Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy ziarnica zlosliwa mozna sie zarazic?

Autor: gosc • 04.05.2005 18:13 • 36 odpowiedzi

baldi

09.05.2005 10:12

Odpowiedz

2005-05-09 11:55... Zoisyte napisał(a):

Można próbować :)

heh, z UST mi to wyjales :)

moze komus sie rodzina powiekszy jak Tobie tutaj:

http://www.radiobartoszyce.pl/stopa/index.php?tekst=forum&akcja=rozwin&watek=190&#wpis10

;)

121277

09.05.2005 10:17

Odpowiedz

Trzeba trenować przez tydzień na okrągło całowanie i inne "rzeczy" z jakimś ZZ-iakiem :)

Przynajmniej on/ona skorzysta :)

No to korzysta, nie boi się i nie wymyśla.Co więcej - korzystanie nastraja pozytywnie, co wpływa korzystnie na ciało i ducha. O chorowaniu nie ma mowy:)

Prawda Misiu?;)

baldi

09.05.2005 10:25

Odpowiedz

2005-05-09 12:17... 121277 napisał(a):

Trzeba trenować przez tydzień na okrągło całowanie i inne "rzeczy" z jakimś ZZ-iakiem :)

korzystanie nastraja pozytywnie, co wpływa korzystnie na ciało i ducha. O chorowaniu nie ma mowy:)

POPIERAM ;) jak na razie nie choruję :>

to sie robi cos jak watek o brykaniu tutaj:

http://www.radiobartoszyce.pl/stopa/index.php?tekst=forum&akcja=rozwin&watek=156 ;)

Zoisyte

09.05.2005 10:27

Odpowiedz

2005-05-09 12:25... Baldi napisał(a):

2005-05-09 12:17... 121277 napisał(a):

korzystanie nastraja pozytywnie, co wpływa korzystnie na ciało i ducha. O chorowaniu nie ma mowy:)

POPIERAM ;) jak na razie nie choruję :>

to sie robi cos jak watek o brykaniu tutaj:

http://www.radiobartoszyce.pl/stopa/index.php?tekst=forum&akcja=rozwin&watek=156 ;)

Brykajmy, brykajmy :)

Mówcie mi Tygrysek :)

Asica

09.05.2005 12:26

Odpowiedz

2005-05-09 12:27... Zoisyte napisał(a):

Mówcie mi Tygrysek :)

Sprostowanie:> Moje wczesniejsze "brykanie" to nie jakies rozmnazanie :> ;) no,ale przez moje "brykanie" na pewno nie wyniknie zadne zarazanie;)

baldi

09.05.2005 16:35

Odpowiedz

2005-05-09 14:26... Asica napisał(a):

Sprostowanie:> Moje wczesniejsze "brykanie" to nie jakies rozmnazanie :> ;)

ja mysle, ze NIKT tutaj nie mial na mysli rozmnazania, Asiu ;) pure fun ;)

121277

09.05.2005 19:12

Odpowiedz

2005-05-09 18:35... Baldi napisał(a):

2005-05-09 14:26... Asica napisał(a):

Sprostowanie:> Moje wczesniejsze "brykanie" to nie jakies rozmnazanie :> ;)

Rozmnażanie na razie zeszło na plan dalszy:) Może kiedyś, w bliżej nieokreslonej przyszłości, jak szczęście dopisze.

Na razie ku zadowoleniu, szczęściu i zdrowotności:)

Asica

10.05.2005 04:24

Odpowiedz

2005-05-09 18:35... Baldi napisał(a):

No dobra.. widocznie za mocno biore do glowy te przekrecanie i brykanie;)

"pure fun"?:| a co to za nowe poliglotyczne wyrazenie?;) czyzby to po francusko-angielsku?;)

Zoisyte

16.05.2005 16:31

Odpowiedz
Niniejszym informuję iż sesja zarażania ziarnicą 121277 nie powiodła się :)
Dalej jest zdrowa :)

baldi

16.05.2005 16:50

Odpowiedz

2005-05-16 18:31... Zoisyte napisał(a):

Niniejszym informuję iż sesja zarażania ziarnicą 121277 nie powiodła się :) Dalej jest zdrowa :)

^^

sorry, ale ja lezalem pod stolem ze smiechu dobre 10 minut po przeczytaniu powyzszego ;)

elemes

01.06.2005 13:01

Odpowiedz
oj ludziska! na pewno mnie przeklniecie zaraz bo już drugi Was sie czepiam Was, ale kurde, kobieta pyta czy można się wirusem zarazić, a sami napisaliście na stronie że owszem można zarazić sie wirusem, który może (ale oczywiście nie musi) wywołać ziarnice....

(cytat:
Wirus Epstein - Barr (EBV)
Zakażenie wirusem EBV (NIE ziarnicą złośliwą!) jest możliwe drogą kropelkową, poprzez pocałunek, czy np. picie napojów z tej samej butelki. Pierwotna infekcja objawia się najczęściej u dorosłych jako mononukleoza zakaźna - czyli dominują objawy grypowe, osłabienie, gorączka, ale z występowaniem we krwi specyficznych komórek sugerujących zakażenie tym właśnie wirusem - komplet objawów mononukleozy zakaźnej. Zakażenie u dzieci jest zazwyczaj bezobjawowe. Wirus EBV ma zdolność zakażania limfocytów B. Pozostaje w organizmie i przy sprzyjających warunkach może spowodować powstanie i rozwój nowotworów układu chłonnego ziarnicy złośliwej i tzw. chłoniaków złośliwych nieziarniczych. Badania dowodzą, że wirus EBV wywołuje ok. 40% wszystkich zachorowań na ziarnicę. Dlaczego tak się dzieje - nie wiadomo.)

no i co?
dlaczego nie możecie normalnie odpowiedzieć kobiecie na pytanie, odpowiedź znacie i macie ją napisane na swojej stronie?

baldi

01.06.2005 13:11

Odpowiedz
dlatego, ze tytul watku brzmi:
"Czy ziarnica zlosliwa mozna sie zarazic?"

jesli ktos myli wirusa EBV z ZZ, inaczej formuluje temat watku, a inaczej pytanie w nim zawarte to jak mamy reagowac?

aga

01.06.2005 17:55

Odpowiedz

2005-06-01 15:11... Baldi napisał(a):

jesli ktos myli wirusa EBV z ZZ, inaczej formuluje temat watku, a inaczej pytanie w nim zawarte to jak mamy reagowac?

