Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Antykoncepcja hormonalna, antykoncepcja po

Autor: Kelis • 06.08.2007 20:59 • 18 odpowiedzi

Kelis

06.08.2007 20:59

Odpowiedz

Pytanie mam takie czy wiecie cos na temat przeciwskazan do stosowania antykoncepcji hormonalnej po leczeniu ZZ?A co ze srodkami które stosuje sie w sytuacjach awaryjnych a wiec po stosunku (np Postiron)?Czy przyjmowanie go moze sie niekorzystnie odbic na zdrowiu kobiety która chorowała na ziarnicę, moze sie np przyczynic do nawrotu choroby?Pytam bo gdzies usłyszałam ze wszelkie " hormonalne zawirowania " w organizmie są niebezpieczne.No w ciąze zachodzic sie raczej nie powinno to pewne , co z antykoncepcją ?

magga

07.08.2007 15:20

Odpowiedz

O 22:59, dnia 2007-08-06 Kelis napisał(-a):

Pytanie mam takie czy wiecie cos na temat przeciwskazan do stosowania antykoncepcji hormonalnej po leczeniu ZZ?

wiemy, nie ma przeciwskazan, antykoncepcja raczej stabilizuje gospodarke hormonalną...

A co ze srodkami które stosuje sie w sytuacjach awaryjnych a wiec po stosunku (np Postiron)?.Czy przyjmowanie go moze sie niekorzystnie odbic na zdrowiu kobiety która chorowała na ziarnicę, moze sie np przyczynic do nawrotu choroby?

a tego to juz nie wiem..

Pytam bo gdzies usłyszałam ze wszelkie " hormonalne zawirowania " w organizmie są niebezpieczne

jest wiele niebezpiecznych rzeczy:)

No w ciąze zachodzic sie raczej nie powinno to pewne , co z antykoncepcją ?

a skad ta pewność? te ktore mogą zachodzą albo nie i albo maja nawrót albo nie, ciaza moze byc czynnikiem sprzyjajacym ale nie musi. poczytaj forumowe watki... zmiany hormonalne sa prawdopodobnie jednym z czynników wywolujacych chorobę ale nie jedynym i nie dominujacym..

veronice

07.08.2007 18:46

Odpowiedz

Odradzałabym stosowanie preparatów hormonalnych, gdyż jako jedno z wielu działań niepożądanych (a jest ich cała lista) wywierają dział. kancerogenne czyli mogą indukować wzrost komórek nowotworowych. Postinor o którym wspomniałaś dla wyjaśnienia to nie śr.antykoncepcyjny(choć zawierający wysoką dawkę hormonu) tylko wg klasyfikacji ATC środek już wczesnoporonny. Po terapii zz dobrze byłoby najpierw skontrolować swoją płodność, bo jak wiadomo może być ona całkowicie bądź częściowo upośledzona. Wystarczy porobić odpowiednie badania i poobserwować swój cykl...wystarczy zmiany temperatury. Pozdrawiam, wszystkiego dobrego :)

Kelis

08.08.2007 13:03

Odpowiedz

O 20:46, dnia 2007-08-07 veronice napisał(-a):

Odradzałabym stosowanie preparatów hormonalnych, gdyż jako jedno z wielu działań niepożądanych (a jest ich cała lista) wywierają dział. kancerogenne czyli mogą indukować wzrost komórek nowotworowych. Postinor o którym wspomniałaś dla wyjaśnienia to nie śr.antykoncepcyjny(choć zawierający wysoką dawkę hormonu) tylko wg klasyfikacji ATC środek już wczesnoporonny. Po terapii zz dobrze byłoby najpierw skontrolować swoją płodność, bo jak wiadomo może być ona całkowicie bądź częściowo upośledzona. Wystarczy porobić odpowiednie badania i poobserwować swój cykl...wystarczy zmiany temperatury. Pozdrawiam, wszystkiego dobrego :)

