sonka
24.06.2007 16:25
czy po PET odczuwaliście jakieś skutki uboczne? np podwyższona tempertaura senność osłabienie...
Autor: sonka • 24.06.2007 16:25 • 5 odpowiedzi
sonka
24.06.2007 16:25
czy po PET odczuwaliście jakieś skutki uboczne? np podwyższona tempertaura senność osłabienie...
anita
24.06.2007 17:00
O 18:25, dnia 2007-06-24 sonka napisał(-a):
Nigdzi sie nie doczytałam aby samo badanie powodowoało skutki uboczne, natomiast podawany w trakcie badania kontrast różnie jest znoszony. czasem występują zaraz po objawy podobne do alergii lub uczuleń...(niestety skądensowane) ale do paru godzin po badaniu zwykle ustępują.. Następnym razem należy to zgłosić bo są dwa rodzaje kontrastów - jeden z nich jest bardziej łagodny....
marysia kotvica
24.06.2007 19:09
mnie np. bolała głowa i było mi niedobrze ,ale było to spowodowane raczej emocjami lub kontrastem niż PET-em
Zoisyte
25.06.2007 07:24
O 19:00, dnia 2007-06-24 anita napisał(-a):
Nigdzi sie nie doczytałam aby samo badanie powodowoało skutki uboczne, natomiast podawany w trakcie badania kontrast różnie jest znoszony. czasem występują zaraz po objawy podobne do alergii lub uczuleń...(niestety skądensowane) ale do paru godzin po badaniu zwykle ustępują.. Następnym razem należy to zgłosić bo są dwa rodzaje kontrastów - jeden z nich jest bardziej łagodny....
W PET nie używają kontrastu tylko radioaktywną glukozę.
Chyba że mówisz o badaniu łączonym PET+CT.
Skutki uboczne jak najbardziej, w końcu podają Wam materiał radioaktywny. Mogą wystąpić reakcje uczuleniowe lub też klasyczne objawy napromieniowania takie jak nudności, wymioty, ból głowy, osłabienie. Powinny raczej szybko ustąpić, myślę że w ciągu 24h.
anita
25.06.2007 10:42
O 09:24, dnia 2007-06-25 Zoisyte napisał(-a):
O 19:00, dnia 2007-06-24 anita napisał(-a):
W PET nie używają kontrastu tylko radioaktywną glukozę.
Chyba że mówisz o badaniu łączonym PET+CT.
Skutki uboczne jak najbardziej, w końcu podają Wam materiał radioaktywny. Mogą wystąpić reakcje uczuleniowe lub też klasyczne objawy napromieniowania takie jak nudności, wymioty, ból głowy, osłabienie. Powinny raczej szybko ustąpić, myślę że w ciągu 24h.
Masz rację Zoi - u nas było robione 2 w 1 sory za zamieszanie ... ale o skutkach ubocznych i tak nic nie znalazłam ... ciekawskich zapraszam tutaj- czyli jak to działa:
http://www.petct.pl/index.php?co=wiecej&id=39&dzial=32
Ja+Alien
02.06.2015 11:21
Warto by odświeżyć temat... Poczytałem to forum, ale niewiele informacji na temat wyżej postawionego pytania?
Poniżej link do strony na której dość przystępnie i fachowo opisano badanie PET-CT.
http://www.zwrotnikraka.pl/pozytonowa-tomografia-emisyjna/
Artykuł ciekawy i obszerny - niestety żadnej informacji jak po nim czuje się pacjent. Nie chodzi tylko o samo badanie i najbliższe godziny... Ale o kolejne dni, tygodnia czy miesiące po napromieniowaniu. Ani słowa i dawce promieniowania i jej wpływie na chorego i w jakim stopniu nowotwór ulega zwiększonej aktywacji w okresie po... Nauka czy medycyna już się tym nie zajmują? Czy nie informują o tym? Czy ktoś znalazł w sieci jakieś informacje na ten temat? Proszę o linki...
Osobiście znam gościa który po miesiącu remisji poddany został badaniu PET-CT i ciągu następujących godzin bezpośrednio po badaniu wróciły wszystkie symptomy ziarnicy złośliwej jakie miały miejsce sprzed rozpoczęcia leczenia...
Pozdrawiam