Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

witaminy, suplementy

Autor: małgo • 08.05.2005 10:26 • 25 odpowiedzi

małgo

08.05.2005 10:26

Odpowiedz
Zazywacie jakies preparaty witaminowe, suplementy?Pytam bo zdania na temat stosowania sztucznych witamin sa wsrod lekarzy podzielone , spotkałam sie ze sprzecznymi opiniami, jedni kategorycznie zabraniają twierdzac ze dokarmiamy w ten sposob komorki nowotworowe inni zas namawiają ze wzgędu na np wyjałowienie po chemioterapii...

121277

08.05.2005 10:37

Odpowiedz

2005-05-08 12:26... małgo napisał(a):

Zazywacie jakies preparaty witaminowe, suplementy?Pytam bo zdania na temat stosowania sztucznych witamin sa wsrod lekarzy podzielone , spotkałam sie ze sprzecznymi opiniami, jedni kategorycznie zabraniają twierdzac ze dokarmiamy w ten sposob komorki nowotworowe inni zas namawiają ze wzgędu na np wyjałowienie po chemioterapii...

Misiek dodatkowych witaminek nie brał. Zmuszałam go tylko do picia soczków. W połowie chemioterapii brał suplementy diety, które miały pomóc oczyscic orgnizm z toksycznych związków, jakies oleje z rokitnika (osłonowo na przewód pokarmowy) i ine, głównie firmy "Labolatoria natury". Zanim jednak zaczął cos brać, zawsze pytał lekarki, czy słyszała o danym środku i czy mozna go stosować w trakcie leczenia chemioterapią.

Nie wiem jak byłoby, gdyby nie brał nic, ale przez całe leczenie Misiekmiał dobre wyniki badań krwi i w miarę szybko dochodził do siebie po kolejnych wlewach.

Pozdrawiam.

Wiola

Asica

08.05.2005 11:58

Odpowiedz

2005-05-08 12:37... 121277 napisał(a):

Misiek dodatkowych witaminek nie brał. Zmuszałam go tylko do picia soczków.

Popieram,popieram soczki..Ja po leczeniu mam problemy z krazeniem,dretwieja mi z zimna paluchy u lapek:/czasem to az do bolu..nawet w srodku lata ,to sie zdarza..Jest jednak troszke lepiej gdy codziennie pijam "mamuskowej roboty"soczek buraczano-marchwiowy:)Od kilku dni brakuje soczka,bo do mamy daleko:( no i efekty sa - wczoraj lapki z zimna zdretwialy:/ Mamo soczku!!!!!

Przy chemii pijałam soczek z grejpfruta,bo oczyszcza organizm..Ja tam stawiam na nature,a nie na sztuczne dopelniacze..ale to kazdy jak woli i uwaza..

Asica

08.05.2005 12:04

Odpowiedz

2005-05-08 13:58... Asica napisał(a):

Ja po leczeniu mam problemy z krazeniem,dretwieja mi z zimna paluchy u lapek:/czasem to az do bolu..nawet w srodku lata ,to sie zdarza..

Post do swego posta;)ale to nic..

Dodam tylko jeszcze,ze na dretwienie,sinienie a czasem bledniecie paluchow mialam robiona kapilaroskopie,ale lekara diagnozujaca stwierdzila,ze"zmiany kapilarne sa niewielkie i nie nadaja sie do leczenia":|

"kochana polska sluzba zdrowia";)

Gosia

08.05.2005 12:46

Odpowiedz

2005-05-08 12:26... małgo napisał(a):

Zazywacie jakies preparaty witaminowe, suplementy?

Mój onkolog twierdzi, że teraz nie powinnam brać żadnych dodatkowych witamin. Więc nie biorę. Tylko jak miałam radioterapię to brałam Ekomer. Pozdrawiam.

