [32, 33] i nieziarniczego [33, 34] oraz schorzeń mieloproliferacyjnych [36].
cały artykuł mogę wysłać Ci mailem..