Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

zasiłek chorobowy/renta

Autor: grażka • 28.08.2007 19:32 • 11 odpowiedzi

grażka

28.08.2007 19:32

Odpowiedz

Witam mam prośbę, pytanie. Moj mąż jest od maja br. na chorobowym L-4 a dopiero dostał pierwszą chemię z ośmiu, jak wygląda sprawa chorobowego czy np. może wrocić do pracy w trakcie leczenia, czy po wykorzystaniu chorobowego 6 m-cy ma starać sie o rentę. Z gory dziękuję pozdrawiam wszystkich, jestem tu nowa więc nie bardzo orientuję się jak działa forum, mam wiele pytań.

Kowal83

28.08.2007 20:00

Odpowiedz

Ja polecem swiadczenie rehabilitacyjne. Jest tego sporo bo 90% przez pierwsze trzy miesiace a pozniej 70 pensji. Tylko problem w tym ze pracodawca musi sie na to zgodzic. Przynajnmiej u mnie tak bylo. To szef wysylal wniosek do zusu.

Dorota2681

28.08.2007 20:50

Odpowiedz

O 22:00, dnia 2007-08-28 Kowal83 napisał(-a):

Ja polecem swiadczenie rehabilitacyjne. Jest tego sporo bo 90% przez pierwsze trzy miesiace a pozniej 70 pensji. Tylko problem w tym ze pracodawca musi sie na to zgodzic. Przynajnmiej u mnie tak bylo. To szef wysylal wniosek do zusu.

ja tez polecam gdy ktos jest nieletni to nalezy sie swiadczenia pielegnacyjne ja pobieram na syna juz 2 rok i teraz w listopadzie mamy komisje na przyznanie orzeczenia martwie sie czy dostaniemy minelojuz 2 lata od chemioterapi teraz jest lepiej chociaz boje sie tej choroby niewiem co bedzie jutro a moj syn ma zaledwie 8 lat i walczymy z ziarnica zlosliwa powiedzcie mi czy komisja powinna nam jeszcze przyznac swiadczenia pielegnacyjne???

munia

29.08.2007 07:07

Odpowiedz

O 21:32, dnia 2007-08-28 grażka napisał(-a):

Witam mam prośbę, pytanie. Moj mąż jest od maja br. na chorobowym L-4 a dopiero dostał pierwszą chemię z ośmiu, jak wygląda sprawa chorobowego czy np. może wrocić do pracy w trakcie leczenia, czy po wykorzystaniu chorobowego 6 m-cy ma starać sie o rentę. Z gory dziękuję pozdrawiam wszystkich, jestem tu nowa więc nie bardzo orientuję się jak działa forum, mam wiele pytań.

Na zwolnieniu lekarskim mozna być nie przrwanie 182 dni później trzeba wystąpić do ZUS z wnioskiem o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego, lekarz orzecznik z ZUS wyda decyzję o długości tego świadczenia - może być do roku.Wniosek dostaniesz w ZUS trzeba złożyć na conajmniej miesiąc przed ostatnim dniem zwolnienia bo długo rozpatrują.

munia

29.08.2007 07:15

Odpowiedz

O 22:00, dnia 2007-08-28 Kowal83 napisał(-a):

Masz dobrego szefa chciał ci pomóc. Pracodawca wcale nie musi wyrażać zgody, to Ci się należy zgodnie z ustawą.

agatazz

29.08.2007 11:01

Odpowiedz

Witam.....ja powiem szczerze tylko 3 miesiace bylam na L-4 jak barlam chemie..a tak to pracowalam..no zalezy tez jaka prace maz wykonuje..mnie jakos sie udawalo i dawalam rade...> O 21:32, dnia 2007-08-28 grażka napisał(-a):

