Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

c.d.

Autor: geniaEugenia • 07.09.2007 20:26 • 6 odpowiedzi

geniaEugenia

07.09.2007 20:26

Odpowiedz
kochani, otoz wlasnie am pytanko... Co sadzicie na temat kapsaicyny? Czy wiadomo jest wam cos na temat tej organicznej substancji chemicznej? Moze ktos pomysli, ze zwariowalam, ale wlasnie domowym sposobem produkuje rzekomy lek, ktory zabija komorki rakowe, atakuje ich mitochondria. Podobno lek z kapsaicyna jest juz stosowany w stanach, ale oczywiscie metoda jest bardzo droga. No wiec siedze sobie teraz w masce i rekawiczkach (bo skore mi lekko to cholerstwo popalilo) i kroje papryczki chilli, bo wlasnie w paprykach jest kapsaicyna. Nie wiem czy dobrze robie, a wrecz sie boje, ale kurna chce sprobowac podac to mojemu chlopakowi. On juz jest po 3 wlewach. Dostalam przepis od faceta, ktory tym sposobem uratowal zone z rakiem mozgu. To on wyprodukowal to pierwszy i podeslal mi przepis. Podobno powinno sie pic ekstrakt z papryczek zalanych wczesniej oliwa z oliwy i odstawiona na 14 dni zeby sie ten zwiazek wytracil. Powiedzcie ludziska czy juz postradalam zmysly czy wy tez byscie sprobowali? poczytajcie w necie o kapsaicynie, nie ma informacji wiele, bo wszedzie tylko pisza o odkryciu naukowcow z Nothingam University i to wszystko, taka lakoniczna informacja. Nie wiem czy nie zaszkodze tym mojemu chlopakowi, bo wyobrazam sibie, ze ten ekstrakt bedzie ostry i jak zniosa to jego blony sluzowe, kurka boje sie tego

marysia kotvica

07.09.2007 20:36

Odpowiedz
po pierwsze - nie wszystko co ze stanów to złoto

leszek

08.09.2007 13:33

Odpowiedz
To jest cytat ,,Amerykańscy naukowcy w magazynie "Cancer Research" z marca 2006 roku ogłosili, iż kapsaicyna może hamować rozwój raka, na skutek stymulowania zaprogramowanego obumierania komórek. Śmierć komórek sprzyja naturalnej odnowie, stare komórki obumierają, a na ich miejscu powstają nowe. W przypadku komórek rakowych proces ten jest zakłócony, stare komórki nie obumierają i narasta tumor. Geny odpowiedzialne za obumieranie komórek nie są aktywne. W przypadku raka prostaty, dzięki kapsaicynie geny te, mogą być uaktywnione - uważają naukowcy z Centrum Medycznego Cedar-Sinai Uniwersytetu Kalifornijskiego. Kapsaicyna wyhamowuje także wzrost komórek rakowych, zakłócając działanie określonych receptorów. W doświadczeniu przeprowadzonym na myszach, udało się zredukować rozrost komórek rakowych o 80%. W przeliczeniu na mężczyznę o wadze 100 kg, dawka kapsaicyny podawana 3 razy w tygodniu, powinna wynosić ok. 400 mg, co odpowiada 3-8 paprykom Habanero. Pomimo, iż w laboratorium eksperyment ten udał się także na ludzkich komórkach rakowych, nie powinno stosować się tej terapii bez konsultacji z lekarzem. ,,

Ostatnie zdanie jest najważniejsze ,zanim coś zrobisz kosultacja z lekarzem.

radek

11.02.2011 11:44

Odpowiedz

O 15:33, dnia 2007-09-08 leszek napisał(-a):

To jest cytat ,,Amerykańscy naukowcy w magazynie "Cancer Research" z marca 2006 roku ogłosili, iż kapsaicyna może hamować rozwój raka,

Czy macie jakieś nowe informacje lub własne doświadczenia w tym temacie??

Kapsaicyną zainteresowałem się po rozmowie ze starszą Panią w klinice, która twierdziła że pomaga ale należy stosować ją dopiero po remisji, gdyż może to zaburzać lekarzom obraz leczenia...

nowa

11.02.2011 20:13

Odpowiedz

witam wszystkich, czy mogłabyś podać coś więcej, jakiś sposób wykonania i dawkowania, bo byłabym zainteresowana w tym temacie,uwielbiam papryczki, a aktualnie jestem w remisji, więc chyba mogę bezkarnie przetestować na sobie....

radek

15.02.2011 13:05

Odpowiedz
przepis jest tu

http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_kapsaicyna_leczy_raka.html.

oraz tu:
http://www.nadzieja-glejak.pun.pl/viewtopic.php?pid=3781

ja jednak do takich internetowych przepisów podchodzę z ostrożnością i dlatego pytałem się czy ktoś ma jakieś doświadczenia

baldi

15.02.2011 13:53

Odpowiedz

przeczytałem pierwszy link i nie chcę nawet myśleć, że ludzie w takie rzeczy wierzą, że to pomaga..