Aisak

08.05.2005 13:24

Odpowiedz

Od początku leczenia, oprócz picia soku z marchwi, brałam Ecomer i witaminki, zwłaszcza E. Teraz jestem pół roku w remisji i nadal biorę lek na bazie oleju z wątroby rekina, ale znalazłam 2 miesiące temu tańszy odpowiednik o nazwie Iskial. Polecam!

baldi

08.05.2005 13:46

Odpowiedz
ja, zeby zrownowazyc Wasze posty o naturalnych witaminkach napisze co ja bralem (choc wlasciwie jest to przekopiowane z tej podstrony: http://www.radiobartoszyce.pl/stopa/index.php?tekst=ziarnica_ulotka )
<< wchłaniałem 2 razy dziennie: wit. C, wit. B, wit. A+E, magnez i wapń. >>
wszystko w tabletkach. oczywiscie procz tego "normalnie" owoce, warzywa, soczki. o gospodarke witaminowa _nalezy_ dbac. soku z buraczano-marchwiowego nie pilem (chociaz... moze niedlugo okazja bedzie, co? :>)..

Asica

08.05.2005 17:18

Odpowiedz

2005-05-08 15:46... Baldi napisał(a):

soku z buraczano-marchwiowego nie pilem (chociaz... moze niedlugo okazja bedzie, co? :>)..

ano jak mamuska Ci poleje,to i bedzie;)

Zoisyte

09.05.2005 09:02

Odpowiedz
Ludzie nie pijta soczków!!!
Bo wrócicie na CHTH
Wszystkie soki, nawet te super świeże i cudowne to trucizny.
Stężenie cukrów i beta-karotenu jest w nich tak wysokie że zamiast pomagać może wywołać ziarnicę.
TO NIE ŻART!!!
Chcecie zdrowej żywności??
To sie cofnijcie w czasie o 100 lat.
Jeżeli juz to tylko owoce i tylko od "rolników"
Żadne supermarkety.

A ze zdrowych ziółek...ALVEO [Baldi nie bij :) ]

baldi

09.05.2005 09:10

Odpowiedz

2005-05-09 11:02... Zoisyte napisał(a):

[tu bym napisal "Gruszka jest warzywem", ale nie napisze ;)]

A ze zdrowych ziółek...ALVEO [Baldi nie bij :) ]

<

Zoisyte

09.05.2005 09:23

Odpowiedz

2005-05-09 11:10... Baldi napisał(a):

[tu bym napisal "Gruszka jest warzywem", ale nie napisze ;)]

Oki...owoce i warzywa (ale nie wszystkie) :)

Asica

09.05.2005 12:35

Odpowiedz

Ludzie nie pijta soczków!!!

Ty mi tu kampanii antysoczkowej nie przeprowadzaj:>Soczki pic trzeba,koniec,kropka

Ali

09.05.2005 17:20

Odpowiedz
eee tam... miecho jesc trza... i dobrze miodem popic (pitnym)... tak zawsze babcia mawiala :). Dal by Bog dozyc jej wieku!

A co do soczkow, od czasow pierwszej chemii wiem co do nich laduja!!! SAMA CHEMIA a reszta to REKLAMA!!!!!!!!!
Zadnych soczkow z kartonu - tylko swieze - i tak jak ktos wspomnial wczesniej - nie sama marchewka - chyba ze ktos chce na solarium zaoszczedzic :D

Asica

10.05.2005 06:26

Odpowiedz

2005-05-09 19:20... Ali napisał(a):

A co do soczkow, od czasow pierwszej chemii wiem co do nich laduja!!! SAMA CHEMIA a reszta to REKLAMA!!!!!!!!!

