Ziarnica.pl
← Wróć do działu Hyde Park
Hyde Park

Skutki uboczne: niewydolność serca

Autor: Anita • 20.05.2007 17:51 • 31 odpowiedzi

anita

24.05.2007 11:28

Odpowiedz

O 21:38, dnia 2007-05-23 Polee napisał(-a):

hej i pozdrawiam wszystkich ;) jestem tu nowa

mozecie mi powiedziec czy takie klucie, ucisk w mostku i w ok. serca i uczucie przytloczenia to objaw siadajacego serducha??

dodam ze jestem po 2 wlewikach ABVD( przed kazdym mmialam robione EKG i chyba OK bo nic nie mowili), jestem mloda i nie dostaje oslonowych na serce, a na zoladek kazali mi siemie lniane pic... ;)

Na pewno powinnaś powiedzieć o tym lekarzowi... Siemień Lniany jest super jako naturalna ochrona na wszystkie błony śluzowe wliczając ścianki przewodu pokarmowego i żołądek. Jeżeli chodzi o serduszko ... to pomęcz P. Doktor.

dzidka

25.05.2007 09:44

Odpowiedz

O 16:40, dnia 2007-05-22 Magda napisał(-a):

Ja też nie dostawałam leków osłonowych na serce, ani nawet >na żołądek...też "młoda" jestem jak już tak wyliczamy... >Miałam echo wielokrotnie robione, ale to akurat każdy pacjent >z ZZ przy ABVD i radio miał tyle samo razy robione...

No ja to zaczynam się już konkretnie martwić.. :(((

Zero leków osłonowych na serce. Zero echa serca (miałam ABVD i radio). Tylko dwa razy zrobiono mi EKG...

Moja pikawa nadal działa raczej dobrze, choć zdaję sobie >sprawę, że już na pewno nie tak dobrze jak dawniej.

Moja pikawka do niedawna działała bez zarzutu, ale od kilku dni to kosmos jakiś... Nie wiem czy to kwestia tych upałów i duchoty, ale mam wrażenie, że mi wyskoczy. Bije jak oszalałe..

Kurde, jeszcze się tak źle nie czułam... :( No nic, wkrótce kontrola u lekarza, więc pomęczę o jakieś badania...

Magda

25.05.2007 16:01

Odpowiedz
Hmmm...dziwne z tym echo, że Ci nie zrobili, ja pisałam o pacjentach z wawki, było przed chemią, w połowie, przed radio, w połowie radio i po radio...no i już na pierwszej kontroli po miesiącu od radio też miałam i jestem zapisana na sierpnia na kolejne. Więc troszkę już tego USG serducha miałam.
Co do ostatnich dni, to moje serce też zaczęło za szybko bić, miałam wczoraj "trzepotanie" czy coś takiego. W dodatku od poniedziałku mam silny ból głowy i cały czas chce mi się spać, a jak zasnę to się obudzić nie mogę...poszłam w końcu do lekarza rodzinnego na ekg (wykazało szybką akcję serca), ale przy okazji wyszło, że mam za wysokie ciśnienie...mam zalecenie mierzyć codziennie i jak do wtorku nie zmieni się na lepsze to mam jakiś lek dostać...tylko ja ostatnio żadnych leków nie biorę i nie chcę brać, dość się nałykałam pastylek podczas chemii i radio... ale jak ciśnienie nie spadnie pewnie wyjścia miec nie będę...
Te upały są koszmarne, teraz to dopiero widać ile spustoszenia w organizmie mamy (ja leczyłam się w podobnym okresie, co Ty, od września 2006 miałam chemię). Trzymaj się Dzidka!!

dzidka

26.05.2007 15:49

Odpowiedz

O 18:01, dnia 2007-05-25 Magda napisał(-a):

Te upały są koszmarne, teraz to dopiero widać ile spustoszenia w organizmie mamy(...) Trzymaj się Dzidka!!

Ano trzymam się jakoś, dzięki :) Serducho już się trochę uspokoiło, ale słaba jestem jak niemowlę...

