Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Wyniki Usg + Morfologia

Autor: B. S. • 04.09.2007 19:42 • 5 odpowiedzi

B. S.

04.09.2007 19:42

Odpowiedz

Pojawił mi się na szyi powiększony węzeł chłonny, po drugiej stronie kilka. Wybrałem się do pediatry ok. 10 dni temu(mam 15 lat) - tak się zdarza, rośniesz, może być jakaś infekcja, ale na wszelki wypadek zleciła USG. Na USG - powiększone węzły chłonne, silnie hypoechogenne, prawie okrągłe. Po lewej stronie pojedynczy węzeł o średnicy 13,1mm, po prawej kilka węzłów o średnicy 16-22mm. Wszystkie organy w jamie brzusznej w normie. Podejrzenie choroby rozrostowej - konieczna dalsza diagnostyka, wykonanie zdjęcia rtg klatki piersiowej. Lekarz, która wykonywała badanie zadzwoniła do mamy i mówi żeby kłaść od razu do szpitala. Mama przypomniała sobie, że ta sama pani doktor znalazła jej raka pod kolanem, którego nie było, parę lat wcześniej. Zadzwoniła [mama] do onkologa, ten kazał wykonać morfologię. Prawie wszystko w normie, OB 13 (norma wpisano <12) CRP 1,8 (norma 0-0,5, choć w internecie piszą że do 1). Onkolog stwierdził żeby przez 10 dni obserwować czy jest gorączka (nie ma), poty nocne (nie ma). Powiedział że wyższe OB i CRP nie wskazuje na nowotwór, tylko w takim stopniu na jakieś zapalenie. Co o tym sądzicie? Czy mam się denerwować?

kasiaczekb

05.09.2007 05:16

Odpowiedz

O 21:42, dnia 2007-09-04 B. S. napisał(-a):

Pojawił mi się na szyi powiększony węzeł chłonny, po drugiej stronie kilka. Wybrałem się do pediatry ok. 10 dni temu(mam 15 lat) - tak się zdarza, rośniesz, może być jakaś infekcja, ale na wszelki wypadek zleciła USG. Na USG - powiększone węzły chłonne, silnie hypoechogenne, prawie okrągłe. Po lewej stronie pojedynczy węzeł o średnicy 13,1mm, po prawej kilka węzłów o średnicy 16-22mm. Wszystkie organy w jamie brzusznej w normie. Podejrzenie choroby rozrostowej - konieczna dalsza diagnostyka, wykonanie zdjęcia rtg klatki piersiowej. Lekarz, która wykonywała badanie zadzwoniła do mamy i mówi żeby kłaść od razu do szpitala. Mama przypomniała sobie, że ta sama pani doktor znalazła jej raka pod kolanem, którego nie było, parę lat wcześniej. Zadzwoniła [mama] do onkologa, ten kazał wykonać morfologię. Prawie wszystko w normie, OB 13 (norma wpisano <12) CRP 1,8 (norma 0-0,5, choć w internecie piszą że do 1). Onkolog stwierdził żeby przez 10 dni obserwować czy jest gorączka (nie ma), poty nocne (nie ma). Powiedział że wyższe OB i CRP nie wskazuje na nowotwór, tylko w takim stopniu na jakieś zapalenie. Co o tym sądzicie? Czy mam się denerwować?

Witam ja nie miałam żadnych objawów choroby rozrostowej. Wszystkie wyniki były w normie. A "wyhodowałam" sobie m.in.

guza w śródpiersiu o średnicy 10 cm.

Karola

05.09.2007 08:55

Odpowiedz
Kochana - na coś wskazują te mm powiększonych węzłów, prawda???
to jest objaw choroby - teraz należy znależć jej źródło!
moja porada oparta o doświadczenie - lecz się, to lekarz postawi Ci diagnozę, pod warunkiem, że będziesz do niego chodziła, piszesz, że mama ma nieprawdziwe doswiadczenie z tym lekarzem - trzeba pamiętać, że każdy organizm jest inny, tajemniczy i skomplikowany...
sama jestem po zz i nie miałam żadnych jej objawów poza ogólnym osłabieniem i psychicznym niepokojem, że coś jest ze mną nie tak, jak być powiinno, nie chcę Ci wmawiać ziarnicy, ale - zbadaj się!!!
pozdrawiam
Karola

B.S.

05.09.2007 16:10

Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź, choć jestem chłopakiem nie dziewczyną, ale spoko.

Zobaczymy co lekarz powie po dziesięciodniowej obserwacji.

B.S.

06.09.2007 17:50

Odpowiedz
Moja mama się nieco niepokoi, więc onkolog skierował na pobranie węzła do badań. Będzie przeprowadzone w Klinice Hematologii i Onkologii przy Banacha w Warszawie.

Czy to dobry szpital?

wuuu

08.09.2007 19:32

Odpowiedz

O 19:50, dnia 2007-09-06 B.S. napisał(-a):

Moja mama się nieco niepokoi, więc onkolog skierował na pobranie węzła do badań. Będzie przeprowadzone w Klinice Hematologii i Onkologii przy Banacha w Warszawie.

Czy to dobry szpital?

kurczę, twoje objawy są identyczne do moich. miałem usg w piątek i wykazało powiększone węzły w pachwinach. jeden 15 mm, drugi aż 26 mm. morfologie mam w poniedziałek rano, potem wizyta u rodzinnego, który ma zdecydować czy robić biopsje czy od razu cały węzeł wyciąć... mam nadzieję, że to nic poważnego...