2005-04-02 14:06... Ania napisał(a):
Witam!
Prosze o informacje, jak wygląda badanie klatki piersiowej za pomocą tomografu. Co to jest ten kontrast? Jak go się podaje? Jak się potem czuje? Jak długo to trwa i jak szybko są wyniki? Czy zamiast tego badania, do oceny węzłów chłonnych, można wykonać rezonans magnetyczny? Bardzo dziekuję:)
Na bardzo wielu stronach można znaleść opis takiego badania.
Moje badania wygladaly tak:
Najpierw trzeba sie rozebrac do polowy (choc nie zawsze, raz mialem w koszulce) kladzie sie na takim stole, ktory sie przemieszcza. Ten stol razem z Toba wjezdza do takiego czegos w ksztalcie 'opony od traktora' :) Jesli ma byc badanie z kontrastem to zakladaja tez wenflon. Najpierw jest takie szybkie skanowanie celem dopasowania badania docelowego (cos jak rentgen). W czasie tego badania maszyna 'mowi' prosze nabrac powietrza, nie oddychac. Trwa to kilka sekund. Przed badaniem docelowym, z owym kontrastem. Poprzez wenflon dozylnie wstrzykiwany jest kontrast. Uczucie jak dla mnie dosc dziwne. Robi mi sie goraco od wewnatrz. Ale do zniesienia i szybko przechodzi. No i teraz jest dadanie glowne. Ja mialem najpierw 20s nie oddychania, pozniej przerwa i jeszcze 10s. Odlaczenie wenflonu i koniec. Zwykle kaza jeszcze poczekac 15 min czy nic sie nie dzieje od tego kontrastu. Calosc badania trwa okolo 15min z rozbieranie ubieraniem itp. Wyniki moga byc bardzo szybko, nawet od razu. Ale zwykle trzeba czekac na opis jeden dzien.
Wiem tez ze w niektorych osrodkach daja nagrane obrazki na CD.
Ja mialem robione badania tutaj: http://www.helimed.pl/tk/index.php jest tam troche informacji o mozliwych skutkach ubocznych i ogolnie o badaniu.
Pozdrawiam.