Odradzałabym stosowanie preparatów hormonalnych, gdyż jako jedno z wielu działań niepożądanych (a jest ich cała lista) wywierają dział. kancerogenne czyli mogą indukować wzrost komórek nowotworowych. Postinor o którym wspomniałaś dla wyjaśnienia to nie śr.antykoncepcyjny(choć zawierający wysoką dawkę hormonu) tylko wg klasyfikacji ATC środek już wczesnoporonny. Po terapii zz dobrze byłoby najpierw skontrolować swoją płodność, bo jak wiadomo może być ona całkowicie bądź częściowo upośledzona. Wystarczy porobić odpowiednie badania i poobserwować swój cykl...wystarczy zmiany temperatury. Pozdrawiam, wszystkiego dobrego :)
Tak sobie błądziłam po forum i trafiłam na ten temat. Właśnie się tym zainteresowałam ostatnio. Pigułki hormonalne, wkładki hormonalne i niehormonalne i wiele innych rodzajów antykoncepcji są bardzo szkodliwe dla zdrowia i działają wczesnoporonnie, abortywnie...
http://www.biomedical.pl/antykoncepcja/wkladki-wewnatrzmaciczne-i-antykoncepcja-hormonalna-a-zdrowie-kobiety-14.html
"...zmiany zatorowo-zakrzepowe (zawały mięśnia sercowego, udary mózgu), nadciśnienie tętnicze, choroby wątroby, ryzyko zmian nowotworowych takich jak rak szyjki macicy i wątroby, niepłodność – zwłaszcza u młodych dziewcząt"
Nie ma co ingerować w gospodarkę hormonalną. Naszym organizmom się już wystarczająco dostało...