Coż mielismy ostatnio z męzem pecha , pękła nam prezerwatywa w samym srodku mojego cyklu , w ciąze z przyczym róznych zajsc nie mogę ,więc pozostało isc do ginekologa (który swoją drogą wzruszył tylko ramionami na informacje o tym ze chorowałam na Ziarnice) po Postinor. Niestety byłam zmuszona go zastosować a teraz nie przestaje sie martwic.

ziajka

08.08.2007 14:23

Odpowiedz

O 22:59, dnia 2007-08-06 Kelis napisał(-a):

Pytanie mam takie czy wiecie cos na temat przeciwskazan do stosowania antykoncepcji hormonalnej po leczeniu ZZ?A co ze srodkami które stosuje sie w sytuacjach awaryjnych a wiec po stosunku (np Postiron)?Czy przyjmowanie go moze sie niekorzystnie odbic na zdrowiu kobiety która chorowała na ziarnicę, moze sie np przyczynic do nawrotu choroby?Pytam bo gdzies usłyszałam ze wszelkie " hormonalne zawirowania " w organizmie są niebezpieczne.No w ciąze zachodzic sie raczej nie powinno to pewne , co z antykoncepcją ?

mój ginekolog długo się wahał, czy przepisać mi pigułki, po czym poprosił o pisemne oświadczenie mojego lekarza prowadzącego zezwalające na stosowanie antykoncepcji (mimo, że jestem już 3 lata po leczeniu). w tej chwili muszę je odstawić z racji nieciekawych wyników badań krwi (głównie enzymów wątrobowych - niestety wątroba po naszym leczeniu nie jest w najlepszym stanie). ponoć stosowanie hormonów jest szczególnie niebezpieczne przy dużym cieniu śródpiersia. po prostu hormony stymulują rozrost większości komórek, w tym także rakowych, a przy tym osłabiają organizm. większa jest więc szansa, że choroba wróci, gdy je stosujesz.

ale przecież ciąża TEŻ jest, jak to ujęłaś, "hormonalnym zawirowaniem", więc wybór należy do kobiety.

ewolak

08.08.2007 18:27

Odpowiedz
Wiele z nas ma te dylematy. Ja tez mam ten sam problem. Mo ginekolog odradza stanowczo tabletki antykoncepcyjne. Więc co robić? Nie wiem. Mówi, że jedyną możliwością są wkładki, ale te bez hormonów. Ale ja tego sposobu nigdy nie akceptowałam, ciało obce, stan zaplny co miesiąc... Nie.
Trudna decyzja, a co lekarz to inny pogląd.

Carinka

08.08.2007 19:52

Odpowiedz
W moim wypadku za równo ginekolog jak i hematolog są zgodni co do zdania że antykoncepcja hormonalna jak najbardziej "tak" aby jak najdłużej odczekać przed ciążą.

ps:jak wykonuje się badania na płodność?

ewelka

10.08.2007 20:54

Odpowiedz

O 21:52, dnia 2007-08-08 Carinka napisał(-a):

z tego co mi wiadomo to pierwsze badanie jest z krwi i z moczu, jakies wskazniki hormonalne. Pozniej jest badanie narzadow płciowych i droznosc jajowodow. I jak tutaj wyjdzie cos nie tak to wtedy jest dalsza diagnostyka.

ewolak

11.08.2007 07:43

Odpowiedz

Teraz pewnie zadam głupie pytanie, ale czy mając normalne cykle mogę być bezpłodna?

magga

11.08.2007 10:15

Odpowiedz

O 09:43, dnia 2007-08-11 ewolak napisał(-a):

Teraz pewnie zadam głupie pytanie, ale czy mając normalne cykle mogę być bezpłodna?

niestety tak

baldi

11.08.2007 12:46

Odpowiedz
E, to nie jest glupie pytanie :)

poza tym - dziala to takze w druga strone, mozesz miec *mocno* nieregularne cykle, a byc plodna jak krolik ;)

veronice

11.08.2007 21:15

Odpowiedz
Trochę wstyd kobietki, że nie wiecie jak funkcjonujecie...nie znacie swojej fizjologii:(
Zapraszam tutaj... http://embrion.pl/npr/fizjol.htm

