donatien11
21.06.2007 10:15
oczywiscie nie w czasie samych wlewow ;) pozdrawiam i duzo Zdrowia
Autor: donatien11 • 21.06.2007 10:15 • 5 odpowiedzi
donatien11
21.06.2007 10:15
Wtajemniczona
21.06.2007 11:45
O 12:15, dnia 2007-06-21 donatien11 napisał(-a):
witam czy mozna lub trzeba wykonywac jakies cwiczenia ( pompki bieg przysiady itp) w czasie chemi?
oczywiscie nie w czasie samych wlewow ;) pozdrawiam i duzo Zdrowia
Jak zwykle o to najlepiej zapytać lekarza prowadzącego - generalnie jeżeli morfologia (szczególnie płytki) jest w miarę w porządku, a pacjent czuje się na siłach - to ćwiczenia są bardzo wskazane - tylko wszystko z głową! Ruch w szczególności pobudza pracę szpiku kostnego, zapobiega osteoporozie a to ważne przy chemioterapii.
tombolot
21.06.2007 14:33
O 12:15, dnia 2007-06-21 donatien11 napisał(-a):
witam czy mozna lub trzeba wykonywac jakies cwiczenia ( pompki bieg przysiady itp) w czasie chemi?
Mój brat przed rozpoczęciem leczenia uprawiał czynnie sport (grał w piłkę w klubie z naszego miasta), ostatnio zagrał z nami krótki meczyk i prawda jest taka że organizmu osłabionego chemią nie oszukasz - po 10 minutach nie miał po prostu siły choć i tak nie biegał jak wariat.
No i jeszcze taka ciekawostka - spadek mięsni np. na nogach widać tak wyraźnie że chłopak może sobie złapać kawał mięcha na udzie i naciągnąć prawie na kolano :))))
Niestety mięśnie są jak galareta i chyba potrzeba sporo czasu na ich odbudowanie - zresztą na ten temat z pewnością odezwą się fachowcy z tego forum :)
Milka
15.07.2007 07:15
Jak zwykle o to najlepiej zapytać lekarza prowadzącego - generalnie jeżeli morfologia (szczególnie płytki) jest w miarę w porządku, a pacjent czuje się na siłach - to ćwiczenia są bardzo wskazane - tylko wszystko z głową! Ruch w szczególności pobudza pracę szpiku kostnego, zapobiega osteoporozie a to ważne przy chemioterapii.
Czesc. No wlasnie ja zapytalam lekarza czy moge biegac i troche sie pocic... Od poczatku leczenia do teraz przytylo mi sie juz 7 kg mimo tego ze jem tyle samo i to samo co przed leczeniem ( no moze teraz troche wiecej warzyw i owocow. Znam swoj organizm i wiem ze dzieje sie tak, poniewaz mam za malo ruchu. Tak wiec, lekarz powiedzial ze jak najbardziej moge uprawiac sport tylko, jak kolezaknka wyzej juz wsponiala wszytsko z glowa. Nie powinno sie dodtakowo obciazac serduszka.
pozdrawiam wszytskich ziarniaczkow i forumowiczow.Zycze wam milych,slonecznych wakacji.
volcano
15.07.2007 12:32
kowal83
15.07.2007 19:05