2005-05-07 23:40... pirat napisał(a):
wlasnie czy moga sie zmniejszac i zwiekszac, to mnie tez interesuje....
Zwiekszac i zmniejszac?Nie wiem na pewno,ale byc moze tak..
U mnie to byla historia typu"pojawia sie i znika"W czerwcu 2002 mialam biopsje na wezly powiekszone w okolicach tarczycy.Usg wykonane kilka dni wczesniej wykazalo,ze jest tam juz jakis guzek..Wg lekary przeprowadzajacej biopsje:"To nie jest nic powaznego..Moze,ale nie musi pani udac sie do endokrynologa..Wskazany dla pani jest dlugi pobyt nad morzem.." Nie chce nikogo tu oceniac,ale wydaje mi sie,ze wowczas diagnoza zostala wykonana nierzetelnie,choc badania robilam prywatnie..Dodam tylko,ze juz przed i podczas tego badania mialam objawy typu:nocne poty,chudniecie i poalkoholowe bole wezlow chlonnych.Nocne poty TEZ pojawialy sie i zanikaly,bole wezlow chlonnych pojawily sie w pewnym okresie i pozniej TEZ sobie zniknely..Przy wykonywaniu biopsji w czerwcu 2002 nikt mnie o takie objawy nie pytal,wiec nie zdawalam sobie sprawy co one moga znaczyc..Pojawiajace sie i znikajace nocne poty tlumaczylam sobie jako senne koszmary,a poalkoholowe bole wezlow chlonnych jako alergie na alkohol..i majac lekarskie zapewnienie,ze"to nie jest nic powaznego"dalej prowadzilam "beztroskie,mlode zycie"..Pozniej jakos wezly w okolicach tarczycy zanikly(a wczesniej byly bardzo mocno powiekszone) i wywalilo mi "kule" z prawej strony szyji..W marcu 2003roku zglaszam sie z tym do tej samej lekary i o dziwo od razu padaja pytania o nocne poty,chudniecie itp..Dziwny strach w oczach lekary,na drugi dzien wyniki..Przy odbieraniu wynikow pada lacinska ,(nic mi nie mowiaca), nazwa..zapewnienie,ze "to nic powaznego,bo wiele mlodych osob na to choruje..a poza tym trzeba pobrac wezel do badania,bo biopsja nie daje pewnej diagnozy"..wiec godzinke pozniej laduje w onkolgu na "szybko i sprawnie zorganizowanym" przez lekare od biopsji (dziwne,ze tak sie przejela, nie?;))spotkaniu z chirurgiem ..Tu beztroska mlodosci pekla jak banka mydlana..
Metoda dedukcji dochodze do wniosku,ze skoro u mnie bylo"pojawia sie i znika",to u kogos innego moze,ale nie musi,byc"zmniejsza sie i zwieksza"..ale moge sie mylic,bo nie jestem lekarzem;)