Pozdrowionka Magda :))

Ewa

19.10.2014 20:52

Odpowiedz

O 21:38, dnia 2007-05-23 Polee napisał(-a):

hej i pozdrawiam wszystkich ;) jestem tu nowa

mozecie mi powiedziec czy takie klucie, ucisk w mostku i w ok. serca i uczucie przytloczenia to objaw siadajacego serducha??

dodam ze jestem po 2 wlewikach ABVD( przed kazdym mmialam robione EKG i chyba OK bo nic nie mowili), jestem mloda i nie dostaje oslonowych na serce, a na zoladek kazali mi siemie lniane pic... ;)

Witajcie. Jestem po 3 cyklu ABVD, ani razu nie miałam robionego EKG, czuję się generalnie dobrze, ale serce mi ostatnio wali, tętno w spoczynku mam 90-110. Dopiero teraz wyczytałam że można razem z chemią brać jakiś lek osłonowy na serce :(. Ale ja nic takiego nie dostaję, nie widziałam nawet o takiej możliwości.

Leczę się w Szczecinie. Jak jest u Was. Dostawaliście lek osłonowy na serce razem z ABVD??

beata79

20.10.2014 10:53

Odpowiedz

Tak, przy chemiach to niestety norma, że serducho szwankuje. Powinnaś dostać tz. "betablokery" spowalniające prace serca. Ja jadłam BETALOG ale jest wiele innych o podobnym działaniu. Porozmawiaj z lekarzem.

Yoko

20.10.2014 11:28

Odpowiedz

Ewa ja tez lecze sie w Szczecinie chemie skaczyl ale tez nic nie dostawalam oslonowego na serce.

frubelek171

20.10.2014 11:29

Odpowiedz

Jeśli możesz to postaraj się o te leki na samym początku, jak tylko pojawi się tachykardia. Ja z tym zwlekałam aż skończyłam ledwo co żywa ze 190 pulsu. Łykam teraz (1.5 roku po leczeniu)Biosotal. U mnie dodatkowo też pojawiła się arytmia.

pzdr.

Ewa

20.10.2014 16:52

Odpowiedz

O 13:28, dnia 2014-10-20 Yoko napisał(-a):

Ewa ja tez lecze sie w Szczecinie chemie skaczyl ale tez nic nie dostawalam oslonowego na serce.

Dziękuję Wam za odpowiedź. Ja nie rozumiem, dlaczego lekarze onkolodzy tak lekceważą młodych. A te "betablokery" wypisuje onkolog? Czy też muszę pilnie szukać kardiologa?

frubelek171

20.10.2014 16:59

Odpowiedz

O 18:52, dnia 2014-10-20 Ewa napisał(-a):

Dziękuję Wam za odpowiedź. Ja nie rozumiem, dlaczego lekarze onkolodzy tak lekceważą młodych. A te "betablokery" wypisuje onkolog? Czy też muszę pilnie szukać kardiologa?

Ja pierwszy raz dostałam od onkologa, a teraz jak "powtarzam" lek to i od rodzinnego dostaję receptę.

Ale do kardiologa nie zaszkodzi się udać m.in. echo serca etc.

Ewa

20.10.2014 17:09

Odpowiedz

O 18:59, dnia 2014-10-20 Frubelek171 napisał(-a):

Ja pierwszy raz dostałam od onkologa, a teraz jak "powtarzam" lek to i od rodzinnego dostaję receptę.

Dziękuję Frubelku za odpowiedź. A czy jest w ogóle szansa że tymi lekami co bierzesz, arytmia Ci się całkowicie cofnie i serce wróci do stanu sprzed chemii?

frubelek171

20.10.2014 17:21

Odpowiedz

O 19:09, dnia 2014-10-20 Ewa napisał(-a):

O 18:59, dnia 2014-10-20 Frubelek171 napisał(-a):

Dziękuję Frubelku za odpowiedź. A czy jest w ogóle szansa że tymi lekami co bierzesz, arytmia Ci się całkowicie cofnie i serce wróci do stanu sprzed chemii?

Reasumując: mój puls wrócił do normy,żadko przekracza 100- arytmia niestety nie dokońca- są dni, że mi nietety dokucza ale u mnie też są inne niestety schorzenia i jedno na drugie się nakłada.

Co do frakcji wyrzutowej- przed leczeniem miałam 55% i po leczeniu mam 55%

U mnie serce tez oberwało w trakcie radio- wiem- bo pytałam moją radioterapeutkę.