Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pytanko w sprawie PC-ta

Autor: Łukasz • 20.09.2007 20:31 • 18 odpowiedzi

Łukasz

20.09.2007 20:31

Odpowiedz

Witam ponownie mam do was pewne pytanko. Ostatnio byłem na komisji do zasiłku pielęgnacyjnego i słyszałem tam na korytazu cos takiego że jesli sie ma umiarkowany stopien niepełnosprawnosci, to jakas instytucja funduje sprzet komputerowy. Nie wiem jak to jest moze ktos sie orietuje dodam ze sie ucze nadal.

baldi

20.09.2007 21:46

Odpowiedz

przejdz sie do lokalnego oddzialu PFRONu i zapytaj o mozliwosc dofinansowania.

gaia

21.09.2007 17:13

Odpowiedz
takie dofinasowanie do komputera w ramach programu "pegaz" mozesz uzyskac z pfronu raz na 5 lat.

www.pfron.org.pl

jeszcze w ramach "studenta" mozna otrzymac dofinnasowanie do nauki (czesne za uczelnie, podreczniki, dojazdy)

baldi

21.09.2007 17:20

Odpowiedz

O 19:13, dnia 2007-09-21 gaia napisał(-a):

w ramach "studenta"

zalezy w jakim wojewodztwie, u mnie (warminsko-mazurskie) gdy ja studiowalem pfron nie dostal pieniedzy na realizacje tego programu :/

Gaia

21.09.2007 17:28

Odpowiedz

:) a u nas sami sie prosza zebysmy pod koniec roku do jakiegos sanatorium jechali. widzisz, trzeba do wielkopolski sie przeprowadzic :)

olennn@gmail.com

21.09.2007 21:59

Odpowiedz
Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Mam wiec do was kilka pytań!

1.Mam znaczny stopień niepełnosprawności ale przyznany wtedy kiedy sie jeszcze a raczej juz nie uczyłam (byłam po maturze).
2.Po dwóch latach przerwy spowodowanej leczeniem zaczynam studia.
3.Zaczynam studia w Krakowie aktory oddalony jest od mojego miasta o ponad 600 km.

Czy mnie to dotyczy,czy dotyczy to tylko wtedy jeżeli niepełnosprawność wystąpiła w trakcie nauki? jeśli dotyczy to gdzie mam sie zgłosić i co mi może sie należec? Mam zgloscić sie do tego punktu w swoim mieście czy tam gdzie studiuje? Jak to wszystko wyglada?Widze ze niekotrzy sa tutaj poinformowani wiec prosze o wskazówki.

Asica

21.09.2007 22:22

Odpowiedz

O 19:13, dnia 2007-09-21 gaia napisał(-a):

www.pfron.org.pl

ewentualnie INFOLINIA: 0 800 533 335 - bezplatne polaczenie

jeszcze w ramach "studenta" mozna otrzymac dofinnasowanie do nauki (czesne za uczelnie, podreczniki, dojazdy)

O ILE:

1.dochod na czlonka rodziny nie przekracza 120% najnizszego wynagrodzenia krajowego brutto

2.w przypadku osob samodzielnie gospodarujacych - 150% najnizszego wynagrodzenia krajowego brutto

Kwoty owe sa liczone na podstawie danych z 3ech OSTATNICH m-cy, zaswiadczenia sa wystawiane przez zaklad/zaklady pracy. (W ODROZNIENIU od wnioskow na stypendium socjalne gdzie potrzebne sa orzeczenia o dochodach z poprzedniego roku, wystawione przez Urzad Skarbowy)

ewelka

22.09.2007 15:23

Odpowiedz
wnioski o dofinansowanie do kompa składa sie do ktoregos lutego wiec w tym roku juz nie ma szans, trzeba poczekac jeszcze pare miesiecy na nowy rok

Asica

22.09.2007 20:36

Odpowiedz

O 23:59, dnia 2007-09-21 olennn@gmail.com napisał(-a):

Czy mnie to dotyczy,czy dotyczy to tylko wtedy jeżeli niepełnosprawność wystąpiła w trakcie nauki?

Jesli masz WAZNE orzeczenie,a z Twej wypowiedzi wynika,ze masz:

O 23:59, dnia 2007-09-21 olennn@gmail.com napisał(-a):

1.

Mam znaczny stopień niepełnosprawności

ale przyznany wtedy kiedy sie jeszcze a raczej juz nie uczyłam (byłam po maturze).

to mozesz sie ubiegac o dofinansowanie z PFRON-u w ramach programu Student. NIE JEST WAZNE kiedy to orzeczanie Tobie przyznano,ma byc WAZNE.

jeśli dotyczy to gdzie mam sie zgłosić

Do oddzialu PFRONu masz sie zglosic.

co mi może sie należec?