Marieta

12.08.2007 10:22

Odpowiedz

O 14:46, dnia 2007-08-11 Baldi napisał(-a):

poza tym - dziala to takze w druga strone, mozesz miec *mocno* nieregularne cykle, a byc plodna jak krolik ;)

z tym królikiem, to trochę...

cykl jest prawidłowy wtedy, gdy występuje w nim jajeczkowanie (nie chodzi o ilość, ale o jakość)

jeżeli cykl trwa np. 56 dni, to płodnych dni jest w sprzyjających warunkach max 7. I jak to sie ma do królika? na zwierzętach się nie znam ;)

cykl sterowany pigułką antykoncepcyjną, mimo swej regularności, nie jest prawidłowy, bo NIE MA JAJECZKOWANIA. coś za coś!

ewolak

12.08.2007 15:55

Odpowiedz

Trochę wstyd kobietki, że nie wiecie jak funkcjonujecie...nie znacie swojej fizjologii:(

Jak wygląda cykl wiem doskonale. Po leczeniu, jak wróciła miesiączka, mój organizm bardzo wyraźnie "pokazuje" kiedy jajeczkowanie, że miesiączka tuż, tuż, itp...

Chodziło mi raczej o to, czy z medycznego punktu widzenia, czy mimo to, że jest jajeczkowanie i ta cała reszta to czy jednak można być bezpłodną. Przeciez zdrowe kobiety (czytaj: nie chorowały na nowotwor)mają cykle a są niestety bezpłodne.

veronice

12.08.2007 17:41

Odpowiedz
To nie do końca tak, że organizm sam pokaże czy doszło do jajeczkowania czy też nie, bo mogą pojawiać się cykle bezowulacyjne jednofazowe a na pozór cykl może wyglądać normalnie....nawet ze wzrostem temperatury.

Może tak być ...przyczyn niepłodności jest cała lista http://www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=72
Do tego potrzeba szczegółowych badań.

ewolak

12.08.2007 18:48

Odpowiedz
No tak, czyli (jeśli dobrze rozumiem) może być tak, że wszystko może być normalnie, miesiączka może występować a jednak możgę być bezpłodna?

Danka

12.08.2007 20:22

Odpowiedz

O 20:48, dnia 2007-08-12 ewolak napisał(-a):

No tak, czyli (jeśli dobrze rozumiem) może być tak, że wszystko może być normalnie, miesiączka może występować a jednak możgę być bezpłodna?

tak

Karolka

13.08.2007 13:44

Odpowiedz

O 20:48, dnia 2007-08-12 ewolak napisał(-a):

Polecam w takiej sytuacji test owulacyjny - do kupienia w aptece za około 40-50zł. W zależności od długości cyklu zaczyna się go stosować kilka dni po miesiączce. Codziennie o tej samem porze bada się mocz - na zasadzie identycznej jak test ciążowy. W pewnym momencie powinien wystąpić wyrzut hormonu odpowiedzialnego za jajeczkowanie -pokażą się 2 kreski. No i wtedy masz pewność: jest owulacja, czy też nie...

Truskawa

02.09.2014 01:15

Odpowiedz

O 20:46, dnia 2007-08-07 veronice napisał(-a):

Tak sobie błądziłam po forum i trafiłam na ten temat. Właśnie się tym zainteresowałam ostatnio. Pigułki hormonalne, wkładki hormonalne i niehormonalne i wiele innych rodzajów antykoncepcji są bardzo szkodliwe dla zdrowia i działają wczesnoporonnie, abortywnie...

http://www.biomedical.pl/antykoncepcja/wkladki-wewnatrzmaciczne-i-antykoncepcja-hormonalna-a-zdrowie-kobiety-14.html

"...zmiany zatorowo-zakrzepowe (zawały mięśnia sercowego, udary mózgu), nadciśnienie tętnicze, choroby wątroby, ryzyko zmian nowotworowych takich jak rak szyjki macicy i wątroby, niepłodność – zwłaszcza u młodych dziewcząt"

Nie ma co ingerować w gospodarkę hormonalną. Naszym organizmom się już wystarczająco dostało...