Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

co po świadczeniach rehabilitacyjnych?

Autor: angie5 • 27.06.2007 19:36 • 5 odpowiedzi

angie5

27.06.2007 19:36

Odpowiedz

słuchajcie moi mili mam pytanko: we wrześniu kończy mi się przyznane już drugi raz(na 6 m-cy) świadczenie rehabilitacyjne,na poczatku wrzesnia mam badanie Pet w Bydgoszczy - mam nadzieję oczywiscie ze wszystko bedzie oki, że pokonałam już chorobę...jednak muszę wziąc pod uwagę również fakt,że ciag dalszy może by inny niż bym tego oczekiwała.Orientujecie sie może o co mogłabym się starac gdyby okazało sie że nadal jestem chora?czy renta jest ostatecznościa?

magdalenka

28.06.2007 07:58

Odpowiedz

O 21:36, dnia 2007-06-27 angie5 napisał(-a):

słuchajcie moi mili mam pytanko: we wrześniu kończy mi się przyznane już drugi raz(na 6 m-cy) świadczenie rehabilitacyjne,na poczatku wrzesnia mam badanie Pet w Bydgoszczy - mam nadzieję oczywiscie ze wszystko bedzie oki, że pokonałam już chorobę...jednak muszę wziąc pod uwagę również fakt,że ciag dalszy może by inny niż bym tego oczekiwała.Orientujecie sie może o co mogłabym się starac gdyby okazało sie że nadal jestem chora?czy renta jest ostatecznościa?

Jeśli po świadczeniu rehab. które może trwać max. rok nie wrócisz do pracy to tylko renta. Aby móc korzystać ze świadczeń zus musiałabyś wrócic do pracy na dwa miesiące i nie przerywac jej żadnym zwolnieniem. Po tym okresie masz w zus "czystą kartę" i korzystasz ze świadczeń od nowa. Aby wrócić do pracy po świadczeniu rehab. lekarz musi wystawić ci zaświadczenie że możesz to zrobić. Czasem przy dobrych układach w pracy udaje się ten okres (2 miesięcy) przebrnąć bez zwolnienia lekarskiego nawet jeśli zaczyna się leczenie od nowa (czego absolutnie nie zakładam w twoim przypadku. Musisz zdobyć zaświadczenie o możliwości powrotu do pracy zanim skończy ci się świadczenie . To bardzo ważne. Nawet jeśli nie będziesz miała jeszcze wyników tomografii ale twoje samopoczucie i inne wyniki badań są ok.radziłabym starać się o zaswiadczenie.

renata

28.06.2007 13:00

Odpowiedz

O 09:58, dnia 2007-06-28 magdalenka napisał(-a):

Aby móc korzystać ze świadczeń zus musiałabyś wrócic do pracy na dwa miesiące i nie przerywac jej żadnym zwolnieniem. Po tym okresie masz w zus "czystą kartę" i korzystasz ze świadczeń od nowa.

Nie bardzo rozumię po co ma wracać do pracy?

Przecież może złożyć wniosek o rentę jeżeli stan zdrowia się nie poprawił.

Pozdr.

Robi

28.06.2007 15:45

Odpowiedz

O 15:00, dnia 2007-06-28 renata napisał(-a):

O 09:58, dnia 2007-06-28 magdalenka napisał(-a):

Aby móc korzystać ze świadczeń zus musiałabyś wrócic do pracy na dwa miesiące i nie przerywac jej żadnym zwolnieniem. Po tym okresie masz w zus "czystą kartę" i korzystasz ze świadczeń od nowa.

Nie bardzo rozumię po co ma wracać do pracy?

Przecież może złożyć wniosek o rentę jeżeli stan zdrowia się nie poprawił.

Pozdr.

Renta to zapomoga a Sw. rehab. to czesc bo 70% wyplaty

angie5

28.06.2007 17:49

Odpowiedz

Jeśli po świadczeniu rehab. które może trwać max. rok nie wrócisz do pracy to tylko renta. Aby móc korzystać ze świadczeń zus musiałabyś wrócic do pracy na dwa miesiące i nie przerywac jej żadnym zwolnieniem. Po tym okresie masz w zus "czystą kartę" i korzystasz ze świadczeń od nowa.

hmm... z tą pracą to nie jest tak łatwo,podczas gdy korzystałam ze swiadczeń zaszły pewne zmiany,otóż szefowie zrezygnowali z firmy w której pracowałam w swoim mieście co prawda mają jeszcze filie w innych miastach ale dojazdy w ogóle nie wchodzą w rachubę,tak więc w ostateczności pozostanie mi tylko renta.Oczywiście WIERZĘ,że po rocznej przerwie powrócę do "normalności" :) Trzymam kciuki za Was i za siebie:)Pozdrawiam:) Ania

kowal83

29.06.2007 12:18

Odpowiedz

Renta to zapomoga a Sw. rehab. to czesc bo 70% wyplaty

Świadczeni rehabilitacyjne wynosi w pierwszych trzech miesiącach jego otrzymywania 90% a w następnych już tylko 75%.