Gaia juz przeciez napisala co mozna dostac w ramach Studenta :|

1.PFRON pokrywa koszty nauki,o ile sa to studia odplatne

2.Koszty podrecznikow

3.Dojazdy na uczelnie

*Wnioski o dofinansowanie sklada sie co semestr.TERAZ jest termin do 10tego pazdziernika. Maksymalna kwota jaka mozna dostac na semestr to pieciokrotnosc najnizszej krajowej brutto.

Mam zgloscić sie do tego punktu w swoim mieście czy tam gdzie studiuje?

IMO w swoim miescie powinnas sie zglosic..

3.Zaczynam studia w Krakowie aktory oddalony jest od mojego miasta o ponad 600 km.

Pamietaj,zeby na studiach zlozyc wniosek o stypendium SPECJALNE dla osob niepelnosprawnych..Przy Twoim stopniu powinnas dostawac jakos 200-250zeta m-cznie :-)

Krakow fajne miasto :-) Z ciekawosci, jaka uczelnia?:)

ewelka

22.09.2007 21:19

Odpowiedz

O 22:36, dnia 2007-09-22 Asica napisał(-a):

2.Koszty podrecznikow

3.Dojazdy na uczelnie

to ja jeszcze dodam:

4. koszty zakwaterowania

5. obiady na stolowce

niezla liste stworzymy tego dofinansowania wspolnie

Asica

22.09.2007 21:43

Odpowiedz

O 23:19, dnia 2007-09-22 Ewelka napisał(-a):

O 22:36, dnia 2007-09-22 Asica napisał(-a):

2.Koszty podrecznikow

3.Dojazdy na uczelnie

to ja jeszcze dodam:

4. koszty zakwaterowania

5. obiady na stolowce

Koszty zakwaterowania sie zgodze,ale z obiadami na stolowce to bym polemizowala :) bo w regulaminie programu o tym nie ma:

"V. Formy i zakres pomocy udzielanej w ramach programu

1. Przyznane w ramach programu dofinansowanie, może obejmować w szczególności następujące koszty:

1) opłaty za naukę, z tym że w przypadku studentów, o których mowa w rozdziale II pkt 1 programu, studiujących równocześnie na kilku kierunkach studiów, dofinansowanie może obejmować sumę opłat za naukę na poszczególnych kierunkach,

2) zakwaterowania (w przypadku nauki poza miejscem stałego zamieszkania),

3) dojazdów,

4) uczestnictwa w zajęciach mających na celu podniesienie sprawności fizycznej lub psychicznej,

5) zakupu przedmiotów ułatwiających lub umożliwiających naukę, w tym komputerowych programów edukacyjnych,

6) wyjazdów organizowanych w ramach zajęć szkolnych,"

ewelka

23.09.2007 13:47

Odpowiedz

O 23:43, dnia 2007-09-22 Asica napisał(-a):

Koszty zakwaterowania sie zgodze,ale z obiadami na stolowce to bym polemizowala :) bo w regulaminie programu o tym nie ma

W regulaminie sa tylko przykladowe koszty. Skladalam pare dni temu wniosek i pani spytala czy jem na stolowce bo tez mozna wpisac, no ale nie jem bo stolowka upadla...

A w przypadku kolezanki,ktora o to zapytala,lepiej bedzie jak sie uda do miejscowego PFRONu,a zlozy wszystkie papiery w miejscu studiowania

ewelka

23.09.2007 14:07

Odpowiedz

Widze,ze juz CHYBA korzystalas z tego,wiec mam pytanko: To prawda,ze przyznana kase na Twoje konto przelewaja?? Bo jesli ta informacja jest prawdziwa,to IMO nie ma znaczenia gdzie sie zlozy takie wnioski,bo to Ty pozniej rozporzadzasz ta kasa...

Tak, na konto przelewaja, ale czemu jest taki wymog ze wnioski sklada sie z miejscu studiowania to nie mam pojecia.

Cytat ze strony PFRONu:

"Wnioski o przyznanie dofinansowania składane są w Oddziałach PFRON właściwych terytorialnie dla siedziby placówki, w której rozpoczyna lub kontynuuje naukę wnioskodawca(..."

Asica

24.09.2007 13:38

Odpowiedz

O 15:47, dnia 2007-09-23 Ewelka napisał(-a):

Koszty zakwaterowania sie zgodze,ale z obiadami na stolowce to bym polemizowala :) bo w regulaminie programu o tym nie ma

W regulaminie sa tylko przykladowe koszty. Skladalam pare dni temu wniosek i pani spytala czy jem na stolowce bo tez mozna wpisac, no ale nie jem bo stolowka upadla...

