Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

Uporczywy kaszel

Autor: Robi • 15.10.2007 16:22 • 6 odpowiedzi

Robi

15.10.2007 16:22

Odpowiedz

Witam mam pytanie. jestem miesiac po radioterapii wczesniej mialem 6 cykli ABVD. od tygodnia mam uporczywy kaszel czy mial ktos podobne objawy? Pozdrawiam

Magda

15.10.2007 17:47

Odpowiedz
Może nie uporczywy, ale kaszel miałam, zwłaszcza przy wysiłku (lekkim wysiłku, przy normalnych chodzeniu, schylaniu się, podnoszeniu czegoś). Słyszałam, że można mieć uporczywy kaszel po radio, więc chyba wszystko z Tobą ok, tylko masz taki skutek uboczny. Może się jeszcze wypowiedzą osoby, które podobnie jak Ty miały "uporczywy" kaszel (np. w stanie spoczynku). Ja jestem pół roku po radio i przy wchodzeniu po schodach czy po śmianiu się (mocnym, hi hi) mam kaszel...czasem taki, że mam wrażenie, że nie zdołam wziąć juz oddechu

baldi

16.10.2007 05:21

Odpowiedz

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=sonda&akcja=wyniki&ide=183

Leemasta

16.10.2007 11:27

Odpowiedz
Ja miałem :^(
Wg. mnie spowodowane głównie przez wysychanie śluzówki. Dobrze jest zwilżyć sobie czymś gardło: oliwa z oliwek lub tabletki wspomagające wydzielanie śliny. Można używać cukierków, gum etc.. ale mi wtedy wszystko co słodkie nie podchodziło.

kaja

16.10.2007 14:19

Odpowiedz

O 13:27, dnia 2007-10-16 Leemasta napisał(-a):

Ja miałem :^(

Wg. mnie spowodowane głównie przez wysychanie śluzówki. Dobrze jest zwilżyć sobie czymś gardło: oliwa z oliwek lub tabletki wspomagające wydzielanie śliny. Można używać cukierków, gum etc.. ale mi wtedy wszystko co słodkie nie podchodziło.

po naświetlaniach przy wysuszonej śluzówce, a nawet po chemii polecam tabletki isla moos/wodny wyciąg z porostu islandskiego/30 tabl.ok.14 zł/dla mnie rewelacja,pozdrawiam

luq79

02.07.2010 05:38

Odpowiedz
Witam

ja nie wiem czy to normalne ale miałem ostatnio naświetlane pachy i teraz skończyłem brać Nutulan i jak robię głęboki wdech to czuję mocne podrażnienie układy oddechowego, które kończy się kaszlem,nie wiem czy to rzecz normalna, bo wcześniej przy chemiach tego nie miałem,najlepiej to uczucie opisać jak osoba nie paląca papierosy bierze pierwszego macha,dzieje się ta tak przy bardzo głębokim wdechu, jak normalnie oddycham to jest spokój i nic nie czuję?????

luq79

06.07.2010 09:12

Odpowiedz

to podrażnienie robic się zaczyna męczące, bo ćwiczyć nie mogę i najczęściej kaszlę,jak napiję się czegoś ciepłego to mam chwilową ulgę,chyba kupię termos;)