Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

tomografia komputerowa

Autor: Ania • 02.04.2005 12:06 • 14 odpowiedzi

Ania

02.04.2005 12:06

Odpowiedz
Witam!
Prosze o informacje, jak wygląda badanie klatki piersiowej za pomocą tomografu. Co to jest ten kontrast? Jak go się podaje? Jak się potem czuje? Jak długo to trwa i jak szybko są wyniki? Czy zamiast tego badania, do oceny węzłów chłonnych, można wykonać rezonans magnetyczny? Bardzo dziekuję:)

koot

02.04.2005 13:10

Odpowiedz

2005-04-02 14:06... Ania napisał(a):

Witam!

Prosze o informacje, jak wygląda badanie klatki piersiowej za pomocą tomografu. Co to jest ten kontrast? Jak go się podaje? Jak się potem czuje? Jak długo to trwa i jak szybko są wyniki? Czy zamiast tego badania, do oceny węzłów chłonnych, można wykonać rezonans magnetyczny? Bardzo dziekuję:)

Na bardzo wielu stronach można znaleść opis takiego badania.

Moje badania wygladaly tak:

Najpierw trzeba sie rozebrac do polowy (choc nie zawsze, raz mialem w koszulce) kladzie sie na takim stole, ktory sie przemieszcza. Ten stol razem z Toba wjezdza do takiego czegos w ksztalcie 'opony od traktora' :) Jesli ma byc badanie z kontrastem to zakladaja tez wenflon. Najpierw jest takie szybkie skanowanie celem dopasowania badania docelowego (cos jak rentgen). W czasie tego badania maszyna 'mowi' prosze nabrac powietrza, nie oddychac. Trwa to kilka sekund. Przed badaniem docelowym, z owym kontrastem. Poprzez wenflon dozylnie wstrzykiwany jest kontrast. Uczucie jak dla mnie dosc dziwne. Robi mi sie goraco od wewnatrz. Ale do zniesienia i szybko przechodzi. No i teraz jest dadanie glowne. Ja mialem najpierw 20s nie oddychania, pozniej przerwa i jeszcze 10s. Odlaczenie wenflonu i koniec. Zwykle kaza jeszcze poczekac 15 min czy nic sie nie dzieje od tego kontrastu. Calosc badania trwa okolo 15min z rozbieranie ubieraniem itp. Wyniki moga byc bardzo szybko, nawet od razu. Ale zwykle trzeba czekac na opis jeden dzien.

Wiem tez ze w niektorych osrodkach daja nagrane obrazki na CD.

Ja mialem robione badania tutaj: http://www.helimed.pl/tk/index.php jest tam troche informacji o mozliwych skutkach ubocznych i ogolnie o badaniu.

Pozdrawiam.

koot

02.04.2005 13:14

Odpowiedz
Zapomniałem dodać że przed badaniem "należy pozostać na czczo przez 5-6 godzin i przez 3 godziny bez picia". :)

Pozdrawiam :)

Ania

02.04.2005 13:19

Odpowiedz

Bardzo dziekuje za info:) Mam jeszcze pytanie - czy zalozenie tego wenflonu boli? I gdzie sie go zakłada? Dzieki:)

Zenek IIA

02.04.2005 13:38

Odpowiedz

2005-04-02 15:14... KooT napisał(a):

Zapomniałem dodać że przed badaniem "należy pozostać na czczo przez 5-6 godzin i przez 3 godziny bez picia". :)

Pozdrawiam :)

Z tego co ja wiem to na czczo trzeba pozostać przed badaniem jamy brzusznej i miednicy małej , a przy badaniu klatki nie.

Przy badaniu tomografem i podaniu kontrastu istotne jest bardzo czy jest sie uczulonym na jod !

baldi

02.04.2005 15:53

Odpowiedz

2005-04-02 15:19... Ania napisał(a):

czy zalozenie tego wenflonu boli?

tak, boli. jest to wklucie igly w organizm. kwestia dyskusyjna czy boli "troche" czy boli MOCNO w zaleznosci od wrazliwosci pacjenta.

gdzie sie go zakłada?

dozylnie.

Hela

02.04.2005 16:18

Odpowiedz

2005-04-02 15:38... Zenek IIA napisał(a):

Z tego co ja wiem to na czczo trzeba pozostać przed badaniem jamy brzusznej i miednicy małej , a przy badaniu klatki nie.