Właśnie tak, jak elemes. Nie każy zaglądający na tą stronę posiada taką wiedzę jak Wy. Trzeba wziąć też pod uwagę taką ewentualność, że jest to pierwsza (lub jedna z pierwszych) wizyta danej osoby na tej stronie i niekoniecznie, od razu, musiala przyswoić wszystkie informacje tu zawarte.

Mile byłaby widziana krótka, rzeczowa odpowiedź, która szybko zakończyłaby zbędne, moim zdaniem, naśmiewanie się z Gościa.

Rozumiem Waszą irytację, ale postarajcie się też zrozumieć osoby, które dopiero się zetknęły z ZZ. Dotyczy to osób chorujących ale też i ich bliskich, którzy po pierwszym szoku związanym z diagnozą, szukają informcji chorobie, o której może po raz pierwszy usłyszeli w gabinecie lekarskim.

Zoisyte

01.06.2005 18:37

Odpowiedz

2005-06-01 19:55... aga napisał(a):

2005-06-01 15:11... Baldi napisał(a):

Właśnie tak, jak elemes. Nie każy zaglądający na tą stronę posiada taką wiedzę jak Wy. Trzeba wziąć też pod uwagę taką ewentualność, że jest to pierwsza (lub jedna z pierwszych) wizyta danej osoby na tej stronie i niekoniecznie, od razu, musiala przyswoić wszystkie informacje tu zawarte.

Mile byłaby widziana krótka, rzeczowa odpowiedź, która szybko zakończyłaby zbędne, moim zdaniem, naśmiewanie się z Gościa.

Rozumiem Waszą irytację, ale postarajcie się też zrozumieć osoby, które dopiero się zetknęły z ZZ. Dotyczy to osób chorujących ale też i ich bliskich, którzy po pierwszym szoku związanym z diagnozą, szukają informcji chorobie, o której może po raz pierwszy usłyszeli w gabinecie lekarskim.

To wypadałoby zacząć od przeczytania wszystkiego na tej stronie, a potem zadawać pytania.

Jak to mówią informatycy RTFM ;)

(read the F***in manual)

elemes

02.06.2005 08:11

Odpowiedz

To wypadałoby zacząć od przeczytania wszystkiego na tej stronie, a potem zadawać pytania.

Jak to mówią informatycy RTFM ;)

(read the F***in manual)

ojeju, a ja uważam że jesteście conieco nieuprzejmi w tym momencie. sorry, ale tak to wygląda. na tej samej zasadzie możecie odpisać każdemu kto pyta "weź se kup książkę o tej chorobie i se poczytaj", no kurde !!!

baldi

02.06.2005 08:16

Odpowiedz

2005-06-02 10:11... elemes napisał(a):

ojeju, a ja uważam że jesteście conieco nieuprzejmi w tym momencie. sorry, ale tak to wygląda.

tak, jestesmy _ciutke_ nieuprzejmi. ale tylko ciutke. ktos nie szanuje nas - my nie szanujemy go.

na tej samej zasadzie możecie odpisać każdemu kto pyta "weź se kup książkę o tej chorobie i se poczytaj", no kurde !!!

nie.

ktos pyta na forum NA TEJ stronie o informacje, ktore sa _na tej_ wlasnie stronie. czyli albo nei czytal (mamy to zrobic za niego) albo nie czytal ze zrozumieniem (ale na to nic nie poradzimy niestety). to, ze my przytaczamy linki, cytaty w ktorych miejscach NA TEJ stronie to sie znajduje oznacza, ze poswiecamy swoj czas, ktory przedpisca mogl sam poswiecic.

Hela

02.06.2005 08:27

Odpowiedz

2005-06-02 10:11... elemes napisał(a):

ojeju, a ja uważam że jesteście conieco nieuprzejmi w tym momencie. sorry, ale tak to wygląda. na tej samej zasadzie możecie odpisać każdemu kto pyta "weź se kup książkę o tej chorobie i se poczytaj", no kurde !!!

OJEJU, A JA UWAZAM, ze jak sie komus nie chce czytac/myslec to od razu najlepiej wrzucic nowy watek o tytule zupelnie roznym od tego o co sie pyta, i jeszcze miec pretensje....i nie mow, ze ktos tu jest nieuprzejmy -bo zadnej/zadnego z nas nie znasz osobiscie!!!!

A odpowiedzi sa zawsze takie jak zadane pytania (przesledz pare watkow, pytania<->odpowiedzi i dopiero potem zarzucaj nam cos)...czy ktos tu kogos oklamal??? sama zz a wirus to rozne sprawy...poza tym pamietaj, ze osoba ktora zaczela ten watek ma stycznosc z chora na zz-wiec ja pytam CZEMU nie zapytala Jej????? nie chciala, bala sie, wstydzila sie-ok ROZUMIEM...zapytala nas i chyba wszystko zostalo wyjasnione???