Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy USG daje pewność?

Autor: Anulka • 06.08.2007 10:10 • 4 odpowiedzi

Anulka

06.08.2007 10:10

Odpowiedz
Witam
Tydzień temu w poniedziałek zauważyłam twardy mały ok 1 cm bezbolesny guzek po prawej stronie szyji. Bardzo szybko rósł, w piątek miał już 3 cm na 1,2 cm. Bardzo sie przestraszyłam. Poszłam do lekarza i dostałam skierowanie do szpitala na odział laryngologiczny. W szpitalu najpierw podejrzewali kamicę śliniankową ale USG wykazało ze to powiekszony węzeł chłonny. Dali mi antybiotyk i puscili do domu. Kiedy sie spytałam czy to cos nowotworowego moze byc lekarz zaprzeczył.
I teaz pytanie czy USG pokazuje nowotwory, czy lekarz jest w stanie odróżnić raka od innego guza czy powiększenia?? USG badali mnie metodą dopplera i napisali ze nie stwierdzono zmian naczyniowych. Biore trzeci dzień ten antybiotyk i nie widze róznicy, co prawda węzeł juz nie rośnie ale tez chyba nie maleje.
Czy powinnam się martwić?? robic USG jescze raz, czy prywatnie biopsję?
A jescze sie dzis naczytałam o tej chorobie i wszystjko zaczyna mnie swędzieć, i nie wiem czy to alergia, czy z nerwów czy inaczej. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
ANia

baldi

06.08.2007 10:28

Odpowiedz

O 12:10, dnia 2007-08-06 Anulka napisał(-a):

Witam

heja :)

Tydzień temu ok 1 cm bezbolesny guzek, w piątek miał już 3 cm na 1,2 cm

duzo.

USG wykazało ze to powiekszony węzeł chłonny

a co na opisie stalo jesli idzie o echogenicznosc wezla? normoechogenny, czy..?

spokojnie. najpierw to:

1. dokoncz antybiotyk.

2. idz na kontrol do lekarza.

pozniej bedzie wiadomo co dalej.

jesli sie nie zmniejszy zapewne lekarz cos wymysli.

prywatnie NA RAZIE nie ma sensu nic robic.

takie sa metody postepowania - diagnoza, antybiotyk, dalsza diagnoza.

sie dzis naczytałam o tej chorobie i wszystjko zaczyna mnie swędzieć

;-)

wracajac do tematu watku - tak, na USG moze wyjsc prawdopodobna przyczyna powiekszonego wezla (echogenicznosc moze duzo powiedziec o badanych narzadach), ale zeby miec stuprocentowa pewnosc nalezy tkanke wyciac i poddac badaniu histopatologicznemu.

Pozdrawiam :)

Anulka

06.08.2007 10:37

Odpowiedz
Treść opisu USG jest Taka:

"Pod gałęzia zuchwy po stronie prawej, w miąszu slinianki podzuchwowej, hypoechogenna ostro odgraniczona zmiana 18x12x10mm, z typowym dla węzła chłonnego rysunkiem naczyniowym ocenianym w badaniu Doppler.
Miąsz ślinianki niezmnieniony
kilka powiększonych węzłów chłonnych podżuchwowych, do 31x12 mm"

Niezależnie i lekarz co robił USG w szpitalu i lekarz co mnie bbadał mówił mi ze to sie lecy antybiotykami.

Myslę ze jakbuy mieli podejrzenia o nowotwór to ze by może wzieli próbkę do zbadania.

Ale i tak sie denerwuję.

Asica

06.08.2007 16:46

Odpowiedz

W szpitalu najpierw podejrzewali kamicę śliniankową ale USG wykazało ze to powiekszony węzeł chłonny.

USG badali mnie metodą dopplera i napisali ze nie stwierdzono zmian naczyniowych.

Troche sie pogubilam w Twoich wypowiedziach i w koncu nie wiem czy mialas robione jedno USG metoda Doplera czy dwa badania:jedno metoda Dopplera+zwykle USG? :|

Bo jesli ponizszy opis jest z USG metoda Dopplera:

O 12:37, dnia 2007-08-06 Anulka napisał(-a):

"Pod gałęzia zuchwy po stronie prawej, w miąszu slinianki podzuchwowej, hypoechogenna ostro odgraniczona zmiana 18x12x10mm, z typowym dla węzła chłonnego rysunkiem naczyniowym ocenianym w badaniu Doppler.

Miąsz ślinianki niezmnieniony

kilka powiększonych węzłów chłonnych podżuchwowych, do 31x12 mm"

to cos mi tu nie pasuje,gdyz;

1.Badaniami Dopplera bada sie przewaznie: zyly,tetnice,aorte

Zbyszek

27.07.2008 13:36

Odpowiedz

O 12:28, dnia 2007-08-06 Baldi napisał(-a):

Witam

heja :)

Tydzień temu ok 1 cm bezbolesny guzek, w piątek miał już 3 cm na 1,2 cm

duzo.

USG wykazało ze to powiekszony węzeł chłonny

a co na opisie stalo jesli idzie o echogenicznosc wezla? normoechogenny, czy..?

spokojnie. najpierw to:

1. dokoncz antybiotyk.

2. idz na kontrol do lekarza.

pozniej bedzie wiadomo co dalej.

jesli sie nie zmniejszy zapewne lekarz cos wymysli.

prywatnie NA RAZIE nie ma sensu nic robic.

takie sa metody postepowania - diagnoza, antybiotyk, dalsza diagnoza.

sie dzis naczytałam o tej chorobie i wszystjko zaczyna mnie swędzieć

;-)

wracajac do tematu watku - tak, na USG moze wyjsc prawdopodobna przyczyna powiekszonego wezla (echogenicznosc moze duzo powiedziec o badanych narzadach), ale zeby miec stuprocentowa pewnosc nalezy tkanke wyciac i poddac badaniu histopatologicznemu.

Pozdrawiam :)

Pozdrawiam You

fachowe pranie /czyszczenie: dywanów i wykładzin, tapicerki meblowej, kanap, krzeseł, narożników , sof, puf, oraz tapicerek samochodowych. Wszelkie usługi wykonujemy u klienta. GRATIS: Przyjazd na miejsce (WARSZAWA ),Przygotowanie pomieszczenia (PRZESTAWIANIE KRZESEŁ LUB FOTELI) , Odplamianie, Odkurzanie specjalne przed praniem. WWW.dywan.waw.pl