Przy badaniu tomografem i podaniu kontrastu istotne jest bardzo czy jest sie uczulonym na jod !

ja przy klatce i szyi tez bylam na czczo, po prostu chodzi o to zeby po kontrascie nie zwymiotowac, i nie ma znaczenia co to za czesc ciala...co do jodu - jesli osrodek stosuje kontrast jodowy to nie powinno sie go podawac alergikom i osobom z chora tarczyca, sercem cukrzykom itp wiec jesli masz ktorekolwiek z tych problemow zdrowotnych lub inne informuj obsluge....

poza tym badanko nie jest straszne i na pewno nie ma sie czym stresowac:)

Aisak

05.04.2005 22:38

Odpowiedz
Badanie ogólnie bezproblemowe i szybkie, zwłaszcza jeśli:
a.jest się przed leczeniem, na początku lub po( w czasie chemii czy radio to kolejne obciążenie organizmu i mogą wystąpić nieprzyjemne objawy i lekkie zamroczenie oraz zmęczenie po), a żyłki są ok
b.kontrast(oczywiście gdy nie jest się uczulonym na jod) podaje kochana pani pielęgniarka a nie bezduszna maszyna która bolesnie tłoczy kontrast do często zmęczonej już żyły.
Tak czy owak, nawet w razie pewnych niedogodności, jak wiemy są gorsze rzeczy;)

Ali

06.04.2005 19:23

Odpowiedz
czesc,

TK jest super!
Wsiadasz do rury i czujesz sie jak w StarTrek'u w jakims teleporterze! O odglos - no super w ogole!

Ja mialem narazie 2 TK. Moja zona miala rezonans i z opowiadan slyszalem ze jest to jeszcze fajniejsze - bo dluzsza rura i mozna pofantazjowac na calego!

Cale badanie trwa od 5 do 30 minut (zalezy co robisz). Uklucie igly, troche kontrastu i na kolyske. Pozniej moze ci sie zrobic troche cieplo, ale to normalne.

No ale jak cierpisz na klaustrofobie to masz przesrane :(

Glowa do gory - to przyjemniejsza czesc diagnostyki!

PS.
Wlasnie zerwalem zonie dwa plasterki z nozek.
Ale frajda :) :) :)

Monika

10.05.2005 21:54

Odpowiedz

2005-04-02 15:10... KooT napisał(a):

2005-04-02 14:06... Ania napisał(a):

Wiem tez ze w niektorych osrodkach daja nagrane obrazki na CD.

Ja mialem robione badania tutaj: http://www.helimed.pl/tk/index.php jest tam troche informacji o mozliwych skutkach ubocznych i ogolnie o badaniu.

Witam,

Miałam nadzieję, że znajdę tu informacje na temat gdzie warto zrobić tomografię na nowoczesnym sprzęcie.

Ostatnio miałam CT w CO na Ursynowie, jednak chirurg, który ma mnie kroić nie był zachwycony jakością zdjęcia. Chcę powtórzyć badanie na lepszym sprzęcie. Proszę poradźcie gdzie warto się udać i gdzie robią to dobrzy fachowcy (słyszłam różne opinie, zwłaszcza o prywatnych gabinetach). Badanie będę robić prywatnie, słyszałam o CT w szpitalu na Sobieskiego i Centrum Medycznym AVI na Bobrowieckiej. Jednak nie wiem czy to najlepszy sprzęt.

Będę wdzięczna za informacje.

Pozdrawiam

Wiki

11.05.2005 10:02

Odpowiedz
Mój chłopak robił w LUX Medzie na Racławickiej. Skierował go tam lekarz prowadzący więc pewnie wiedział gdzie wysyła.
Pozdrawiam

Zoisyte

11.05.2005 13:08

Odpowiedz

2005-05-11 12:02... Wiki napisał(a):

Mój chłopak robił w LUX Medzie na Racławickiej. Skierował go tam lekarz prowadzący więc pewnie wiedział gdzie wysyła.

Pozdrawiam

W Wawie najlepszy Tomo jest w Instytucie Chorób Płuc na Płockiej.

Miałem przyjemność zostać tam ZTomizowany :)

Przy okazji dowiedziałem się o swoim uczuleniu na kontrast :)

Cucili mnie przez 2 godziny :)

ewa

11.05.2005 13:47

Odpowiedz
a Poznań?
gdzie najlepiej prywatnie KT?

Martek

11.05.2005 22:14

Odpowiedz
Co do KT klatki - przed leczeniem luzik,leżysz i odpoczywasz,trwało to pół godziny, dają potem kontrast, trochę ciepło i już,oddychać - nie oddychać i tak w kółko.Ja miałam ręce za głową wzdłuz ciała,nie byłam na czczo.Dali mi też "coś" dożylnie ,nie wiem co, bo bali sie że jestem uczulona.
Ale po leczeniu..... - myślałam,że mi zyła wystrzeli jak dawali kontrast (po chemii moich żył właściwie nie ma..),no i okropnie mdli (to też efekt chemii i radio).
Ale rzeczywiście są gorsze rzeczy (niestety).
Będzie dobrze,trzymaj się,Marta

Asica

12.05.2005 06:49

Odpowiedz

Najfajniejsze jest KT brzucha na polmetku.. a jeszcze bardziej fajniejsze,jesli masz go na drugi dzien po "drinkowaniu":/ Wtedy niechcacy,po podaniu kontrastu mozesz zwrocic im ;)calego "litra" ze znacznikiem,ktory kazali w siebie wlac:>