Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

wezel w srodpiersiu i kaszel

Autor: donatien11 • 18.06.2007 06:09 • 4 odpowiedzi

donatien11

18.06.2007 06:09

Odpowiedz

Witam milem suchy kaszel kory byl wynikiem powiekszonych wezlow w srodpiersiu i ucisku na pluca. po 2 wlewie kaszel niemal ustapil co swiadczyloby o zmniejszeniu wezlow( czy to mozliwe tak szybko?) jednak po 3 wlewie kaszel pojawil sie znow. Czy mozliwe zeby wezly zmniejszaly sie i powiekszaly na przemian? a moze to jakas reakcja organizmu na wlewy i po paru dniach ustapi? pozdrawiam

Mańka

18.06.2007 07:25

Odpowiedz

Przy guzach w sródpiersiu często występuje kaszel. I jest on własnie często nawracający.
Nie wiem jakie masz rozpoznanie choroby bo jeśli nieciekawe to kaszel też może być objawem gromadzenia sie płynu w opłucnej. Jak kaszlesz to masz uczecie duszenia się???
Węzły mogą być tej samej wielkości a skutki uboczne chemii raz są raz ich nie ma.
Kaszel może też być "tylko" chwilowym skutkiem ubocznym leczenia chemią.

dama pikowa

18.06.2007 22:25

Odpowiedz
Skad pewnosc, ze kaszel byl wynikiem ucisku na pluca?
kaszel moze byc takze wynikiem podwyzszonego poziomu eozynofilow we krwi (odpowiedzialne rowniez za swedzenie skory) badz miec podloze neurogenne (ucisk na nerwy w srodpiersiu, np w czasie rozpadania sie guza). tak wyjasnili mi to lekarze, gdyz rowniez mialam w trakcie leczenia sytuacje podobna do Twojej.
Najlepiej zapytac lekarza prowadzacego, jak nie da jasnej odpowiedzi to zapytac z kim skonsultowac. ja konsultowalam z laryngologiem, zeby wykluczyc stan zapalny drog oddechowych.

donatien11

20.06.2007 06:25

Odpowiedz
dzieki za wszystkie informacje :) o ucisku mowili mi lekarze zarowno w Anglii jak i tu w Polsce. dzis bylem u lekarza i okazalo sie ze mam poczatek zapalenia oskrzeli wiec dal mi antybiotyk
mam jezszcze pytanie mam straszny swiad skory czy mozna cos z tym zrobic? co to sa eozynofile i jak ich sie pozbyc z krwii?
pozdrawiam

dama pikowa

21.06.2007 20:52

Odpowiedz
Eozynofile to jeden z rodzajow bialych krwinek. Ich poziom podnosi sie najczesciej przy alergii lub pasozytach, ale wpisuje sie rowniez w obraz ziarnicy. Tego dowiedzialam sie od lekarzy.
W moim przypadku ich poziom spadl do normy w trakcie podawania chemii.