Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wszystko przed nami

Autor: Fenix • 20.07.2007 07:30 • 12 odpowiedzi

Fenix

20.07.2007 07:30

Odpowiedz
czesc
szukajac informacji o ziarnicy wpadlam na ta strone..musze przyznac ze nie zaluje, jest super. czytalam niktore rzeczy juz po kilka razy, ale mimo to mam pytania.
problem tej choroby dotyczy mojego meza...zaledwie od tygodnia wiemy ze to rak. szczerze mowiac wiadomosc ta az tak bardzo mnie nie powalila, pewnie dlatego ze wyczytalam ze wyleczalnosc to od 45% do 95%. maz moj powiekszone ma wezly chlonne po lewej stronie szyji (ok 3-4 guzkow o wielkosci do 1,5 cm) oraz pod pacha rowniez po lewej stronie (jednego guzka o wielkosci ok 3-4 cm). po wycieciu jednego wezla szyjnego do badania, postawiono diagnoze, okazalo sie ze to "chlonniak ziarniczny" dalej napisane bylo nodular sclerosis (NSI). lekarka powiedziala mezowi ze ma prawdopodobnie pierwszy stopien choroby, powiedziala rowniez ze bedzie mial chemie. od kilku dni robi badania, transbiobsje, tomografie klatki piersiowej oraz brzucha, usg i badanie krwi. dzis po ostatnim badaniu jakie przejdzie ma isc do lekarza kotry go prowadzi i bedzie wiadomo juz wszystko, kiedy chemia ile jej...Oboje jestesmy nastawieni dosyc dobrze, ale wiadomo boimy sie tego jak bedzie znosil chemie. gleboko wierze ze wszystko bedzie dobrze, choc zdaje sobie sprawe jak moze byc faktycznie. mamy rocznego synka i on daje nam sily do wspolnej walki a mezowi przede wszystkim...byc moze nawet juz dzis dostanie pierwsza chemie...czy to mozliwe skoro wyniki szpiku bede za 2 tyg?

baldi

20.07.2007 07:40

Odpowiedz

O 09:30, dnia 2007-07-20 Fenix napisał(-a):

czesc

heja :)

wiemy ze to rak

nowotwor :)

"chlonniak ziarniczny"

chloNiak :)

transbiobsje

trepanobiopsje :)

Oboje jestesmy nastawieni dosyc dobrze

nooo... no to super!!

generalnie nie taki "diabel" straszny jak o nim gadaja :)

byc moze nawet juz dzis dostanie pierwsza chemie...czy to mozliwe skoro wyniki szpiku bede za 2 tyg?

tak, mozliwe.

w Waszym przypadku jesli jest to PRAWDOPODOBNIE pierwszy stopien choroby to NAJPRAWDOPODOBNIEJ szpik bedzie bez komorek nowotworowych, wiec to badanie robi sie raczej pro forma, aby NA PEWNO wykluczyc wyzsze stadium choroby.

a leczenie (w Waszym przypadku chemioterapie) najlepiej rozpoczac jak najszybciej stad prawdopodobnie decyzja o podjeciu leczenia.

Fenix

20.07.2007 07:46

Odpowiedz
rozumiem wobec tego ze tomografia to rowniez pro forma, aby wykluczyc wyzsze stadia...?
mam nadzieje ze te badania niczego nie zmienia, ze bedzie to st.1, a chemia lekka...bo czego by tu sobie innego zyczyc

baldi

20.07.2007 08:03

Odpowiedz

O 09:46, dnia 2007-07-20 Fenix napisał(-a):

rozumiem wobec tego ze tomografia to rowniez pro forma, aby wykluczyc wyzsze stadia...?

CT ma wykazac czy nie ma zmian w narzadach wewnetrznych - nie wszystko da sie "zobaczyc" przez USG.

miejmy nadzieje, ze bedzie gut :)

Fenix

20.07.2007 08:06

Odpowiedz

tak czy inaczej dzis bedziemy juz wszystko dokladnie wiedziec po wizycie u lekarza...wiec napisze co wyszlo...

uszatek

20.07.2007 11:44

Odpowiedz
A czy Twoj maz mial inne objawy oprocz powiekszonych węzłów?
Mam jeszcze pytanie, czy żeby sie przejmowac to wezly powinny miec ponad 1 cm?

marysia kotvica

20.07.2007 12:22

Odpowiedz

O 13:44, dnia 2007-07-20 uszatek napisał(-a):

A czy Twoj maz mial inne objawy oprocz powiekszonych węzłów?

Mam jeszcze pytanie, czy żeby sie przejmowac to wezly powinny miec ponad 1 cm?

chyba warto sie przejmować :D ja zaczełam sie przejmować gdy przekroczyły 4 cm :P

Fenix

20.07.2007 13:01

Odpowiedz

w 2005 roku stwierdzono u niego nadplytkowosc samoistna, pobrali mu wtedy szpik do badan ale nic nie wyszlo, kazano mu brac codziennie po tabletce akardu albo pol aspiryny, plytki mu skakaly raz bylo ich wiecej raz mniej ale zawsze ponad norme...pozniej pojawil sie powiekszony wezel chlonny po lewej stronie na szyji jeden guzek potem kolejny poczatkowo wydawalo sie ze maleja ale jednak nie..one ani nie bolaly, ani nie mial zadnych innych objawow...i tak po kilku miesiacach od kiedy je mial wyszedl mu jeszcze jeden guzek pod pacha...ten niestety ja pisalam wczesniej jest duzy 3-4 cm i on boli, ale to dlatego ze byc moze usicka na jakis nerw - banajmniej tak nam powiedziano w szpitalu

zogra

20.07.2007 13:10

Odpowiedz

O 09:46, dnia 2007-07-20 Fenix napisał(-a):

a chemia lekka...

nie wiem czy takowa istnieje

ale zycze aby bylo jak najlzej

Fenix

20.07.2007 13:38

Odpowiedz

"chemia lekka" tak powiedziala dzis mezowi lekarka....wiec mam nadzieje ze nie czarowala...i ze faktycznie tak bedzie..

Danka

20.07.2007 14:23

Odpowiedz

O 15:38, dnia 2007-07-20 Fenix napisał(-a):

"chemia lekka" tak powiedziala dzis mezowi lekarka....wiec mam nadzieje ze nie czarowala...i ze faktycznie tak bedzie..

Lekka, to pewnie taka, którą można brać ambulatoryjnie. Czyli nie zwala z nóg od razu i na długo.

Fenix

20.07.2007 14:54

Odpowiedz

byc moze wlasnie to miala na mysli lekarka mowiac "lekka" bo faktycznie narazie ma zaplanawane dwie chemie co dwa tygodnie, jedzie do szpitala podadza mu kroplowki i po skonczeniu wraca do domu normalnie...

Fenix

21.07.2007 12:38

Odpowiedz

no i tak to wczoraj juz mial 1 chemie...narazie ma zaplanowane tylko dwa kursy, pozniej sie okaze co dalej...oglne samopoczucie zupelnie bez zmian...zadnych mdlosci ani nic innego...