Eeeeeeeeee,mniemam,ze zaswiadczenie ze stolowki/uczelni jakies byloby potrzebne..Troszke to bez sensu,bo przeciez wiadomo,ze pomimo,ze nie ma stolowki to musisz gdzies i cos jesc;>

Podejrzewam,ze "Twoj" PFRON chcial Ci wcisnac jak najwiecej,bo moze limitu na ten rok nie wyczerpal. A zasady sa takie,ze jesli mniej wydadza kasy przyznanej to w przyszlym roku mniej dostana na TAKOWY cel

ewelka

24.09.2007 17:48

Odpowiedz

O 15:38, dnia 2007-09-24 Asica napisał(-a):

Podejrzewam,ze "Twoj" PFRON chcial Ci wcisnac jak najwiecej,bo moze limitu na ten rok nie wyczerpal. A zasady sa takie,ze jesli mniej wydadza kasy przyznanej to w przyszlym roku mniej dostana na TAKOWY cel

Asica

24.09.2007 20:10

Odpowiedz

O 19:48, dnia 2007-09-24 Ewelka napisał(-a):

O 15:38, dnia 2007-09-24 Asica napisał(-a):

i tu sie nie zgodze bo jezeli wniosek zlozy w pazdzierniku to zaswiadczenie musi obejmowac wrzesien, wyraznie pisze ze za trzy ostatnie miesiace poprzedzajace miesiac w ktorym jest skladamy wniosek.

Wlasnie tu sie wykluczja dwie sprawy:

Tak jak piszesz zaswiadczenie ma byc za 3 last m-ce, ale na zaswiadczeniu WYRAZNIE jest napisane,ze wazne jest ono 14dni od daty wystawienia :|

Mam nadzieje,ze w odroznieniu od Ciebie w PFRONie sie zgodza po mojej mysli ;> bo jak nie to bede miala problem :/ bo wczesniej niz po 10tym mi nie wystawia zaswiadczenia w robocie za wrzesien :/

Skoro skladalas juz TAKOWY wniosek to moze doradzisz na ile mozna okreslic kwote na podreczniki?:) Ewentualnie jaka "kwote podrecznikowa" PFRON akceptuje?;)

Sluze radą :) ja wpisalam 500 zl, tzn pani mi tak doradzila bo tez nie wiedzialam ile wpisac zeby na glupka nie wypasc

ewelka

25.09.2007 14:46

Odpowiedz

O 22:10, dnia 2007-09-24 Asica napisał(-a):

Mam nadzieje,ze w odroznieniu od Ciebie w PFRONie sie zgodza po mojej mysli ;> bo jak nie to bede miala problem :/ bo wczesniej niz po 10tym mi nie wystawia zaswiadczenia w robocie za wrzesien :/

to masz jeszcze szanse zdarzyc do konca wrzesnia to zalatwic, zawsze mozna wyslac poczta papiery a jak nie to zycze powodzenia w trafieniu na fajna i ugodowa pania w PFRONie

niezle

Asica

25.09.2007 19:40

Odpowiedz

O 16:46, dnia 2007-09-25 ewelka napisał(-a):

to masz jeszcze szanse zdarzyc do konca wrzesnia to zalatwic, zawsze mozna wyslac poczta papiery a jak nie to zycze powodzenia w trafieniu na fajna i ugodowa pania w PFRONie

No nie za bardzo mam szanse zdazyc :/ Za kierunek jeden w sumie MOZE moglabym juz zlozyc,ale ten akurat to maly pryszcz jesli chodzi o czesne, ktore pozostalo mi do oplacenia.. Zaczynam nowy kierunek w tym roku i pani w dziekanacie (gdy dowozilam reszte dokumentow) powiedziala mi,ze zaswiadczenie,ze u nich studiuje (jest to inna uczelnia) moge dostac dopiero 1go pazdziernika :/

Jakby co to zycie juz nauczylo mnie tupac nóżka ;) wiec se potupie machajac zaswiadczeniem i wskazujac paluszkiem na info o 14sto dniowej waznosci papierka ;>

dwa kierunki=dwa razy tyle ksiazek=dwa razy tyle pieniazkow

ewelka

26.09.2007 07:04

Odpowiedz

O 21:40, dnia 2007-09-25 Asica napisał(-a):

Zaczynam nowy kierunek w tym roku i pani w dziekanacie (gdy dowozilam reszte dokumentow) powiedziala mi,ze zaswiadczenie,ze u nich studiuje (jest to inna uczelnia) moge dostac dopiero 1go pazdziernika :/

No to ja Ci pomoge rozwiazac ten problem:) Zaswiadczenie z uczelni mozesz doniesc pozniej. Z tym akurat nie ma zadnego problemu. Ja jestem jeszcze w trakcie sesji i pani w dziekanacie tez powiedziala ze nie moze dac mi zaswiadczenia na nowy rok akadmicki bo nie wiadomo czy bede dalej studentka (ona chyba zaklada ze nie pozdaje zaleglych egzaminow, hehe ). No ale PFRON zgadza sie na donoszenie pewnych zaswiadczen pozniej, nawet pozwolili mi doniesc to po 10 pazdziernika, bo do tego czasu na bank nie zdaze zdac wszystkiego.