Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Plamy po bleomycynie

Autor: joanna • 04.08.2007 21:10 • 13 odpowiedzi

joanna

04.08.2007 21:10

Odpowiedz

Na ostatniej kontroli dowiedziałam się, ze ciemne plamy na ramieniu (takie centkowane) mam po bleomycynie. Do tej pory podejrzewałam, ze nabylam toto w czasie porodu, ewentualnie w trakcie radio. Czy ktos ma takowe pozostałości i czy komuś udało sie tego pozbyć?

Polee

04.08.2007 21:25

Odpowiedz
Mam takowa plamke w miejscu gdzie mialam robiony srodskornie zastrzyk na jakas probe, zaraz przed pierwszym wlewem. Przynajmniej tak mysle ze to od tego...
Mysle ze nie da sie tego pozbyc, mysle rowniez ze wiecej takich plam moze sie pojawic przy opalaniu. Prawie za kazdym razem przy wizycie jestem ostrzegana zebym sie nie opalala ok. 1 rok po skonczeniu leczenia bo dostane plam, ktore nie znikna. Podobno w moim CO leczy sie czlowiek, ktorego nie ostrzegli i ma skore twarzy wlasnie w takim kolorze jak te plamki....

Darek

04.08.2007 21:26

Odpowiedz

plamy mam do tej pory.spoko.a minelo juz 9 m-cy.

Agnieszka F.

04.08.2007 21:29

Odpowiedz

Nie mam zbyt dobrych wiadomości...remisję leczenia mam już od 1996 roku i niestety do tej pory plamy po bleo nie zniknęły. Bleomecyna ma to do siebie, że podczas jej stosowania nie można się drapać,bo właśnie to wywołuje stałe przebarwienia na skórze :( mi powiedziano o tym za późno i do dziś przebarwienia mam, może troszkę zbladły, ale są...

magga

05.08.2007 11:07

Odpowiedz

O 23:10, dnia 2007-08-04 joanna napisał(-a):

Na ostatniej kontroli dowiedziałam się, ze ciemne plamy na ramieniu (takie centkowane) mam po bleomycynie. Do tej pory podejrzewałam, ze nabylam toto w czasie porodu, ewentualnie w trakcie radio. Czy ktos ma takowe pozostałości i czy komuś udało sie tego pozbyć?

mozna to usuwac laserem jak ktos ma potrzebe, tak jak inne przebarwienia (to info od onkologa)

pozdro.

marieta

05.08.2007 13:30

Odpowiedz

Czy ktos ma takowe pozostałości i czy komuś udało sie tego pozbyć?

też mam plamki, a raczej ślad w kształcie paska, został tam gdzie był przyklejony plaster, jest już prawie dwa lata i tylko odrobinę jaśniejszy

Teresa

05.08.2007 15:12

Odpowiedz

O 15:30, dnia 2007-08-05 marieta napisał(-a):

Ja juz mam plamki ze 20 lat,niestety nie znikneły,mam na szyji, rękach i brzuchu.szyja wyglada jak bym sie wieki nie myła:)

Robi

05.08.2007 16:07

Odpowiedz

też mam plamki, a raczej ślad w kształcie paska, został tam gdzie był przyklejony plaster, jest już prawie dwa lata i tylko odrobinę jaśniejszy

Ja podobnie mam plamy po zerwaniu plastra ktory trzymal wenflon niestety u mnie bleo zniszczyla totalnie paznokcie

Marieta

05.08.2007 20:38

Odpowiedz

O 17:12, dnia 2007-08-05 Teresa napisał(-a):

Ja juz mam plamki ze 20 lat,niestety nie znikneły,mam na szyji, rękach i brzuchu.szyja wyglada jak bym sie wieki nie myła:)

a ja myślałm, ze szyja się tak łatwo opala.. ale czemu zimą też?? ;)

anya8888

06.08.2007 07:43

Odpowiedz

O 18:07, dnia 2007-08-05 Robi napisał(-a):

Ja podobnie mam plamy po zerwaniu plastra ktory trzymal wenflon niestety u mnie bleo zniszczyla totalnie paznokcie

ja tez mam ciemne plamy w miejscach gdzie wenflon byl przyklejony plastrem, stosowalam na to masc witaminowa i troszke pomoglo ale nie wiele niestety.

ewolak

06.08.2007 08:24

Odpowiedz
Dolączam się do tej listy. Na prawe ręcę, u góry przy ramieniu wielka plama w kształcie liścia marichuany. Wyszło po leczeniu, nie przeszkadza mi to, więc się nigdy nie pytałam o to lekarza. Dopiero dzisiaj, teraz dowiedzialam sie od was że to po chemii. Możnaby fajną książkę napisać na temat ziarnicy wykorzystując informacje z tego forum.
Panie Baldi może to dla Was być niezłym wyzwanie i ciekawym doświadczeniem. Taka publikacja niezła sprawa.

baldi

06.08.2007 08:50

Odpowiedz

Czy ktos ma takowe pozostałości

ma :)

i czy komuś udało sie tego pozbyć?

nie probowal.

Dziaba

21.07.2008 20:49

Odpowiedz

Wiem że to stary post!!

Jeśli kogoś denerwuje że do takich wracam-przepraszam. Też miałam plamy po chemioterapii w kształcie tygrysich prążków, właśnie na ramieniu i plecach :)

Ale odkryłam na przebarwienie sposób :))

Minęły już 3lata i myślałam, że już nigdy się ich nie pozbędę :(

Jednak ostatnio kupiłam sobie żel na przebarwienia, NeoStrata HQ lightening gel. Pomogło plamy nawet te z pleców po prostu się rozjaśniły. Polecam bo działa.

Bogdan

01.10.2009 09:53

Odpowiedz

W 2001 roku jak raczek powrócił poraz drugi podawano mi Bleomecyne też mi lekarz nic nie powiedział że nie wolno się drapać ... Po pierszym podaniu skóra mnie tak swędziała jakby dopadło mnie stado komarów potem tam gdzie się najwięcej drapałem miałem takie pręgi jakby mnie biczowano... po drugim podaniu mój organizm wysiadł spadła leukocytoza podano neupogen i lżejszy cytostatyk :)... Na dzień dzisiejszy wszystko znikneło jedynie na prawej nodze zostało kilka niewielkich plamek...Ale spoko po "seminomie testis" ani śladu i jeżdżę tylko co pół roku do kontroli DCO Wrocław - Pozdrawiam I dużo zdrówka wszystkim Życzę