Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

cwiczenia a chemia

Autor: donatien11 • 21.06.2007 10:15 • 5 odpowiedzi

donatien11

21.06.2007 10:15

Odpowiedz
witam czy mozna lub trzeba wykonywac jakies cwiczenia ( pompki bieg przysiady itp) w czasie chemi?
oczywiscie nie w czasie samych wlewow ;) pozdrawiam i duzo Zdrowia

Wtajemniczona

21.06.2007 11:45

Odpowiedz

O 12:15, dnia 2007-06-21 donatien11 napisał(-a):

witam czy mozna lub trzeba wykonywac jakies cwiczenia ( pompki bieg przysiady itp) w czasie chemi?

oczywiscie nie w czasie samych wlewow ;) pozdrawiam i duzo Zdrowia

Jak zwykle o to najlepiej zapytać lekarza prowadzącego - generalnie jeżeli morfologia (szczególnie płytki) jest w miarę w porządku, a pacjent czuje się na siłach - to ćwiczenia są bardzo wskazane - tylko wszystko z głową! Ruch w szczególności pobudza pracę szpiku kostnego, zapobiega osteoporozie a to ważne przy chemioterapii.

tombolot

21.06.2007 14:33

Odpowiedz

O 12:15, dnia 2007-06-21 donatien11 napisał(-a):

Mój brat przed rozpoczęciem leczenia uprawiał czynnie sport (grał w piłkę w klubie z naszego miasta), ostatnio zagrał z nami krótki meczyk i prawda jest taka że organizmu osłabionego chemią nie oszukasz - po 10 minutach nie miał po prostu siły choć i tak nie biegał jak wariat.

No i jeszcze taka ciekawostka - spadek mięsni np. na nogach widać tak wyraźnie że chłopak może sobie złapać kawał mięcha na udzie i naciągnąć prawie na kolano :))))

Niestety mięśnie są jak galareta i chyba potrzeba sporo czasu na ich odbudowanie - zresztą na ten temat z pewnością odezwą się fachowcy z tego forum :)

Milka

15.07.2007 07:15

Odpowiedz

Jak zwykle o to najlepiej zapytać lekarza prowadzącego - generalnie jeżeli morfologia (szczególnie płytki) jest w miarę w porządku, a pacjent czuje się na siłach - to ćwiczenia są bardzo wskazane - tylko wszystko z głową! Ruch w szczególności pobudza pracę szpiku kostnego, zapobiega osteoporozie a to ważne przy chemioterapii.

Czesc. No wlasnie ja zapytalam lekarza czy moge biegac i troche sie pocic... Od poczatku leczenia do teraz przytylo mi sie juz 7 kg mimo tego ze jem tyle samo i to samo co przed leczeniem ( no moze teraz troche wiecej warzyw i owocow. Znam swoj organizm i wiem ze dzieje sie tak, poniewaz mam za malo ruchu. Tak wiec, lekarz powiedzial ze jak najbardziej moge uprawiac sport tylko, jak kolezaknka wyzej juz wsponiala wszytsko z glowa. Nie powinno sie dodtakowo obciazac serduszka.

pozdrawiam wszytskich ziarniaczkow i forumowiczow.Zycze wam milych,slonecznych wakacji.

volcano

15.07.2007 12:32

Odpowiedz
Witaj,
Ja osobiscie nie moglam wykonywac żadnych czynnosći, które wiążą sie z duzym wysiłkiem, ale częśte, spokojne spacerki były mi wskazane.

POzdrawiam

kowal83

15.07.2007 19:05

Odpowiedz
Heja!
Ja w trakcie chemii(minus trzy dni w szpitalu,które leżałem za każdym razem podczas wlewu) duzo jeździłem rowerem, może nie wyczynowo ale nie sprawiało mi to większych trudności. może poza nadmiernym poceniem się.
poza tym w trakcie leczenia byłem na dwóch weselach i się nieźle bawiłem (tylko to pocenie).
w sumie to mi lekarz nic nie mówił żebym się oszczędał. Więc tago nie robiłem i mam nadzieje że sobie tym nie zaszkodziłem.
pozdro!