Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

USG węzłow chłonnych

Autor: mamamichała • 01.07.2007 21:12 • 7 odpowiedzi

mamamichała

01.07.2007 21:12

Odpowiedz
MOj syn 11 lat od 5 miesięcy ma spadek lekocytów 3.0 i powiększone węzły szyjne.Hematolog nie zlecił żadnych badań, tylko intuicyjnie stwierdził, że może byc taka jego uroda.Ok., ale mały ciągle jest zaniepokojony tymi gózkami,więc za radą z tej strony zrobiłam mu USG i wynik jest taki: W obrębie szyi widoczne powiększone węzły chłonne,po stronie lewej w okolicy kąta żuchwy (ok. 5*10 mm ), po stronie prawej karkowy w górnym piętrze (4*9 mm), oba jednorodnie hypoechogenne
R:, Lymphadenopathia inflammatoria ad explorationem.Czy ktoś to umie przetłumaczyc? i czy z takim wynikiem coś dalej trzeba robic,bo z innych objawów to jest tylko trochę apatyczny i szybko się męczy, 2razy krew z nosa, wybroczyny podskórne szybko znikające CRP- ok, OB nie robilismy. Nasza lekarka dalej zaleca obserwacje, a do hematologa200km.Co robic?

mamamichała

02.07.2007 17:49

Odpowiedz

CZy ktoś z ziarniaków coś mi doradzi?

Ania (studentka medycyny)

04.07.2007 19:15

Odpowiedz

R:, Lymphadenopathia inflammatoria ad explorationem.Czy ktoś to umie przetłumaczyc?

Podane przez Panią rozpoznanie oznacza: "Schorzenie gruczołów (=węzłów) chłonnych zapalne; do wyjaśnienia".

Z ostatniego członu powyższego rozpoznania wynika zalecona przez lekarza obserwacja. Pani syn będzie najprawdopodobniej poddany kolejnym badaniom celem znalezienia właściwej przyczyny tego stanu.

Możliwe, że będzie to wykonanie rozmazu krwi obwodowej i OB (rutynowe badanie w przypadku powiększenia węzłów chłonnych). Jednak jest to tylko moje przypuszczenie - o rodzaju badań zadecyduje lekarz. Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

seer

18.07.2007 13:30

Odpowiedz
nie dajcie się zbyć, należy zrobić badania,tzn.pobrać wycinek z powiększonych węzłów chłonnych szyjnych zrobi to dobry laryngolog i prześle do badania histopatalogicznego.Jeżeli jest to ziarnica to natychmiast wyjdzie w wyniku.Tak przynajmniej było w moim przypadku.Czasami postać ziarnicy jest dla pacjenta nierozpoznawalna,a więc tylko badanie może ją potwierdzić lub wykluczyć

mamamichała

01.08.2007 13:55

Odpowiedz

O 15:30, dnia 2007-07-18 seer napisał(-a):

nie dajcie się zbyć, należy zrobić badania,tzn.pobrać wycinek z powiększonych węzłów chłonnych szyjnych zrobi to dobry laryngolog i prześle do badania histopatalogicznego.W poniedziałek mamy wizytę u laryngologa.We Wrocławiu powiedzieli, że to prawdopodobnie trzeci migdał. Znowu ma zap. gardła i wysoką gorączkę, węzły jeszcze większe i bardziej widoczne, a leukocyty wzrosły do 4.4. Zrobione miał też drugie USG ,mają te węzły do 1cm więc nie są zbyt duże

mamamichała

12.08.2007 18:44

Odpowiedz

O 15:55, dnia 2007-08-01 mamamichała napisał(-a):

O 15:30, dnia 2007-07-18 seer napisał(-a):

nie dajcie się zbyć, należy zrobić badania,tzn.pobrać wycinek z powiększonych węzłów chłonnych szyjnych zrobi to dobry laryngolog i prześle do badania histopatalogicznego.Byliśmy u laryngologa, potwierdził się trzeci migdał, ale nie jest on sprawcą zap. węzłów chłonnych. Ponieważ są one małe, więc dziwi się pani doktor, że je zauważyłam. No ale trudno nie widziec 4-kulek obok siebie wielkosci ok. 1 cm. Mam tylko nadzieję, że znikną nagle, jak się pojawiły. Lekarze ciągle zalecają obserwację....

mamamichała

09.01.2008 13:31

Odpowiedz

Minęło już parę miesięcy tej całej diagnostyki i na dzień dzisiejszy wiemy już, że to o wiele mniej poważna sprawa. Okazało się, że to "tylko" zakażenie helicobacterem i paciorkowcem. Przeszedł już leczenie antybiotykami, czuje się na dzień dzisiejszy o wiele lepiej. Za trzy miesiące przejdzie badania kontrolne w klinice. Podczas tych badań okazało się,że miał powiększone węzły(kto by pomyślał) nawet na jelicie grubym. Dobrze,że u nas sprawa się wyjaśniła.