Robi

29.08.2007 11:13

Odpowiedz

Nalezy jeszcze dodać że świadczenie rehabilitacyjne wydawane jest na 12 miesięcy. Lekarz orzecznik ZUS może najpierw dać na krótszy termin niż 12 miesięcy ale później i tak wyrówna jeśli jest taka potrzeba. Następnie możesz przejść na rente albo wrócić do pracy na dwa miesiące i znów ubiegać sie o świadczenie rehabilitacyjne. Pozdrawiam

Kowal83

29.08.2007 11:17

Odpowiedz

A ja ma jeszcze jedno pytanie. Mi przyznano swiadczenie rehabilitacyjne na pol rok tj do 10 grudnia. Czy jak mi sie skonczy a bede musial jeszcze z choroba walczyc to czy jest mozliwosc przedluzenia tego swiadczenia do pelnego roku?

grażka

29.08.2007 17:25

Odpowiedz

Bardzo dziekuję wszystkim za informację, pozdrawiam

O 13:13, dnia 2007-08-29 Robi napisał(-a):

Nalezy jeszcze dodać że świadczenie rehabilitacyjne wydawane jest na 12 miesięcy. Lekarz orzecznik ZUS może najpierw dać na krótszy termin niż 12 miesięcy ale później i tak wyrówna jeśli jest taka potrzeba. Następnie możesz przejść na rente albo wrócić do pracy na dwa miesiące i znów ubiegać sie o świadczenie rehabilitacyjne. Pozdrawiam

mamamichała

05.09.2007 21:21

Odpowiedz

ja tez polecam gdy ktos jest nieletni to nalezy sie swiadczenia pielegnacyjne ja pobieram na syna juz 2 rok i teraz w listopadzie mamy komisje na przyznanie orzeczenia martwie sie czy dostaniemy minelojuz 2 lata od chemioterapi teraz jest lepiej chociaz boje sie tej choroby niewiem co bedzie jutro a moj syn ma zaledwie 8 lat i walczymy z ziarnica zlosliwa powiedzcie mi czy komisja powinna nam jeszcze przyznac swiadczenia pielegnacyjne???

Witaj. Dopiero dziś znalazłam informacje czy po zakończeniu leczenia należy się zasiłek pielęgnacyjny i jak długo od zakończeniu leczenia? odp. to 5 lat. Zobacz na poniższy link

http://www.idn.org.pl/tzchm/prawo/index.html#pielegnacyjny

Pozrawiam Aga

p.s CZy też Swiadczenie pielęgnacyjne ?- to cóż nie wiem

angie5

06.09.2007 08:28

Odpowiedz

O 13:17, dnia 2007-08-29 Kowal83 napisał(-a):

A ja ma jeszcze jedno pytanie. Mi przyznano swiadczenie rehabilitacyjne na pol rok tj do 10 grudnia. Czy jak mi sie skonczy a bede musial jeszcze z choroba walczyc to czy jest mozliwosc przedluzenia tego swiadczenia do pelnego roku?

oczywiscie, tak było również w moim przypadku,najpierw dali mi na 6m-cy,nastepnie na kolejne 6m-cy.W listopadzie kończy mi się śiadczenie i będę starała się o rentę

basia

11.09.2007 07:48

Odpowiedz

O 21:32, dnia 2007-08-28 grażka napisał(-a):

Witam mam prośbę, pytanie. Moj mąż jest od maja br. na chorobowym L-4 a dopiero dostał pierwszą chemię z ośmiu, jak wygląda sprawa chorobowego czy np. może wrocić do pracy w trakcie leczenia,

może wrócić do pracy jeśli lekarz prowadzący nie da mu zwolnienia chorobowego na cały okres leczenia..

czy po wykorzystaniu chorobowego 6 m-cy ma starać sie o rentę.

o rentę już możecie sie starać z tytułu pogorszenia stanu zdrowia (ja złożyłam wniosek tuz po diagnozie, jeszcze przed pierwszą chemią)

Z gory dziękuję pozdrawiam wszystkich, jestem tu nowa więc nie bardzo orientuję się jak działa forum, mam wiele pytań.