Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

dlaczego nie wolno się kąpać?/

Autor: sztefka • 13.10.2007 19:03 • 26 odpowiedzi

TERESA

03.02.2014 20:40

Odpowiedz

:WITAM DOPIERO WSZYSTKIM ZABIJĘ ĆWIEKA-----DZIŚ NA RAZIE JEST 4 MIESIĄCE I 3 DNI,JAK SIĘ NIE KĄPIĘ.TAKŻE JESTEM ŚMIERDZIEL REKORDZISTA!!!MAM RAKA B.ZŁOŚLIWEGO PŁUCA,KTÓRY WBIŁ SIĘ W TCHAWICĘ I NASTĄPIŁA REGRESJA CHOROBY PO 3 LATACH-CZYLI MI CHAMA WYCIĘLI,A ON ZMARTWYCHWSTAŁ-TAKŻE JEST NIEOPERACYJNY,A DO TEGO ZMIENIŁ SWĄ POSTAĆ NA BARDZO ZŁOŚLIWEGO.PISZĘ TO DLATEGO,ABY INNYCH PODNIEŚĆ NA DUCHU,BI JA MAM DOBRY HUMOR I SIĘ NIE DAM.JESTEM PO 6 CZERWONYCH CHEMIACH I JEDNOCZEŚNIE 40 KWARCÓWKACH.OPIEKĘ MIAŁAM BOSKĄ W UCK GDAŃSK-NIECH ŻYJE PAN PROFESOR DZIADZIUSZKO MILION LAT/ALE ZUPEŁNIE NIECHCĄCO ZOSTAŁAM PRZEPALONA NA WYLOT/PRZÓD I TYŁ/I TU SĄ MOJE DOBRE RADY DLA WSZYSTKICH CHORYCH---TYLKO I WYŁĄCZNIE CHUSTECZKI ANTYBAKTERYJNE BEZ OLIWKI DLA DOROSŁYCH I ALANTAN.W DOMU BRUDNO OD PUDRU,CIUCHY BRUDNE,ALE NA PRAWDĘ WARTO,BO SIĘ PUDRUJĘ OD PAŻDZIERNIKA I NAWET NIE MAM CIEMNEJ SKÓRY-WSZEM JEST TROCHĘ POMARSZCZONA I POLECAM GORĄCO WACHLARZ /KOSZTUJE 5 ZŁ W SKLEPIE Z CHIŃSZCZYZNĄ/---JA NIE WIEM CO TO BÓL POPROMIENNY,OBYWAM SIĘ BEZ TABLETEK-POLECAM Z CAŁEGO SERCA)

sylvek1989

03.02.2014 22:14

Odpowiedz

Witam! Ja miałem chyba 25 naświetleń zdaję się, że 35 gy jakoś tak, lekarze mówili, że normalnie się myć i kąpać, nie miałem żadnych problemów ze skórą, może faktycznie kwestia dawki i aparatu.

TERESA

05.02.2014 12:06

Odpowiedz

cześć Sylwek-wnioskuję,że jesteś młodziutki to raz,a tu ciało o wiele szybciej się regeneruje-no i masz absolutną rację,to jest kwestia dawki promieni i aparatu ja np.miałam codziennie przed napromienianiem robioną nawigację guza.Aby szybciej się zregenerować,to pół dnia siedzę rozebrana i się wietrzę

Tilia

05.02.2014 21:14

Odpowiedz

O 23:14, dnia 2014-02-03 sylvek1989 napisał(-a):

Witam! Ja miałem chyba 25 naświetleń zdaję się, że 35 gy jakoś tak, lekarze mówili, że normalnie się myć i kąpać, nie miałem żadnych problemów ze skórą, może faktycznie kwestia dawki i aparatu.

Dokladnie jak u Sylwka-cale naswietlania mylam sie normalnie, tzn delikatnym plynem i bez szorstkiej gabki. Nic sie nie dzialo. Dostalam dawke 36gy srodpiersie i szyja.

Lekarze wrecz kazali sie myc. Ale nie bylam naznaczona flamastrem tylko tatuazami. Do konca zycia bede miala te czarne kropy. Brrrr.

sylvek1989

13.03.2014 01:43

Odpowiedz

O 22:14, dnia 2014-02-05 Tilia napisał(-a):

O 23:14, dnia 2014-02-03 sylvek1989 napisał(-a):

Dokladnie jak u Sylwka-cale naswietlania mylam sie normalnie, tzn delikatnym plynem i bez szorstkiej gabki. Nic sie nie dzialo. Dostalam dawke 36gy srodpiersie i szyja.

Lekarze wrecz kazali sie myc. Ale nie bylam naznaczona flamastrem tylko tatuazami. Do konca zycia bede miala te czarne kropy. Brrrr.

Ja mam tylko 4 małe kropki. Skończyłem radio w sierpniu przez cały czas normalnie się mylem itd. Miesiac pozniej nawet bylem bw hiszoanii tyle ze z koszulka ktora nie przepuszczala promieni UV. Dzisiaj jestem zdrowy i czuje sie swietnie. Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia :-)

ygonx

13.03.2014 09:59

Odpowiedz

z tymi kropkami to jakas paranoja, czemu to jest wogole praktykowane, przeciesz wystarczy markerem poznaczyc, pudrowac i nie szorowac tych miejsc, a co kilka naswietlen poprostu poprawic, oczywiscie poprawi technik :)

Teresa

08.09.2016 14:09

Odpowiedz

O 21:03, dnia 2007-10-13 Sztefka napisał(-a):

prosze żeby mi ktoś wytłumaczył dlaczego w trakcie i miesiąc po radio nie można się kąpać, ciekawi mnie to bo mnie za niedługo czeka radioterapia a ja kocham się pluskać :)

Minął tydzień jak jestem po 2-tygodniowym naświetlaniu głowy. i teraz zaczęły mi wypadać włosy. chciała bym umyć głowę i nie wiem czy już można.