Zadnych soczkow z kartonu - tylko swieze - i tak jak ktos wspomnial wczesniej - nie sama marchewka - chyba ze ktos chce na solarium zaoszczedzic :D

Jacie:| Co Wy mi tu wszystko przekrecacie:> jak nie brykanie,to kampanie? Chyba zbyt ogolnie o tych soczkach bylo za pierwszym razem?:>No to teraz krok po kroczku;)

1.mamuska jedzie na gielde spozywczo-rolna i kupuje od ROLNIKOW buraki i marchew

2.przyjezdza do domu

3.obiera buraczki i marchewke

4.sru wszystko do sokowirowki

5.wylatuje soczek

6.wlewa soczek do szklanych butelek i do lodoweczki

7.Asia wstaje i ma soczek na sniadanie;)(no dobra, Muoda tez go wali;)

ps.Nie wiem dokladnie jakie sa proporcje burakow i marchewki do tego soku(ale jakby kto chcial to moge podpytac mamuski;) Wiem tylko, ze burakow jest duzo wiecej niz marchewki:> marfefka jest tylko dodana,zeby troszke oslodzic smaka:> a i czasem jablek tez dorzuca mamuska;)ale ostanio nie dodala, bo teraz to niby "sparciale", i nakazala do kazdego rozlania wciskac sok z cytryny :)

No to chlup w ten glupi dziob;)

beata

10.05.2005 10:11

Odpowiedz
ja robię soki z marchwi i buraka w proporcjach 4:1 (4-marchew, 1-burak)do tego wyciskam sok z cytryny, młoda pije, aczkolwiek w ostatnich tygodniach niechętnie (chyba się jej "przejadło") bierze też od daaawna ekogal (odpowiednik ecomeru, tylko znacznie tańszy), wapń z magnezem i specyfik o nazwie padma.
Do tego papeczki owocowe- jak niemowlakowi ;)w skład, których wchodzi banan,kiwi,jabluszko i pomarańczka.
Jak narazie jest wszystko ok, a w trakcie chemii też wyniki były zadowalające (pani dr. powiedziała, że po wynikach widać co je).
pozdrawiam wszystkich
i zyczę smacznego soczkowania

małgo

10.05.2005 11:09

Odpowiedz

Hymm ja nie moge patrzec na soki w sokowirówkowej wersji domowej:-/ wmuszałam je w siebie podczas chemioterapii, doznałam skrzywienia i po dzis dzien mam niekontrolowany odruch wymiotny gdy czuje ten mix marchewki z burakiem fuj!

Asica

10.05.2005 13:47

Odpowiedz

2005-05-10 12:11... beata napisał(a):

ja robię soki z marchwi i buraka w proporcjach 4:1 (4-marchew, 1-burak)do tego wyciskam sok z cytryny,

No to Ty robisz soczek marchwiowy - ten,na ktorym "na solarium mozna zaoszczedzic";)Moja mamuska stosuje raczej odwrotne proporcje:)

Jeszcze sie nim nie przepilam;)i nie upilam tez:>

Zoisyte

11.05.2005 09:48

Odpowiedz

2005-05-10 15:47... Asica napisał(a):

2005-05-10 12:11... beata napisał(a):

ja robię soki z marchwi i buraka w proporcjach 4:1 (4-marchew, 1-burak)do tego wyciskam sok z cytryny,

No to Ty robisz soczek marchwiowy - ten,na ktorym "na solarium mozna zaoszczedzic";)Moja mamuska stosuje raczej odwrotne proporcje:)

Jeszcze sie nim nie przepilam;)i nie upilam tez:>

Khem...ja nie żartowałem. Ziarniaki nie powinny sie marchwiować.

Chyba że są kamikadze-ZZ.

To usłyszałem od swojego lekarza

?Gosia

11.05.2005 19:16

Odpowiedz

2005-05-11 11:48... Zoisyte napisał(a):

Ziarniaki nie powinny sie marchwiować.

?!:-/

Zoisyte

11.05.2005 19:28

Odpowiedz

2005-05-11 21:16... ?Gosia napisał(a):

2005-05-11 11:48... Zoisyte napisał(a):

Ziarniaki nie powinny sie marchwiować.

?!:-/

No to jeszcze raz.

Beta-karoten jest dodany jako 17 do listy przyczyn ziarnicy.

TO NIE ŻART

Dlatego należy bezwzględnie unikać marchwii i kupnych soków.